Obiady za kilka złotych. Bosacka zdradza przepisy

Czy w obecnych czasach można skomponować obiad za kilka złotych i jednocześnie się najeść? Katarzyna Bosacka - dziennikarka edukująca o zdrowej żywności - twierdzi, że jak najbardziej. Sprawdź przepisy na tanie obiady do pięciu złotych za porcję.

Fot.123RF/Picsel // Screen z Facebook: @EkoBosackaTV

Spis treści:

Katarzyna Bosacka to dziennikarka, która prowadzi kanały internetowe EkoBosackaTV oraz "Wiem co jem". Porusza w nich kwestie dotyczące zdrowego jedzenia i ekologicznej żywności. Jej medialną aktywność obserwuje wielu Polaków, którzy chętnie dyskutują na tematy podejmowane przez prowadzącą. 

W jednym ze swoich cyklów Katarzyna Bosacka podpowiada zgromadzonej społeczności, w jaki sposób przygotować tanie dania. Przepis na obiady za kilka złotych to w czasach inflacji spora pomoc, zwłaszcza przy ograniczonym budżecie domowym. Poniżej znajdziesz kilka propozycji potraw, które dziennikarka poleciła na swoich profilach. Za porcję dla jednej osoby zapłacisz mniej niż pięć złotych!

Sprawdź także: Zapiekanka, czyli niedrogi obiad z tego, co masz pod ręką

Przepis na pierogi lwowskie za 2 zł

Po wypowiedzeniu przez Rosję wojny Ukrainie Katarzyna Bosacka zaangażowała się w pomoc naszym wschodnim sąsiadom. W ten sposób nawiązała też współpracę z rodowitą Ukrainką - panią Marią Popko, która urodziła się we Lwowie, ale od ponad 20 lat mieszka już w Polsce. W programie internetowym pokazały razem, jak zrobić pierogi lwowskie za 2 złote

Czym różnią się pierogi ukraińskie od lwowskich? Do przyrządzenia farszu do pierwszych z nich potrzeba ziemniaków i cebulki, natomiast do drugich - kaszy, twarogu, cebulki i czosnku. Katarzyna Bosacka wraz z panią Marią zabrały się za przygotowanie pierogów lwowskich, bo jak podkreśliła prowadząca, kasza gryczana jest zdrowsza od ziemniaków. 

Do przyrządzenia ok. 60 sztuk pierogów potrzebujesz: 500 gramów mąki, dwie łyżki oleju, jajko, sól, 3/4 kubka gorącej wody oraz biała cebula, olej, woreczek kaszy gryczanej, twaróg, ząbek czosnku i sól z pieprzem do smaku. Porcja 10 pierogów lwowskich z dodatkiem cebulki kosztuje 1,50 zł, a z dodatkiem boczku 2,30 zł na osobę. 

Dokładny przepis znajdziesz w video poniżej:

Przepis na makaron za 2,70 zł

W czasach, gdy trudno znaleźć tańsze produkty w sklepach, a rachunki za prąd czy gaz mocno uszczuplają domowy budżet, warto wykazać się kreatywnością w kuchni. Obiad dla pięcioosobowej rodziny może kosztować 2,70 zł za porcję. Jest to jednocześnie danie proste i szybkie w przygotowaniu.

Katarzyna Bosacka zdradziła przepis na pesto rosso, czyli włoski obiad z czterech składników. Przygotuj makaron, pomidorowe pesto, suszone pomidory i odrobinę sera. Dziennikarka produkty kupiła w jednym z supermarketów i zapłaciła za nie łącznie 24 zł. Wykorzystała jednak tylko połowę sera, co pozwoliło jej na zmniejszenie kosztów. Okazało się, że za sycącą, niemałą porcję dania zapłaciła tylko 2,70 zł. W czasach, gdy panuje wysoka inflacja, a rachunki drożeją, tak tani obiad jest niezastąpiony. 

Cały przepis obejrzysz poniżej:

Przepis na butter chicken za 3 zł

Jeśli nie satysfakcjonują cię jarskie potrawy, Katarzyna Bosacka podsuwa też tanie danie z mięsem. To tradycyjna potrawa kuchni indyjskiej, czyli butter chicken, co w języku polskim oznacza maślanego kurczaka. Za taką potrawę w restauracji zapłacisz ok. 30 złotych. Tymczasem dziennikarka proponuje przepis, w którym porcja kosztuje 3 złote.

Jak zrobić tani butter chicken? To nic innego jak curry z kurczaka z przyprawionym sosem pomidorowo-maślanym. Jest niezwykle kremowy i aromatyczny. Sprawdź przepis poniżej:

Przepis na burrito za 4,5 zł

Miłośnicy pikantnej i aromatycznej kuchni meksykańskiej mogą wypróbować przepis na tanie burrito. Do przygotowania sześciu zawijańców potrzebujesz: sześciu tortilli, sałatę, jogurt naturalny, dużą cebulę, puszkę kukurydzy, puszkę fasoli, 100 g koncentratu pomidorowego, 500 g mięsa mielonego z indyka, kuminu i odrobinę oleju do smażenia. Z obliczeń Katarzyny Bosackiej wynika, że za porcję zapłacisz jedynie 4,5 złotego

Wystarczy, że na oleju podsmażysz pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zeszklona, dodajesz mięso mielone i smażysz razem. Mieszasz i wsypujesz kumin. Gdy mięso będzie się smażyć, odcedź do jednej miski płyn spod kukurydzy i fasoli. Następnie przelej tę wodę do mięsa. Przemieszaj i smaż dalej. Dodaj koncentrat pomidorowy i połącz, mieszając. Trzymaj na ogniu do miękkości.

Wsyp kukurydzę i fasolę. Przemieszaj całość. Tortille wysmaruj jogurtem naturalnym, wyłóż umyte liście sałaty, dwie duże łyżki mięsa i zawijaj. Opcjonalnie możesz dodać kolendrę i tabasco do smaku. Cały przepis znajdziesz w video:

Jeśli masz więcej pomysłów na tanie dania, możesz podzielić się nimi w komentarzu. 

Zobacz także:

Jakie właściwości ma sok z kiszonych ogórków? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Bananowiec

Świetne ciasto bez pieczenia. Przepis pochodzi z książki którą dostałam kilka...

Odsłon: 9683

30 min
28
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

2
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

6
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26