Cena za pączki Magdy Gessler szokuje. Padł nowy rekord „U Fukiera"

W styczniu, w wielu restauracjach, pojawia się menu z karnawałowymi słodyczami. Wśród nich są oczywiście pączki i faworki, których nie może zabraknąć przy okazji nadchodzącego Tłustego Czwartku. Cena za pączki Magdy Gessler wiele osób przyprawia jednak o zawrót głowy. Ile kosztują karnawałowe przekąski w słynnym lokalu restauratorki?

Cena za pączki u Magdy Gessler | Fot. Artur Zawadzki/REPORTER // Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Magda Gessler, restauratorka, malarka i osobowość telewizyjna, wprowadziła do swojej warszawskiej restauracji „U Fukiera" karnawałowe menu. Wśród deserów, które pojawiły się na stronie www lokalu i które można zamówić z odbiorem osobistym, są pączki w dwóch odsłonach. Wybrać można pomiędzy tymi z konfiturą malinową lub różaną. Słodycze są też promowane na kanałach społecznościowych popularnej restauracji:

Cena za pączki u Magdy Gessler. Padł rekord

Choć w 2021 roku za pączka w restauracji Magdy Gessler trzeba było zapłacić osiem złotych, a rok temu trzynaście złotych, to obecna cena jest tą rekordową. Jak lokal sam informuje na swoich kanałach społecznościowych, jeden pączek zamówiony „U Fukiera" kosztuje 15 złotych. Czteroosobowa rodzina, chcąca zjeść po wypieku na osobę, zostawi więc w kasie aż 60 złotych. W ofercie pojawiło się też 200-gramowe opakowanie faworków, które kosztuje 38 złotych.

Pączek U Fukiera kosztuje 15 zł. Ma wilgotne ciasto bogate w wiejskie żółtka i dużą ilość masła, jest w nim także coś z pomarańczy. Wypełniony konfiturą z płatków róż lub malinową - wyjaśnia restauracja na profilu na Instagramie.

W cukierniach o mniejszej renomie za jedną sztukę wypieku należy zapłacić ok. czterech, pięciu złotych. Wielu obserwujących profil restauracji nie dowierza więc jednak, że wydatki poniesione na składniki mogą w takim stopniu przekładać się na nową rekordową cenę pączków u Magdy Gessler. Pod postem pojawiło się wiele komentarzy, m.in. takie: „Ludzi już ponosi, kto to słyszał 15 zł za pączka", „Ulala rekomendacja niezła, ale cena szok, a to dajecie te 12 żółtek", „Nie wiem skąd ta cena. Chyba że te kury w złotych klatkach żyją, a krowy w złotych oborach". 

Wysokie ceny w restauracjach Magdy Gessler

Menu restauracji Magdy Gessler nie powinno jednak szokować. Już w grudniu 2022 roku Piotr Ogiński - kucharz i prowadzący internetowy kanał kulinarny „Kocham Gotować" - rozpoczął dyskusję na temat cen deserów w słynnym lokalu artystki. Zwrócił uwagę, że do rachunku trzeba doliczyć 10 proc. opłaty serwisowej. Wówczas najtańszym deserem był kawałek „Rubinowej szarlotki" za 39 złotych, a najdroższym - „Zupa nic i już" za 59 złotych za porcję.

Czy takie ceny za pączki i desery są zbyt wysokie? Podzielcie się opinią w komentarzu pod artykułem.

Zobacz także:

Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko »

Farbowanie to ostateczność. Tak pokonasz siwiznę domowymi sposobami »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4