Najlepsze przepisy na ogórki

Ciepłe lody - jak je zrobić?

Przysmak kojarzony z beztroskimi latami dzieciństwa. Słodkie, puszyste, oblane czekoladą lub z dodatkiem kolorowej posypki, najczęściej spotykane w pysznym chrupiącym wafelku. Idealny deser na zimę zwłaszcza dla małych wielbicieli tradycyjnych lodów. Zastanawialiście się kiedyś, jak je zrobić?

Fot. 123RF/Picsel

Ciepłe lody jeszcze kilka lat temu można było spotkać w niemalże każdym dobrze zaopatrzonym osiedlowym sklepie spożywczym. Smakołyk ten zyskiwał na popularności głównie zimą, gdzie kupowanie tradycyjnych lodów nie jest zbyt popularne i nie są one zalecane do jedzenia zwłaszcza przez najmłodszych łakomczuchów.

Obecnie dostępne są w sieciach supermarketów, które oferują zakup zbiorczych opakowań kilku, a nawet kilkunastu lodów polanych mleczną czekoladą i zapakowanych w karton tak, aby nie uszkodziły się podczas transportu. Mało kto wie, że można je przygotować również samodzielnie w zaciszu własnej kuchni.

Jak to zrobić?

Przyrządzenie tego deseru nie należy do trudnych zadań. Podstawą jest cukier, woda oraz białka z jajek. W pierwszym kroku należy zająć się syropem, który powstaje na bazie wody z cukrem rozpuszczanym w temperaturze około 110 stopni Celsjusza. Po przygotowaniu słodkiego roztworu można przystąpić do ubijania białek na sztywną pianę. Na koniec należy połączyć oba te składniki i ubijać do momentu, kiedy przygotowywania masa osiągnie lśniący kolor i kremową, gładką konsystencję. Chcąc zmienić nieco wygląd ciepłych lodów, można skorzystać z barwników spożywczych. Zaledwie jedna kropla umożliwi wprowadzenie trochę różnorodności do naszego deseru. Tak przygotowany krem jest gotowy do nakładania.

Reklama

 

Sposób serowania

W jakiej formie możemy je podać? To zależy wyłącznie od naszej inwencji. Chcąc nadać lodom ciekawy kształt, warto posłużyć się rękawami cukierniczymi z różnymi końcówkami. Można je serwować w chrupiącym wafelku, na talerzu polane czekoladą lub w towarzystwie posypki. Dobrze smakują same, świetnie komponują się również jako dodatek do różnego rodzaju ciast. Jak wykorzystać przepis na ten pyszny deser u siebie w domu? Zaczerpnij inspiracji od naszych użytkowników.

 

1. Ciepłe lody

Fot. KuchniauPoli na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Ciasto z ciepłymi lodami

Fot. Dragonik7 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


3. Ciepłe lody

Fot. Justa_kitchen Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

4. Ciasto z ciepłymi lodami

Fot. Gogusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

5. Ciepłe lody

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 986

>60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

9
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9