Chufa – czym jest i jak wpływa na nasze zdrowie?

Matka natura daje nam wszystko to, czego potrzebujemy do życia i prawidłowego funkcjonowania. Niektóre produkty są jednak bogatsze od innych w niezbędne minerały, makro- i mikroelementy oraz witaminy. Nazywamy je superfood, bo to rzeczywiście jest super jedzenie. Jednym z jego przykładów jest chufa. Co to takiego? Przekonaj się.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Co to jest chufa?

- Jakie są właściwości odżywcze cibory?

- Jakie są właściwości lecznicze chufy?

- Do jakich dań dodać ciborę?

- Jak zrobić horchata de chufa? (przepis)

 

Chufa, czyli cibora jadalna, to tak zwane migdały ziemne. Charakteryzują się nieco migdałowym i kokosowym posmakiem, lekko słodkim, niezwykle przyjemnym. Jednak chufa zachwyca nie tylko smakiem, ale i swoimi właściwościami. Dlaczego warto włączyć ciborę do swojej diety?

 

Sprawdź także: Kiedy warto sięgać po orzechy?

Cibora jadalna - co to jest?

Niektórzy mogą kojarzyć tylko oficjalną nazwę rośliny, czyli cibory jadalnej. Co to tak właściwie jest i jak powinno się ją jeść? Otóż cibora znana jest także jako chufa, orzechy tygrysie lub migdały ziemne. Pod tymi określeniami kryją się właśnie owoce cibory jadalnej.

To roślina, która wyglądem może przypominać trawę. Występuje w wielu zakątkach świata, między innymi w Afryce, południowej Azji, południowej Europie oraz obu Amerykach. Jadalną częścią cibory są bulwy. Składają się one przede wszystkim ze skrobi (28%) i tłuszczu (20%). Pozostałe składniki to białko, cukry i substancje gumowe.

Warto podkreślić, że cibora jadalna, w przeciwieństwie do innych orzechów, nie posiada substancji uczulających. Dlatego orzechowym smakiem mogą cieszyć się nawet te osoby, które są uczulone na orzechy. Egipcjanie nazywali je ponoć „żywnością przeżycia" - orzechy chufa posiadają prawie wszystkie substancje, które są potrzebne człowiekowi do funkcjonowania. Co znajduje się w ciborze jadalnej?

Zobacz: Sernik z orzechów nerkowca

Cibora jadalna - wartości odżywcze

Co kryje w sobie cibora jadalna? Wartości odżywcze z pewnością zadowolą wiele osób, w tym te na diecie - choć warto pamiętać, że chufa to orzechy, które są kaloryczne. Mogą jednak stanowić doskonałą pełnowartościową przekąskę. Co znajdziemy w 100 gramach bulw cibory jadalnej?

Jak wspomnieliśmy wcześniej, cibora to przede wszystkim skrobia, a zatem węglowodany. W 100 gramach orzechów tygrysich znajdziemy 50,5 gramów węglowodanów, w tym 16 gramów cukrów. To wysoka zawartość, która sprawia, że migdały ziemne są idealnym dodatkiem do śniadań, na przykład owsianek. Warto mieć je przy sobie także w sytuacji, w której do obiadu pozostało jeszcze sporo czasu, a my odczuwamy głód. Orzechy szybko zapewnią nam uczucie sytości.

W bulwach cibory jadalnej znajdziemy także tłuszcze - aż 24 gramy tłuszczów w 100 gramach orzechów, w tym zaledwie pięć gramów to kwasy tłuszczowe nasycone. W bulwach cibory jadalnej znajdziemy także cztery gamy białka.

Wartość odżywcza 100 gramów orzechów tygrysich to około 460 kcal. Nie jest to zatem najbardziej dietetyczna przekąska, jednak ze względu na swoje wartości odżywcze może być spożywana przez osoby na diecie - oczywiście w rozsądnych ilościach. Dlaczego warto? Bo cibora jadalna zawiera nie tylko zdrowe tłuszcze, ale także inne składniki, które przydadzą się w codziennej diecie.

 

Sprawdź też: Użyj do owsianki i chudnij. Oto dodatki, które wspomogą odchudzanie

Cibora jadalna - właściwości lecznicze

Dobre właściwości odżywcze to nie wszystko, co może zaoferować cibora jadalna. Właściwości lecznicze - to coś, co te niepozorne orzechy chowają „w rękawie". Dalecy jesteśmy oczywiście od twierdzenia, że bulwy cibory jadalnej leczą. Jednak ze względu na obecność wielu minerałów oraz witamin, ich obecność w diecie może wpłynąć pozytywnie na zdrowie organizmu. Co takiego kryją w sobie orzechy tygrysie?

Warto zacząć od błonnika nierozpuszczalnego, który stanowi dużą część orzechów. Działa on inaczej niż błonnik rozpuszczalny - stanowi doskonałe pożywienie dla bakterii składających się na florę bakteryjną jelit. Dzięki temu jelita są zdrowsze, a wraz z nimi cały nasz organizm - przecież to właśnie z nich pochodzi duża część naszej odporności.

Interesujące jest także to, że migdały chufa wykazują właściwości bakteriobójcze. Dlatego wskazuje się, że osoby, które jedzą je regularnie, mają zdrowsze zęby i dziąsła. Czym jeszcze może nas zaskoczyć ten superfood? Oprócz błonnika, migdały ziemne są bogatym źródłem witaminy C i E, wapnia, potasu, magnezu i kwasów tłuszczowych omega-6. Witaminy są silnymi przeciwutleniaczami, które pozytywnie wpływają na odporność oraz wygląd (witamina C bierze udział między innymi w produkcji kolagenu). Z kolei minerały mogą wspomóc układ nerwowy czy krwionośny - potas obniża ciśnienie krwi, natomiast magnez umożliwia prawidłowe przewodnictwo nerwowe, co pozwoli poradzić sobie np. z problemem drgających powiek. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 również są niezbędne w naszej diecie. Niestety tutaj konieczne jest spożywanie ich w odpowiedniej ilości, razem z kwasami omega-3, których w diecie dostarczamy sobie stanowczo mniej, niż omega-6.

Migdał ziemny - zastosowanie w kuchni

Wiecie już, co kryje w sobie migdał ziemny. Zastosowanie w kuchni tego nietypowego składnika jest zatem nie tylko zgodne z dobrem naszych kubków smakowych, ale także zdrowia organizmu. W jaki sposób włączać orzechy tygrysie do posiłków, by wzbogacić ich smak?

Tu narzuca się przede wszystkim przepis na horchata de chufa - napój z orzechów tygrysich, który popularny jest przede wszystkim w Hiszpanii. Może nie zasmakuje każdemu, jednak tam to prawdziwy przysmak. Jeśli chcecie zrobić go w domu, potrzebujecie tylko kilku składników - 250 gramów orzechów chufa, litra wody, 100 gramów cukru (może być go mniej lub więcej, w zależności od preferencji) i skórki z cytryny do smaku.

Aby przygotować horchatę, należy moczyć migdały ziemne w wodzie przez całą dobę, dwukrotnie zmieniając im wodę w tym czasie. Ma to na celu oczyszczenie bulw. Czyste bulwy należy osuszyć i przesypać do oddzielnego naczynia, dodać do nich odrobinę skórki cytrynowej i ubić blenderem. Podczas blendowania dolewajcie do masy wodę, która ułatwi rozdrabnianie orzechów. W pojemniku zacznie wytrącać się płyn, który przypomina mleko roślinne. Teraz musicie tylko odcedzić mleko z chufy i pozbyć się wszystkich cząsteczek orzechów, które pozostały po ubijaniu.

Wlejcie mleko do dzbanka i dolejcie litr wody oraz dodajcie cukier. Zamieszajcie energicznie, by cukier się rozpuścił. Horchata powinna się schłodzić - wtedy będzie najsmaczniejsza.

Jak jeszcze można zajadać orzechy tygrysie? Oczywiście bez niczego, jako przekąskę. Jednak dobrze jest dodawać je do słodkich posiłków, takich jak owsianki czy jaglanki, by z samego rana cieszyć się nie tylko ich smakiem, ale również właściwościami odżywczymi. Cibora jadalna doskonale sprawdzi się także jako dodatek do ciast i deserów. Wszystko dzięki słodkiemu smakowi bulw. Jednak warto pamiętać, że orzechy te nie należą do najtańszych. Dlatego, jeśli nie jesteście uczuleni na orzechy, lepiej zastąpić bulwy cibory tańszym odpowiednikiem - migdałami czy orzechami laskowymi.

Chufa to superfood, który zdecydowanie warto na stałe włączyć do diety. Ich niesamowity smak i doskonałe właściwości sprawiają, że bulwy cibory jadalnej przebijają wiele innych zdrowych przekąsek.

Horchata de chufa, czyli słynny, migdałowy rarytas

Horchata de chufa przepis

Horchata de chufa przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Leki z domowej apteki. 17 najlepszych roślin na stawy »

Ryż na słodko? Jak szybko wyczarować pyszny obiad? »

"Koktajl Amiszów" chroni przed zawałem serca. Wypróbuj w domu! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 304

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 102

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4