Najlepsze pomysły na truskawki

Przysmak kojarzony z beztroskimi latami dzieciństwa. Słodkie, puszyste, oblane czekoladą lub z dodatkiem kolorowej posypki, najczęściej spotykane w pysznym chrupiącym wafelku. Idealny deser na zimę zwłaszcza dla małych wielbicieli tradycyjnych lodów. Zastanawialiście się kiedyś, jak je zrobić?

Fot. 123RF/Picsel

Ciepłe lody jeszcze kilka lat temu można było spotkać w niemalże każdym dobrze zaopatrzonym osiedlowym sklepie spożywczym. Smakołyk ten zyskiwał na popularności głównie zimą, gdzie kupowanie tradycyjnych lodów nie jest zbyt popularne i nie są one zalecane do jedzenia zwłaszcza przez najmłodszych łakomczuchów.

Obecnie dostępne są w sieciach supermarketów, które oferują zakup zbiorczych opakowań kilku, a nawet kilkunastu lodów polanych mleczną czekoladą i zapakowanych w karton tak, aby nie uszkodziły się podczas transportu. Mało kto wie, że można je przygotować również samodzielnie w zaciszu własnej kuchni.

Jak to zrobić?

Przyrządzenie tego deseru nie należy do trudnych zadań. Podstawą jest cukier, woda oraz białka z jajek. W pierwszym kroku należy zająć się syropem, który powstaje na bazie wody z cukrem rozpuszczanym w temperaturze około 110 stopni Celsjusza. Po przygotowaniu słodkiego roztworu można przystąpić do ubijania białek na sztywną pianę. Na koniec należy połączyć oba te składniki i ubijać do momentu, kiedy przygotowywania masa osiągnie lśniący kolor i kremową, gładką konsystencję. Chcąc zmienić nieco wygląd ciepłych lodów, można skorzystać z barwników spożywczych. Zaledwie jedna kropla umożliwi wprowadzenie trochę różnorodności do naszego deseru. Tak przygotowany krem jest gotowy do nakładania.

Reklama

 

Sposób serowania

W jakiej formie możemy je podać? To zależy wyłącznie od naszej inwencji. Chcąc nadać lodom ciekawy kształt, warto posłużyć się rękawami cukierniczymi z różnymi końcówkami. Można je serwować w chrupiącym wafelku, na talerzu polane czekoladą lub w towarzystwie posypki. Dobrze smakują same, świetnie komponują się również jako dodatek do różnego rodzaju ciast. Jak wykorzystać przepis na ten pyszny deser u siebie w domu? Zaczerpnij inspiracji od naszych użytkowników.

 

1. Ciepłe lody

Fot. KuchniauPoli na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Ciasto z ciepłymi lodami

Fot. Dragonik7 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


3. Ciepłe lody

Fot. Justa_kitchen Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

4. Ciasto z ciepłymi lodami

Fot. Gogusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

5. Ciepłe lody

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Prosty przepis na kluski śląskie

Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...

Odsłon: 7965

60 min
12
30 min
5
30 min
5
Śniadania Placuszki serowe z syropem

Dzisiejsze moje placuszki serowe przygotowałam na pożywne śniadanko. Podałam...

Odsłon: 844

15 min
10