Ewa_Gotuje

Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Odpowiedź jest prosta!

Szarlotka? A może jabłecznik? Chociaż wiele osób używa tych nazw wymiennie okazuje się, że nie do końca jest to to samo ciasto. Czym więc różni się szarlotka od jabłecznika? Sprawdź, co łączy, a co różni te dwa popularne wypieki z jabłkami.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się: 

Wypieki z jabłkiem, często zamiennie nazywane są szarlotką i jabłecznikem. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że są to w zasadzie dwa całkowicie różne ciasta. Czym charakteryzuje się każde z nich? Różnice znaleźć można nie tylko w przygotowaniu, ale również w rodzaju użytych owoców! 

Sprawdź także: Co zrobić z owocami z nalewki? 

Co to jest szarlotka? 

Jeśli uwielbiasz delektować się kruchymi smakołykami, powinieneś dowiedzieć się co nieco na temat tego, co to jest szarlotka i jaka jest jej dokładna charakterystyka. Jej nazwa określa strukturę użytego w niej ciasta – zazwyczaj jest to wariant kruchy lub półkruchy.  

Kolejną cechą różnicującą ją od jabłecznika jest sposób podania. Ten rodzaj wypieku spożywa się wyłącznie na zimno, dlatego, jeśli w restauracyjnym menu natknąłeś się na ciasto serwowane na ciepło i z dodatkiem lodów, wiedz, że nie ma ono nic wspólnego z klasyczną szarlotką. 

Czy szarlotka musi być z jabłkami? 

Kolejnym pytaniem, które trapi miłośników słodkości, jest to, czy szarlotka musi być z jabłkami. Absolutnie nie – jabłka to tylko jeden z wariantów jej nadzienia. Można ją również spotkać w innych wersjach, w tym agrestowej, wiśniowej, śliwkowej, morelowej, a nawet truskawkowej. 

Jeśli planujesz upiec szarlotkę, możesz spokojnie dać się ponieść fantazji – nie bój się eksperymentować. Co więcej, nie musisz ograniczać się tylko do jednego typu owoców. Mieszaj je ze sobą i odkrywaj coraz to nowsze smaki! My proponujemy zacząć swoją przygodę z szarlotką od wyczarowania ciasta z jabłkami i truskawkami lub truskawkami i wiśniami – palce lizać! 

Szarlotka – historia 

Zastanawiasz się, skąd w ogóle wzięła się szarlotka? Historia tego wypieku zaskoczy niejednego, a to dlatego, że jest dość enigmatyczna. Wiele źródeł podaje, że została ona stworzona przez cukiernika pochodzącego z Francji, który zaserwował ją carowi Aleksandrowi I. Z kolei inne źródła twierdzą, że za jej powstanie odpowiedzialna jest królowa Charlotta, żona króla Anglii Jerzego III. 

Niezależnie od prawdziwości powyższych wersji, od tamtej pory powstało mnóstwo przepisów na szarlotkę, które są na bieżąco modyfikowane. Klasyczna receptura uwzględnia dodatek w postaci przypraw korzennych, a także takich składników jak budyń, lody, bita śmietana czy beza – ile osób, tyle wariantów.  

Zobacz: Jak zrobić pieczone jabłka w słonym karmelu? 

Przepis na szarlotkę z truskawkami 

Jeśli do tej pory przygotowywałeś szarlotkę wyłącznie przy użyciu jabłek, spróbuj nieco poeksperymentować i wprowadzić powiew świeżości na swój talerz. 

Jak zabrać się za realizację przepisu na szarlotkę z truskawkami? Na początek przesiej mąkę na stolnicę przez sitko o gęstych oczkach. Dodaj do niej posiekane masło, jajko, cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj śmietanę z drożdżami, a gdy składniki dobrze się połączą, wylej je na mąkę. Zagniataj ciasto zdecydowanymi ruchami, a następnie podziel je na dwie części, z czego jedną rozwałkuj i wyłóż na foremkę, posypując bułką tartą. 

Usuń z truskawek szypułki i przekrój wszystkie owoce na pół. Ułóż ich połówki na cieście i posyp cukrem waniliowym lub cukrem pudrem. Przysmak należy piec przez około 50 minut w 180 stopniach. Przed włożeniem go do piekarnika wykorzystaj pozostałą część ciasta do przykrycia truskawek. Podziel je na niewielkie kawałki, skubiąc i układając na owocach. 

Co to jest jabłecznik? 

Wiesz już, czym jest szarlotka, ale nadal trapi cię pytanie, co to jest jabłecznik? Odpowiedź na nie sugeruje sama nazwa wypieku – może być on wykonany wyłącznie przy użyciu konkretnych owoców. W przypadku tego deseru bazę przyrządza się z różnych rodzajów ciasta, w tym bezowego, drożdżowego, biszkoptowego czy francuskiego. Ponadto – w przeciwieństwie do szarlotki – jabłecznik można serwować na ciepło, np. z lodami.  

Jabłecznik – historia 

Zamiast szarlotki wolisz podać na deser jabłecznik? Historia tego popularnego ciasta nie jest tak tajemnicza, jak w przypadku poprzedniczki i pochodzi od rodzaju farszu. Jednak wcale nie oznacza to, że deser ten jest nudny. Dzięki dużej różnorodności spodów oraz licznym gatunkom jabłek dostępnych na rynku masz możliwość wyczarowania wypieku, który zaskoczy cię swoją niepowtarzalnością. 

Przepis na prosty jabłecznik 

Nie masz zbyt dużego doświadczenia w kuchni i obawiasz się, że nie dasz rady przyrządzić pysznego jabłecznika? To właśnie z myślą o takich osobach jak ty przygotowaliśmy przepis na prosty smakołyk, z którym poradzą sobie nawet osoby początkujące – i to bez większego wysiłku! 

Nasz jabłecznik składa się z trzech elementów – kruchego ciasta, musu jabłkowego oraz dodatków. Wykonanie receptury rozpocznij od wyczarowania tego pierwszego. Aby to zrobić, potrzebujesz mąki pszennej, cukru pudru, cukru waniliowego, masła, proszku do pieczenia oraz jajka. Mus stworzysz z cynamonu, jabłek oraz cukru. Jeśli natomiast chodzi o dodatki, postaw na takie, które lubisz najbardziej, np. orzechy pekan, nerkowce, bitą śmietanę, rodzynki czy wiórki kokosowe. 

  • Proces gotowania rozpocznij od połączenia mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, jajka oraz masła (pamiętaj, żeby wcześniej włożyć je do lodówki). Ciasto możesz zagniatać ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. 
  • Gdy masa będzie gotowa, uformuj kulkę, lekko ją spłaszcz i umieść w folii spożywczej. Włóż kruszonkę do lodówki, a następnie przejdź do wykonania musu owocowego. W tym celu umyj dokładnie jabłka, obierz i pozbaw je gniazd nasiennych. Pokrój je w niewielką kostkę lub zetrzyj na tartce z dużymi oczkami. Starte owoce wymieszaj z cukrem i lekko podsmaż na patelni. Po chwili powstanie jednolita masa, której użyjesz do wylania na kruchy spód. Do musu możesz dosypać miks ulubionych przypraw, w tym cynamon, imbir lub kardamon. 
  • Przygotuj formę do pieczenia, wykładając ją pergaminem. Jeśli boisz się, że ciasto przywrze do jej powierzchni, możesz wysmarować ją margaryną lub masłem. Wyjmij ciasto z lodówki, poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej i wyklej nim dno foremki. Na gotową bazę wylej mus jabłkowy i posyp porwanymi kawałkami ciasta. Jeśli lubisz ładnie udekorowane desery, ułóż z pozostałej jego partii wzorki i zwieńcz je wybranymi dodatkami. 

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować pyszne szarlotki i jabłeczniki, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników. 

1. Szarlotka

 Szarlotka Zobacz przepis

Szarlotka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Jabłecznik serowy

 Jabłecznik serowy Zobacz przepis

Jabłecznik serowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Szarlotka z budyniem

 Szarlotka z budyniem Zobacz przepis

Szarlotka z budyniem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Jabłecznik jak u mamy

 Jabłecznik jak u mamy Zobacz przepis

Jabłecznik jak u mamy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Jabłecznik

 Jabłecznik Zobacz przepis

Jabłecznik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Marmurkowy jabłecznik

 Marmurkowy jabłecznik Zobacz przepis

Marmurkowy jabłecznik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Jabłecznik sypany

 Jabłecznik sypany Zobacz przepis

Jabłecznik sypany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Jabłecznik Pomarańczowy

 Jabłecznik Pomarańczowy Zobacz przepis

Jabłecznik Pomarańczowy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz także:

To ziele zastąpi kostkę rosołową. Usuwa złogi toksyn z jelit »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Desery Babka orzechowa

Zamiast mąki użyjemy zmielonych orzechów włoskich, babka będzie wilgotna, moc...

Odsłon: 301

60 min
1
Desery Krem budyniowy z serkiem mascarpone.

Krem budyniowy to nic innego jak ugotowany budyń , wystudzony a następnie poł...

Odsłon: 136

60 min
3
Desery Jak zrobić ciasto na karpatkę

Karpatka to bardzo popularny i efektowny deser. Często jednak rezygnujemy z j...

Odsłon: 2379

30 min
14
Dania główne Karp tradycyjny

Przepis na karpia jakiego przygotowuję na święta , bardzo prosty nieskompliko...

Odsłon: 137

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Wysokie ceny, brak alkoholu, a teraz zakaz szynki? Wielu się burzy

Mundial 2022 w Katarze wywołuje wiele kontrowersji. Od tych etycznych i prawnych, przez ekonomiczne, aż po te kulinarne. Od wielu dni kibice donosz...

1
Ewa gotuje Międzynarodowa kuchnia Ewy Wachowicz

W 467. odcinku kulinarnego programu „Ewa Gotuje" prowadząca postawiła na różnorodne smaki. Przygotowała włoską i polską przystawkę, a na danie głów...

4
Ewa gotuje 467. odcinek programu Ewa Gotuje

W 467. odcinku programu „Ewa Gotuje" widzowie poznali przepisy na dwie uniwersalne przekąski imprezowe. Na danie główne Ewa Wachowicz podała kapsal...

1
Informacje Zrób domowy burger drwala. Znacznie tańszy, a równie pyszny

Domowe hamburgery mogą okazać się zupełnie lepsze w smaku niż ich odpowiedniki otrzymywane w barach czy restauracjach fast food. Nie chodzi tylko o...

1