Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przylazłam z pracy, poczłapałam do kuchni, a oczom moim ukazała się wielka micha wypełniona bardzo nieładnymi, bardzo kwaśnymi jabłkami, które ktoś przytargał, bo spadły z drzewa. No przecie nie wyrzucę! A z litości mojej nad tymi biednymi, niesmacznymi owocami powstał pyszny, pachnący jabłecznik, który zniknął w 3 godziny od upieczenia.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 526
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 526
Składniki
ROBIMY PÓŁKRUCHE CIASTO Przygotowujemy dużą, prostokątną formę do pieczenia (o wymiarach około 22 x 30cm). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, a następnie przesiewamy na stolnicę. Zimne masło najpierw kroimy w niewielką kostkę, po czym dodajemy do mąki i siekamy razem wszystko do momentu powstania swoistej kruszonki. Jako ostatnie dodajemy jajka i zagniatamy całość na jednolite, zwarte ciasto. Formujemy z niego kulę, a następnie dzielimy ją na dwie równe części. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na blacie, obficie podsypując mąką w razie potrzeby tak, aby ciasto nie przyklejało się nazbyt do wałka. Gdy wielkość placka będzie zgadzała się z wielkością formy, nawijamy ciasto na wałek i przenosimy na dno formy, dokładnie dociskając i wyrównując je na całej powierzchni. Odkładamy.
ROBIMY JABŁKOWE NADZIENIE Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cukier wanilinowy, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy, aby przyprawy ładnie w masie jabłkowej rozprowadzić. Gdy tak się stanie, wykładamy jabłka na przygotowany wcześniej spód i rozprowadzamy równomiernie po całej jego powierzchni.
KOŃCZYMY PRZYGOTOWANIA I PICHCIMY JABŁECZNIK Drugą część ciasta rozwałkowujemy dokładnie w taki sam sposób, jak poprzednią, a następnie układamy ją na jabłkach, ładnie dopasowując i odcinając ewentualny nadmiar ciasta na brzegach. Tak przygotowany jabłecznik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pozostawiamy w nim przez 50-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, odmiany i dojrzałości użytych owoców. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach zaczniemy ciasta doglądać. Powinno pięknie się zarumienić i zapachnieć cynamonowo. Po upieczeniu wyciągamy formę z piekarnika i pozostawiamy jabłecznik do wystudzenia na co najmniej godzinę. Po tym czasie oprószamy cukrem pudrem i wcinamy.