Dania jednogarnkowe

Polacy obserwują, że ceny gazu i prądu idą mocno w górę. Aby uchronić się przed zbyt wysokimi rachunkami, warto już dziś zmienić swoje nawyki, również w kuchni. Poznaj skuteczne sposoby na oszczędne gotowanie. Dzięki tym prostym trikom uchronisz swój domowy budżet.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

GUS (Główny Urząd Statystyczny) poinformował, że inflacja we wrześniu 2022 roku wyniosła 17,2 proc. i była rekordową od 1997 roku. Większość Polaków odczuwa jej skutki w codziennym życiu - podczas zakupów czy odbierając wysokie rachunki za prąd lub gaz.

Gdy wszystko drożeje, warto nauczyć się kilku sposobów na zmniejszenie domowych wydatków. Dowiedz się, jak oszczędnie gotować i ile kosztuje godzina pieczenia w piekarniku w 2022 roku.

Sprawdź także: Ta wiedza się przydaje. Jak nie marnować jedzenia?

Sposoby na oszczędne gotowanie

1. Gotuj w domu

Choć może się wydawać, że gotując w domu, podniesiesz rachunki za gaz i prąd, to wciąż wydatki będą niższe niż podczas zamawiania jedzenia w lokalach gastronomicznych. Samodzielnie przyrządzając obiady, masz wpływ też na to, co jesz.

W sklepie możesz wybierać więc tańsze lub sezonowe artykuły spożywcze i układać z nich jadłospis. Obiad za kilka złotych dla całej rodziny jest możliwy, ale nie w restauracji. Gdy braknie ci motywacji do gotowania, przypomnij sobie, że w ten sposób oszczędzasz.

2. Odpowiednia wielkość garnka

Jak oszczędnie gotować na kuchni gazowej? Zapamiętaj, że wielkość garnka ma duże znaczenie na twoje wydatki! Zawsze dobieraj naczynie, w którym będziesz gotować, do ilości potrawy oraz palnika, na którym będzie ona podgrzewana. Zbyt wielki garnek będzie po prostu nagrzewał się dłużej, przez co wzrosną koszty energetyczne. Podobnie ustawienie naczynia na za małym palniku spowoduje, że danie nie ociepli się szybko, a ty zapłacisz więcej.

3. Rodzaj garnka

Niezależnie czy gotujesz na płycie indukcyjnej, czy gazowej, zainteresuj się odpowiednimi garnkami. Na rynku są dostępne takie (np. emaliowane), które w lepszy sposób przewodzą ciepło. Szybciej ogrzejesz danie lub będziesz mógł użyć niższej temperatury podczas smażenia. Co ciekawe, kształt garnków też ma wpływ na to, jak rozchodzi się ciepło. Wybieraj baryłkowate naczynia - te powodują, że potrawa równomiernie się ogrzeje.

4. Stosowanie pokrywek

Prostym trikiem, który pozwoli zaoszczędzić, jest też stosowanie przykrywki. Oczywiście nałożenie jej na garnek przyspieszy proces gotowania wody lub dania. Niektórzy nie mogą się przekonać do pokrywek, bo te utrudniają gotowanie i zasłaniają widok na potrawę. Wystarczy, że zainwestujesz w szklane przykrywki - dzięki temu, nawet mimo zaparowania, będziesz mieć lepszy podgląd na zawartość garnka. Pamiętaj jednak, żeby gotując nie odkrywać garnka zbyt często. To powoduje, że ciepło ucieka.

5. Gotuj tylko tyle, ile zjesz

Jak oszczędnie gotować? Postaw na idealne porcje - dokładnie tyle, ile zjesz. Jeśli przygotowałeś zupę, nie odgrzewaj od razu całej. Najpierw, do mniejszego garnka odlej potrzebną ilość i dopiero podgrzej. Dzięki temu zaoszczędzisz czas i w konsekwencji zmniejszysz rachunki.

Co więcej, szczególnie jesienią i zimą, postaw na dania jednogarnkowe. Po pierwsze wykorzystasz tylko jeden palnik do podgrzewania, a po drugie - zużyjesz mniej wody podczas zmywania. Jeśli gotujesz tego typu potrawę, od razu zrób jej więcej i poporcjuj do słoików. Każda z porcji niech będzie przeznaczona dla jednego z domowników. Następnie wystarczy już tylko trzymać się zasady - podgrzej tylko tyle, ile zjesz. 

Jak oszczędnie używać piekarnika?

Czy wiesz, ile kosztuje godzina pieczenia w piekarniku? Niestety precyzyjne określenie tej wartości jest trudne, bo każdy tryb pracy pobiera różną moc. Zakładając, że przez pół godziny pieczesz ciasto w urządzeniu, którego moc całkowita wynosi 3000 W, to dzienne zużycie energii elektrycznej wyniesie 1,5 kWh. Średnia cena prądu to 0,77 zł/kWh. Taki wypiek będzie cię więc kosztować ok. 1,15 zł. Jeśli (uśredniając na potrzeby podsumowania) używałbyś piekarnika codziennie przez 30 minut w podanym trybie, za cały rok zapłacisz ok. 414 złJak oszczędnie używać piekarnika? Poznaj trzy skuteczne metody:

1. Uważaj na czas pracy piekarnika

Nie chcesz płacić wysokich rachunków za prąd? Skup się na tym, co pieczesz. Nie włączaj piekarnika zbyt wcześnie. Może się okazać, że przez kilkanaście minut grzeje się bez posiłku w środku, a to dodatkowe koszty dla ciebie.

2. Tryb pracy dobierz do dania

Optymalne tryby pracy piekarnika dobieraj zawsze pod dania. Wskazówki i różne funkcjonalności są dokładnie opisane w instrukcji dołączonej do sprzętu. W ten sposób zużywasz tyle prądu, ile realnie potrzebujesz na ogrzanie potrawy.

3. Nie popełniaj podstawowego błędu

Gdy już będziesz piekł danie, nie otwieraj drzwi piekarnika, a tym bardziej nie zostawiaj ich otwartych na dłużej. Takie działanie niestety mocno wychładza wnętrze urządzenia, które pobiera dodatkową energię elektryczną, aby powrócić do poprzedniej temperatury. 

Jeśli będziesz bardziej uważny podczas gotowania i pieczenia, możesz sporo zaoszczędzić. Jak gotować oszczędnie? Wyrób w sobie właściwe nawyki, a na pewno rachunki za prąd i gaz będą niższe niż u innych.

Zobacz także:

Zdrowe przekąski na jesień, po których nie przybierzesz na wadze »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1219

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 184

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8