Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Cała prawda o antyoksydantach

Dodaj do książki
Dodaj do książki
0
Wyślij
Wyślij
0
Zapisz do
Zapisz do książki

Książki kucharskiej

Antyoksydanty to substancje znane z tego, że odmładzają, zapobiegają powstawaniu nowotworów i wielu chorób. Ale mają też drugą, zupełnie inną twarz.

Fot. 123RF.COM


Tlen jest nam niezbędny do życia – to wiemy wszyscy. Jednak równocześnie tlen jest cząsteczką uszkadzającą żywe komórki organizmu w procesie nazywanym utlenianiem, czyli oksydacją, która jest naturalną częścią procesów życiowych. W jej wyniku powstają wolne rodniki, czyli reaktywne formy tlenu (w skrócie ROS).

Książka kucharska: 15 przepisów diety odmładzającej i antyrakowej. Kliknij!

Wolne rodniki mogą pochodzić z organizmu w naturalnym procesie oddychania komórkowego, jako skutek reakcji immunologicznej, ale także przenikać do organizmu z zewnątrz. Dostarczają nam ich np. zanieczyszczenia powietrza, promieniowanie UV, a także nieodpowiednia dieta. Według naukowców, najwięcej wolnych rodników dostarcza nam dieta bogata głównie w niezdrowe tłuszcze i węglowodany.


Chcesz wiedzieć, na jakie warzywa i owoce jest właśnie sezon i co z nich przyrządzić? Zajrzyj do kalendarza Toolix gdzie każdego dnia znajdziesz pomysły na smaczne dania główne, sałatki, zupy i przekąski!



Pomidorowe antyoksydanty. Jak jeść, żeby działały? Kliknij!

pomidory

 

Kiedy stres naprawdę zabija

Wolne rodniki uszkadzają DNA, lipidy i białka. Są to uszkodzenia nieodwracalne i mogą prowadzić do śmierci komórki, ale dopóki naturalna równowaga jest zachowana, jest to normalny proces starzenia się organizmu.

Stres oksydacyjny to efekt zaburzenia równowagi między ilością wolnych rodników a obroną organizmu przed ich działaniem. Jakie skutki ma stres oksydacyjny? Przede wszystkim nadmiernie uszkadza on komórki, co prowadzi do powstawania nowotworów, zaburzeń związanych z odpornością organizmu, cukrzycy czy choroby Alzheimera.


Zaskakujące właściwości buraków. Kliknij!

buraki

 

Jak naprawdę działają antyoksydanty?

Antyoksydanty to substancje, które działają korzystnie dla nas na trzech frontach:

- zapobiegają utlenianiu się komórek, czyli produkowaniu nowych wolnych rodników;
- neutralizują (lub, jak nazywają to badacze, „zmiatają”) już istniejące wolne rodniki,
- naprawiają uszkodzone komórki i oczyszczają je ze zbędnych produktów przemiany materii.

Ale to nie wszystko, co robią, kiedy dostaną się do organizmu. Działają także przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. A oprócz tego wspierają nawzajem swoje działanie. Przykładowo, witamina E bez wsparcia witaminy C sama zaczyna działać jak wolny rodnik. To najprawdopodobniej dlatego, mimo że nasza dieta obfituje w witaminę E (jest obecna głównie w olejach), nie spada ilość zachorowań na raka.

Drugie oblicze antyoksydantów

Słowo "antyoksydant" lub "przeciwutleniacz" może również odnosić się do substancji sztucznych, dodawanych do żywności jako konserwanty. Niektóre z nich - takie jak hydroksytoluen (BHT), trzeciorzędowy butylohydrochinon (TBHQ) czy hydroksyanizol (BHA) – kumulują się w naszych organizmach. Ich nadmierna ilość prowadzi do uszkodzenia wątroby a nawet do pojawienia się nowotworów.

Wśród naturalnych antyoksydantów znajdują się:

- polifenole,
- karotenoidy,
- katechiny,
- witaminy (A, C, E).

Najsilniej działają antocyjanidy i flawonoidy (związki flawonowe), należące do polifenoli.

Co w takim razie jeść, by dostarczać organizmowi wystarczającą ilość antyoksydantów? Najwięcej najsilniejszych substancji zwalczających wolne rodniki znajdziemy w aronii, borówce czernicy, żurawinie, a także w jabłkach, wiśniach, truskawkach, jeżynach, owocach dzikiej różny i bzu czarnego.

Zawartość polifenoli w aronii jest zdecydowanie najwyższa i wynosi 40-70 mg/g. Nie tylko działa antyoksydacyjnie, zmiatając z organizmu wolne rodniki, ale też wspomaga usuwanie metali ciężkich z organizmu.

Wśród warzyw zawartość antyoksydantów jest z reguły niższa niż owoców, a szczególnie owoców jagodowych. Najwyższą zawartość przeciwutleniaczy mają: czosnek, szpinak, kapusta, brukselka, jarmuż, brokuły oraz buraki. Nie zapominajmy także o pomidorach, ale likopen w nich zawarty najlepiej przyswaja się z pomidorów przetworzonych lub w towarzystwie oliwy z oliwek.

Najlepiej byłoby serwować sobie 5 porcji warzyw i owoców (ale więcej warzyw). Jedna porcja to 80 g, czyli potrzeba nam około 400 g warzyw i owoców dziennie.

Najlepiej jest jak najbardziej zróżnicować swoją dietę i codziennie wybierać inne owoce i warzywa.


Jak zachować młodość? Kliknij!

kobieta patrząca na owoce i warzywa

 

Zobacz też: ​Przeciwutleniacze czasem chronią... raka, Rakotwórcze naczynia w kuchni

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
Sieniawska, E. „Losy roślinnych antyoksydantów w organizmie ludzkim”, [w:] „Postępy Fitoterapii” 1/2012, s. 55-58
Wawrzyniak, A., Krotki, M., Stoparczyk, B. „Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw”, [w:] „Medycyna Rodzinna” 1/2011, s. 19-23

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Przekąski Parówki w koszulkach

Prosta przekąska z parówek i ciasta francuskiego. Do przekąski można podać ul...

Odsłon: 384

30 min
3
Przekąski Galareta z rosołu

Co zrobić z nadmiarem niedzielnego rosołu? Oczywiście przepyszną przystawkę l...

Odsłon: 2677

60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Co jeść podczas spożywania alkoholu? Tego częstego błędu wątroba nie wybacza

Wiele osób nie wyobraża sobie picia napojów wyskokowych bez solidnej zakąski. Najczęściej są to tłuste mięsa lub słone przekąski, które mają na cel...

42
Ewa gotuje Sylwestrowe i karnawałowe przekąski Ewy Wachowicz

To już ostatni odcinek programu Ewa Gotuje w tym sezonie. Ewa Wachowicz zaprosiła w nim widzów do wspólnego przygotowania czterech przekąsek sylwes...

12
Informacje Wyśmienite desery w pucharkach. Nikt im się nie oprze

Szukasz pomysłów na słodkie specjały, które przyrządzisz szybciej niż ciasta? Postaw na desery w pucharkach, które są proste w przygotowaniu, a do...

3
Przejdź na