Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew pozorom własnoręczne zrobienie wędlin i konserw nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziliby się nawet dawni mistrzowie wędliniarstwa.
Sprawdź także: Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne. Kanapka z metką czy mortadelą?
Najlepsze przepisy na domowe mięsne konserwy
Domowe konserwy to nie tylko ratunek dla wygłodniałych studentów, to także świetny prowiant na wycieczki i biwaki. Warto mieć je w swojej spiżarce, czy lodówce, dobrze sprawdzą się na szybkie śniadanie lub kolację. Do zrobienia mięsnych słoików wystarczy dobrej jakości mięso i ulubione przeprawy. Oto kilka propozycji naszych użytkowników, dzięki którym z łatwością przygotujecie domowe wędliny w słoikach.
Klasyczny przepis, dzięki któremu przygotujemy szynkę smakującą "jak za dawnych lat". Zadbajcie o dobrą jakość składników, gdyż tylko w ten sposób zagwarantujecie sobie udany efekt końcowy.
Kiełbasa z karczku (wersja słoikowa)
Zobacz przepisKiełbasa z karczku (wersja słoikowa) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli raz samodzielnie przygotujecie taką kiełbasę, już nigdy nie będziecie chcieli sięgnąć po tę sklepową. Co ważne, zawsze macie pewność, jakie składniki wchodzą w skład takiej wędliny, a jej smak możecie dostosowywać do własnych upodobań.
Mięsny przysmak ze słoika
Zobacz przepisMięsny przysmak ze słoika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tak przygotowane mięso idealnie sprawdzi się w roli dodatku na kanapki. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Można również zrobić z niego bazę do sosów lub dodatek do zapiekanek. Wszystko zależy od waszej wyobraźni.
W sklepowych konserwach poza mięsem możemy znaleźć mnóstwo podejrzanych substancji, których raczej nie chcielibyście włączyć do swojego jadłospisu. Tymczasem zrobienie domowej mielonki wcale nie jest trudne. Gwarantujemy, że z tym zadaniem poradzi sobie nawet niezbyt doświadczony kucharz.
Kiełbasa czosnkowa z galaretką, w słoiku
Zobacz przepisKiełbasa czosnkowa z galaretką, w słoiku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sekretem każdej dobrej wędliny są przyprawy. Możecie stworzyć autorskie mieszanki lub skorzystać z podpowiedzi naszych użytkowników. Pamiętajcie również o wyborze jak najlepszego rodzaju mięsa, gdyż to ono w najwyższym stopniu odpowiada za smak finalnego produktu.
Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście domowych konserw, bo uważaliście, że jest to bardzo trudne, nasza użytkowniczka wyprowadzi was z błędu. Dzięki jej wskazówkom zobienie takiego przysmaku jest dziecinnie proste.
Konserwa drobiowa w słoiku
Zobacz przepisKonserwa drobiowa w słoiku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wędliny drobiowe cenimy przede wszystkim za to, że nie zawierają zbyt dużo tłuszczu i są bardzo delikatne. Te zrobione w domu dodatkowo nie zawierają żadnych zbędnych konserwantów ani polepszaczy smaku!
Domowa konserwa w słoikach
Zobacz przepisDomowa konserwa w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowując domowe wędliny warto eksperymentować. Mieszajcie ze sobą różne rodzaje mięs i nie obawiajcie się przypraw. Efekty mogą was bardzo pozytywnie zaskoczyć.
Pyszna domowa kiełbasa w słoikach
Zobacz przepisPyszna domowa kiełbasa w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Hipnotyzujące Oczy Marioli. Tajemniczy składnik ukryty jest w środku ciasta »
Ewa Wachowicz przygotowuje latem niezwykłą zupę. Aż trudno uwierzyć, że to polski przepis »
Wyśmienite leczo bez cukinii. Jego smak podbija inne chrupiące warzywo »