Uczta Smaków - Boże Narodzenie

Ta wiedza się przydaje. Jak nie marnować jedzenia?

Chciałbyś nauczyć się mądrzej zarządzać zapasami kuchennymi, żeby zaoszczędzić i nie marnować jedzenia? Może już starasz się uważać na to, co kupujesz, ale wciąż plan nie wychodzi ci do końca? Podajemy kilka naprawdę prostych wskazówek na to, jak wykorzystać wszystkie zakupione produkty i przy okazji podreperować domowy budżet.

Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Wbrew pozorom świadome zarządzanie jadłospisem wymaga wysiłku i nie jest prostą aktywnością. Szczególnie jeśli pod uwagę trzeba wziąć większą liczbę domowników. W takiej sytuacji duże ilości jedzenia mogą stracić datę przydatności do spożycia, a w konsekwencji się zmarnować. Obecnie jest to niekorzystne zarówno dla portfela, jak i środowiska. Przedstawiamy kilka prostych kroków, które pomogą wykorzystać wszystkie zakupione produkty.

Sprawdź także: Domowe konserwy – jak je zrobić? Najlepsze przepisy na mięso w słoiku

Listy zakupowe i planowanie posiłków

Regularnie, np. co dwa dni, sprawdzaj, co jeszcze zostało w twojej lodówce. Staraj się najpierw wykorzystać produkty, którym kończy się data przydatności do spożycia. Jeśli akurat nie masz na nie ochoty, przygotuj je na później - z mięsa zrób pyszny gulasz i go zawekuj, z owoców zrób słodkie przetwory do słoików, a z warzyw - pyszne sałatki na zimę. W ten sposób zyskasz domowe zapasy, czyli smaczne potrawy do wykorzystania w przyszłości.

Ważne jest również planowanie posiłków z wyprzedzeniem. Raz w tygodniu, najlepiej na jego początku, ułóż jadłospis na każdy dzień. Następnie weź notes lub komórkę i określ (na podstawie takiego harmonogramu tygodniowego) jakich produktów potrzebujesz. Pamiętaj, że istnieje wiele aplikacji mobilnych do tworzenia spersonalizowanych list zakupowych, więc część składników będziesz mógł powielać z tygodnia na tydzień.

Skróci to czas poświęcony na zakupy, ale także zyskasz pewność, że nabędziesz tylko te składniki, które są ci potrzebne. A co jeśli w danym dniu nie podejdzie ci zaplanowany posiłek? Po prostu zamień go z daniem, które przewidziałeś na kolejne śniadanie czy obiad, pamiętając o sprawdzeniu daty ważności produktów.

Nie wyrzucaj jedzenia, jeśli nie musisz

Mimo regularnego układania jadłospisów i dbania o listy zakupowe wciąż może zdarzyć się sytuacja losowa, która pokrzyżuje te plany. Co zrobić w sytuacji, gdy część produktów już jest na granicy przydatności do spożycia? Po pierwsze pamiętaj, że większość jedzenia możemy mrozić. Nie wyrzucaj więc chleba czy owoców, które zaraz stracą datę ważności - włóż je do zamrażarki i wykorzystaj w kolejnym tygodniu.

Część dojrzałych owoców będzie z kolei idealnym składnikiem do zrobienia przetworów lub pysznego smoothie. Gdy zmienisz konsystencję takiego warzywa czy owocu, nawet nie poczujesz, że był już lekko miękki (jedyną różnicą będzie ta w smaku, który stanie się zdecydowanie mocniejszy i przyjemniejszy).

Ponadto możesz się też stać mistrzem kreatywności - poszukuj przepisów, do których potrzeba bardziej dojrzałych produktów. Czerstwe pieczywo przerób na grzanki do zupy kremu, a resztki sera feta wykorzystaj do oprószenia faszerowanej cukinii. Dania od razu zrobią się smaczniejsze, a ty wykorzystasz mądrze to, co masz w lodówce. Możesz także dostrzec potencjał kulinarny dotychczas nieużywanych produktów, np. skórek czy obierek z warzyw i owoców. Zanim wyrzucisz resztki, zastanów się, czy nie możesz z nich wyczarować pysznego deseru, napoju lub obiadu.

Zobacz, co zrobić, jeśli danie się przypali lub rozgotuje - można je jeszcze uratować:

Sprytne przechowywanie - bądź bardziej uważny w kuchni

Bardzo prostym sposobem na przechowywanie produktów spożywczych jest wzorowanie się na ich umiejscowieniu na półkach sklepowych. Zauważ, że część puszek czy warzyw nie znajduje się w chłodnej przestrzeni, a na przykład mięsa czy nabiał zawsze muszą mieć niższą temperaturę.

Jeśli nauczysz się tych prostych reguł, zaczniesz zauważać, że twoje produkty dłużej zachowują świeżość. Wykorzystuj także możliwości lodówki - jeśli są w niej półki dedykowane różnym rodzajom jedzenia, to segreguj je odpowiednio. Na przykład owoce i warzywa włóż do specjalnej szuflady, która umożliwia przewiew i schłodzenie produktów. Pamiętaj także, aby nie napełniać lodówki czy zamrażarki w całości - zasłonisz otwory wentylacyjne, które wspomagają utrzymanie jedzenia w dobrej kondycji. Wyrób też nawyk sprawdzania na etykiecie jak przechowywać produkty i do kiedy można je wykorzystać.

Jeśli nie chcesz marnować jedzenia, to musisz stać się bardziej uważny w kuchni. Choć na początku będzie to wymagało od ciebie wysiłku, to nawet nie zauważysz, jak szybko przyzwyczaisz się do sprawdzania opisów produktów lub odpowiedniego rozkładania ich w lodówce. Organizacja jadłospisu i listy zakupowej pozwoli ci też odkrywać nowe smaki i stać się jeszcze lepszym kucharzem.

Poniżej podpowiadamy, jakie pyszne śniadania mogłyby się znaleźć w twojej tygodniowej rozpisce:

1. Poniedziałek: Szakszuka

 Poniedziałek: Szakszuka Zobacz przepis

Szakszuka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wtorek: Serek kanapkowy

 Wtorek: Serek kanapkowy Zobacz przepis

Serek kanapkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Środa: Hummus z pieczoną papryką

 Środa: Hummus z pieczoną papryką Zobacz przepis

Hummus z pieczoną papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Czwartek: Bruschetta z awokado i salsą pomidorową

 Czwartek: Bruschetta z awokado i salsą pomidorową Zobacz przepis

Bruschetta z awokado i salsą pomidorową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Piątek: Sałatka z wiejskim twarożkiem

 Piątek: Sałatka z wiejskim twarożkiem Zobacz przepis

Sałatka z wiejskim twarożkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sobota: Omlet śniadaniowy

 Sobota: Omlet śniadaniowy Zobacz przepis

Omlet śniadaniowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Niedziela: Kanapka na dzień dobry

 Niedziela: Kanapka na dzień dobry Zobacz przepis

Kanapka na śniadanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika »

Ile kosztuje jedna godzina pieczenia w piekarniku elektrycznym w 2022 roku? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3

Przepis dnia

Desery Ciasto królowej Wiktorii

Królowa Wiktoria (1819-1901) przez ponad 60 lat panowała na brytyjskim tronie...

Odsłon: 3645

60 min
10
Desery Cytrynowy sernik na zimno z jeżynami

Łatwy i szybki do zrobienia lekko cytrynowy sernik na bazie serka mascarpone...

Odsłon: 656

30 min
7
Sałatki Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku to smaczna sałatka śledziowa z cebulą i rodzynkami w sos...

Odsłon: 454

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Włoskie przepisy Ewy Wachowicz

Włoska kuchnia należy do najpopularniejszych na świecie. Pokochali ją także Polacy, dlatego Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się z nami przepisa...

8
Informacje Olej z tych maleńkich ziarenek to prawdziwy skarb. Możesz zrobić go w domu

Olej wytwarzany z ziaren maku ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, lecznictwie i kuchni. Obniża cholesterol i pomaga pielęgnować skórę. Dowiedz si...

0
Informacje Zaplanuj kuchnię zgodnie z tymi zasadami, a poczujesz różnicę. Ergonomia ma znaczenie

Kuchnia wygodna, czyli jaka? Ergonomiczna — przystosowana do anatomicznych i fizycznych możliwości użytkownika. Któż z nas nie odczuł kiedyś dyskom...

0
Informacje Pij regularnie, a szybko zobaczysz efekty. Ta herbata obniża cukier i wzmacnia odporność

Już babcie uczyły nas, że pietruszka to samo zdrowie. Choć kiedyś najczęściej lądowała jako zdrowa zielenina w zupie, to teraz nic nie stoi na prze...

3