Najlepsze przepisy na ogórki

Ciekawe dania z wykorzystaniem sera: serowa pierzynka do ryby i inne inspiracje

Żółty ser zajmuje bardzo ważne miejsce w kuchni. Podkręca smak potraw, sprawia, że stają się bardziej atrakcyjne i pełniejsze. Nie może go zabraknąć w potrawach zapiekanych, ale również w daniach na zimno, na przykład sałatkach. Podpowiadamy parę inspiracji, jak wykorzystać żółty ser.

Źródło: 123RF/PICSEL

Artykuł z ekspozycją partnera

Ryba zapiekana pod serową pierzynką

Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 500 ml bulionu rybnego
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka śmietanki 18%
  • 200 g sera Kasztelan Sierpc
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Rybę kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i solimy. W tej marynacie powinna poleżeć kilkanaście minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i również kroimy je w kostkę. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy ziemniaki i przekładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Do oddzielnego garnka wlewamy bulion i wsadzamy do niego kawałki ryby. Gotujemy przez 5 minut. Plastry sera kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy ze śmietanką, doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Do naczynia żaroodpornego przekładamy rybę, a następnie podlewamy całość śmietanką z serem. Wstawiamy danie do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.

Ślimaki z ciasta francuskiego

Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki oregano
  • 150 g sera Kasztelan Sierpc
  • 150 g boczku
  • 5 pieczarek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Do przecieru pomidorowego dodajemy oliwy, bazylii i oregano. Smarujemy nim płat ciasta francuskiego. Następnie układamy na nim plastry sera żółtego i boczku. Oczyszczamy i kroimy w kostkę pieczarki. Smażymy je, aż się zarumienią, a następnie przekładamy na ciasto francuskie. Całość zwijamy w rulon i kroimy nożem na ok. 3 cm kawałki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy 15-20 minut.

Sałatka Cezar

Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki:

Składniki

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ sałaty rzymskiej
  • 5-6 pomidorków cherry
  • 4 plastry sera Królewskiego Sierpc
  • 5 kromek bagietki
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy na oliwie. Następie odkładamy mięso na talerz, a na tej samej oliwie smażymy na małym ogniu pokrojone w kostkę kromki bagietki. Gdy będą zarumienione, przekładamy je na talerz. Myjemy warzywa, sałatę rozrywamy na małe kawałki, pomidorki kroimy na ćwiartki. Przekładamy je do miski na sałatkę. Plastry sera kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przygotowujemy sos. Czosnek oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy go do kubka i dodajemy do niego majonez, musztardę, sok z cytryny oraz sos worcestershire. Doprawiamy pieprzem i solą, a następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na warzywa wykładamy ostudzone kostki kurczaka i grzanki. Posypujemy serem, a na końcu polewamy całość sosem i mieszamy.

Zupa cebulowa

 

Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 10 plastrów sera Kasztelan Sierpc
  • 6 kromek chleba
  • Sól i pieprz
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Powinna się zeszklić i przybrać złotawą barwę. Następnie wlewamy wino i zwiększamy ogień, smażymy całość bez przykrycia jeszcze 5 minut, wino powinno prawie całkowicie odparować. Następnie przekładamy zawartość patelni do dużego garnka i zalewamy ją bulionem. Gotujemy całość bez przykrycia na średnim ogniu jeszcze około pół godziny. W trakcie gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz tymiankiem. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy na nie po plastrze sera żółtego. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180°C. Nalewamy bardzo gorącą zupę do misek, posypujemy ją kawałkami sera, a na koniec kładziemy na wierzchu grzankę.  

Artykuł z ekspozycją partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 1422

60 min
7
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 133

>60 min
4
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 186

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 93

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4