Chrupiące frytki z cukinii. Ten przepis to hit internetu

Wydaje ci się, że wypróbowałeś już wszystkie przepisy z cukinią w roli głównej? Chcesz przygotować obiad, który zaskoczy twoją rodzinę? Z pomocą przychodzi ten pyszny przepis, który zrobił prawdziwą furorę w sieci. Sprawdź, jak zrobić idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku frytki z cukinii.

Fot.123RF/Picsel

Sezon na cukinię trwa w najlepsze, to właśnie teraz to warzywo jest najtańsze i najsmaczniejsze, dlatego warto wykorzystać je w codziennych przepisach. Cukinia to źródło cennych składników odżywczych, znajdziesz w niej witaminy A, C i K, oraz witaminy z grupy B, jak i minerały, m.in.: magnez, żelazo, oraz potas. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, koniecznie zadbaj o to, by w twoich posiłkach zagościła cukinia, w 100 g jest jedynie 16 kcal. Możesz z niej wyczarować pyszne placki, zapiekanki, nafaszerować ją ulubionymi dodatkami lub dodać ją do ciast, lub owsianki, a nawet zrobić frytki z cukinii

Sprawdź także: Makłowicz krytykuje leczo z cukinią. Zdradza swój przepis

Przepis na frytki z cukinii

Internetowi twórcy to prawdziwe źródło kulinarnych inspiracji. Jeśli znudziły ci się klasyczne frytki, to koniecznie musisz wypróbować tych z użyciem cukinii. Takie danie jest dobrym wyborem na diecie, ponieważ do jego zrobienia nie musisz użyć oleju. Do ich przygotowania będziesz potrzebować zaledwie kilku składników: dużej cukinii, mąki pszennej, bułki tartej lub panko, dwóch jajek, parmezanu, lub grana padano oraz soli.

Jak zrobić frytki z cukinii z Tik-Toka? Cukinię dokładnie umyj, odetnij końce, a następnie pokrój w równe słupki. Przełóż cukinię do miski i dodaj mąkę (jedna lub dwie łyżki), tak by dokładnie pokryć cukinię. Następnie do osobnej miseczki wybij jajka, dodaj szczyptę soli i dokładnie je rozbełtaj, następnie w przygotowanej masie obtocz cukiniowe słupki.

Do zrobienia panierki będzie ci potrzebne kilka łyżek bułki tartej lub panko oraz starty ser grana padano lub parmezan, wystarczy zmieszać ze sobą składniki. Cukinię pokrytą jajkiem obtocz w panierce. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, połóż panierowaną cukinię. Piecz przez około pół godziny w 220 stopniach.

Frytki z cukinii warto podawać z sosem, np. jogurtowo-czosnkowym. Wystarczy, że w miseczce zmieszasz pięć łyżek jogurtu greckiego, dwie łyżki majonezu, posiekany koperek i szczypiorek, dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, oraz sól i pieprz. Smacznego!

Zobacz także:

Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
3
wszystkie
9
Dodatki ogórki z koperkiem

Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...

Odsłon: 87

wszystkie
4
Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 1695

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1