Spis treści:
- Przetwory z jabłek – wartości odżywcze
- Czy przetwory z jabłek są zdrowe?
- Jakie przetwory na zimę zrobić z jabłek?
- Przetwory z jabłek – najlepsze przepisy naszych użytkowników
Przetwory z jabłek sprawdzą się doskonale jako dodatek do ciast, deserów, słodkich śniadań, czy obiadów, np. naleśników. Jakie przetwory można wyczarować z jabłek? W poniższym artykule znajdziesz sprawdzone przepisy, dzięki którym przygotujesz pyszne weki z jabłek do słoików na długie zimowe miesiące.
Sprawdź także: Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Odpowiedź jest prosta!
Przetwory z jabłek – wartości odżywcze
Jedzenie przetworów z jabłek zapewni ci wiele cennych wartości odżywczych. Znajdziesz w nich sporo witaminy C, E, witaminy z grupy B, a także związki mineralne takie jak: magnez i żelazo.
Jabłka są także źródłem pektyn, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy, pomagają uniknąć zaparć oraz oczyszczają jelita. Dodatkowo owoce te zwierają przeciwutleniacze, które działają przeciwstarzeniowo, oraz mają właściwości antynowotworowe.
Warto spożywać jabłka w okresie jesienno-zimowym, aby uniknąć infekcji, przeziębienia i grypy. Przetwory z jabłek to także cenne źródło błonnika pokarmowego, który nie tylko świetnie wpływa na pracę układu trawiennego, ale i pomaga obniżyć poziom „złego cholesterolu”. Co więcej, błonnik polecany jest osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ zmniejsza uczucie głodu i sprawia, że długo będziesz czuć się syty.
Czy przetwory z jabłek są zdrowe?
Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe. Obróbka termiczna, chociaż oczywiście w pewnej części obniża zawartość witamin i minerałów, nie wpływa jednak drastycznie na prozdrowotne wartości jabłek. Co więcej, jabłka są dosyć niskokaloryczne, w 100 g surowych owoców znajduje się jedynie 52 kcal. Należy jednak pamiętać, że kiedy do przetworów dodamy dużą ilość cukru, wówczas jabłka nie będą już tak korzystne dla organizmu.
Jakie przetwory z jabłek zrobić na zimę?
Dżemy, marmolady, musy, soki, a nawet nalewki i wina. Z jabłek można wyczarować mnóstwo pysznych przetworów. Takie domowe weki przydadzą się zimową porą, np. do ciasta i deserów. Musy mogą być natomiast świetnym deserem dla dzieci. Jabłka można również ususzyć na chipsy, będą doskonałą alternatywą dla sklepowych przekąsek.
Dżem z jabłek bez cukru
Domowy dżem z jabłek bez cukru? To nieco kontrowersyjny przepis, który nie wszystkim może się spodobać. Jest to jednak świetna alternatywa dla osób, które są na diecie lub ograniczają spożycie cukru z powodów zdrowotnych. Do zrobienia tego przepisu będziesz potrzebować: dwóch kilogramów jabłek, dwie szklanki wody, łyżkę soku z cytryny, opcjonalnie trzy łyżki erytrytolu.
Zacznij od umycia, obrania oraz usunięcia gniazd nasiennych z owoców. Następnie jabłka pokrój w kostkę oraz dodaj sok z cytryny, przełóż je do garnka i gotuj do momentu, aż zmiękną. W międzyczasie stopniowo dodawaj wodę, tak by masa nie była zbyt wodnista. Wsyp erytrytol i dokładnie wymieszaj. Kiedy masa zgęstnieje, możesz poczekać, aż ostygnie i dodatkowo ją zmiksować. Przełóż dżem do słoików, poddaj go procesowi pasteryzacji.
Sok z jabłek na zimę
Jeżeli w tym roku jabłonie w twoim ogrodzie obrodziły albo udało ci się kupić sporo owoców w okazyjnej cenie, warto przygotować domowy sok z jabłek na zimę. Potrzebne składniki to: cztery kilogramy jabłek, 400 g cukru, sok z cytryny.
Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w mniejsze części. Owoce przepuść przez sokowirówkę. Uzyskany sok wlej do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Zbierz piankę, która zgromadziła się na górze. Jeśli napój jest za słodki, wyciśnij trochę soku z cytryny. Przelej do wyparzonych butelek i poddaje je procesowi pasteryzacji.
Prażone jabłka na szarlotkę
Każda sprytna gospodyni ma w zanadrzu sprawdzone sposoby, które ułatwiają jej pieczenie i gotowanie. Kiedy mają zjawić się niezapowiedziani goście, słoik prażonych jabłek w spiżarni może okazać się strzałem w dziesiątkę. Wystarczy krucze ciasto lub płaty gotowego ciasta francuskiego, żeby przygotować pyszne, domowe wypieki. Do zrobienia prażonych jabłek na szarlotkę, będziesz potrzebować: dwóch kilogramów jabłek, sok z połówki cytryny, szklanki rodzynek, dwóch łyżek skórki z pomarańczy, dwóch łyżeczek cynamonu, opakowania cukru wanilinowego oraz dwóch łyżek cukru.
Umyte, obrane i pokrojone w plastry lub kostkę jabłka, należy umieścić w dużym garnku. Następnie dodaj sok z cytryny i rodzynki, gotuj, aż jabłka zmiękną. Wsyp cukier, cukier wanilinowy, skórkę z pomarańczy i cynamon, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Jabłkową masę przelej do czystych słoików, a następnie poddaj je procesowi pasteryzacji.
Przetwory z jabłek – najlepsze przepisy naszych użytkowników
Nasi użytkownicy uwielbiają przygotowywać domowe przetwory na zimę. Zajrzyj do ich pomysłów na pyszne weki z jabłkami. Na pewno dostarczą ci mnóstwo kulinarnych inspiracji.
1. Jabłka prażone do słoików
Zobacz przepisJabłka prażone do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Jabłka z ananasem (do słoików)
Zobacz przepisJabłka z ananasem (do słoików) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Jabłka tarte do słoików na zimę
Zobacz przepisJabłka tarte do słoików na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Mus z jabłek do jabłecznika
Zobacz przepisMus z jabłek do jabłecznika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Jabłka w syropie własnym z cynamonem do słoików
Zobacz przepisJabłka w syropie własnym z cynamonem do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Konfitura z jabłek na zimę
Zobacz przepisKonfitura z jabłek na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Nie popełniaj tego kulinarnego błędu! Gulasz za każdym razem wyjdzie gorzki »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »