Uczta Smaków - Hity z dawnych lat

Ciekawe dania z wykorzystaniem sera: serowa pierzynka do ryby i inne inspiracje

Żółty ser zajmuje bardzo ważne miejsce w kuchni. Podkręca smak potraw, sprawia, że stają się bardziej atrakcyjne i pełniejsze. Nie może go zabraknąć w potrawach zapiekanych, ale również w daniach na zimno, na przykład sałatkach. Podpowiadamy parę inspiracji, jak wykorzystać żółty ser.

Źródło: 123RF/PICSEL

Artykuł z ekspozycją partnera

Ryba zapiekana pod serową pierzynką

Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 500 ml bulionu rybnego
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka śmietanki 18%
  • 200 g sera Kasztelan Sierpc
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Rybę kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i solimy. W tej marynacie powinna poleżeć kilkanaście minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i również kroimy je w kostkę. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy ziemniaki i przekładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Do oddzielnego garnka wlewamy bulion i wsadzamy do niego kawałki ryby. Gotujemy przez 5 minut. Plastry sera kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy ze śmietanką, doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Do naczynia żaroodpornego przekładamy rybę, a następnie podlewamy całość śmietanką z serem. Wstawiamy danie do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.

Ślimaki z ciasta francuskiego

Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki oregano
  • 150 g sera Kasztelan Sierpc
  • 150 g boczku
  • 5 pieczarek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Do przecieru pomidorowego dodajemy oliwy, bazylii i oregano. Smarujemy nim płat ciasta francuskiego. Następnie układamy na nim plastry sera żółtego i boczku. Oczyszczamy i kroimy w kostkę pieczarki. Smażymy je, aż się zarumienią, a następnie przekładamy na ciasto francuskie. Całość zwijamy w rulon i kroimy nożem na ok. 3 cm kawałki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy 15-20 minut.

Sałatka Cezar

Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki:

Składniki

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ sałaty rzymskiej
  • 5-6 pomidorków cherry
  • 4 plastry sera Królewskiego Sierpc
  • 5 kromek bagietki
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy na oliwie. Następie odkładamy mięso na talerz, a na tej samej oliwie smażymy na małym ogniu pokrojone w kostkę kromki bagietki. Gdy będą zarumienione, przekładamy je na talerz. Myjemy warzywa, sałatę rozrywamy na małe kawałki, pomidorki kroimy na ćwiartki. Przekładamy je do miski na sałatkę. Plastry sera kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przygotowujemy sos. Czosnek oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy go do kubka i dodajemy do niego majonez, musztardę, sok z cytryny oraz sos worcestershire. Doprawiamy pieprzem i solą, a następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na warzywa wykładamy ostudzone kostki kurczaka i grzanki. Posypujemy serem, a na końcu polewamy całość sosem i mieszamy.

Zupa cebulowa

 

Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 10 plastrów sera Kasztelan Sierpc
  • 6 kromek chleba
  • Sól i pieprz
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Powinna się zeszklić i przybrać złotawą barwę. Następnie wlewamy wino i zwiększamy ogień, smażymy całość bez przykrycia jeszcze 5 minut, wino powinno prawie całkowicie odparować. Następnie przekładamy zawartość patelni do dużego garnka i zalewamy ją bulionem. Gotujemy całość bez przykrycia na średnim ogniu jeszcze około pół godziny. W trakcie gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz tymiankiem. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy na nie po plastrze sera żółtego. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180°C. Nalewamy bardzo gorącą zupę do misek, posypujemy ją kawałkami sera, a na koniec kładziemy na wierzchu grzankę.  

Artykuł z ekspozycją partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
0
Napoje Koktajl pogromca tłuszczu

Dieta odchudzająca nie może być bardzo nudna i nijaka. Nie ma nic gorszego ni...

Odsłon: 84958

15 min
130
>60 min
2
Desery Ciasto Snickers bez pieczenia

Czujesz ostatnio, że nie jesteś sobą, albo zbliża Ci się impreza rodzinna? To...

Odsłon: 282

>60 min
2
Przetwory Jarzynka na zimę do słoików

Gdy nie mamy pod ręką świeżych warzyw ta jarzynka nam je z powodzeniem zastąp...

Odsłon: 209

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jak suszyć pestki dyni? Oto najprostszy sposób

Choć można je kupić w sklepie, taniej i przyjemniej jest je przygotować w domu. Jak suszyć pestki dyni, żeby były jadalne? Metoda jest prosta - pod...

0
Informacje Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Ceny masła w sklepach przyprawiają o zawroty głowy. Dobrym pomysłem może więc być, przygotowanie masła w domu. Jeśli chcesz zrobić masło, wcale nie...

0
Wideo Rustykalna tarta z gruszkami!

Szukasz pomysłu na idealne, jesienne ciasto? Wypróbuj tartę z gruszkami. Maślany smak ciasta oraz słodko-kwaśnych gruszek doskonale umili ci, każde...

0
Wideo Przepis na idealny krupnik

Jedna z ulubionych zup Polaków, czyli krupnik. Doskonale sprawdzi się na obiad w środku tygodnia. Będziesz potrzebować marchewki, pietruszki, kaszy...

0