Fot. 123RF/Picsel
Ciepłe lody jeszcze kilka lat temu można było spotkać w niemalże każdym dobrze zaopatrzonym osiedlowym sklepie spożywczym. Smakołyk ten zyskiwał na popularności głównie zimą, gdzie kupowanie tradycyjnych lodów nie jest zbyt popularne i nie są one zalecane do jedzenia zwłaszcza przez najmłodszych łakomczuchów.
Obecnie dostępne są w sieciach supermarketów, które oferują zakup zbiorczych opakowań kilku, a nawet kilkunastu lodów polanych mleczną czekoladą i zapakowanych w karton tak, aby nie uszkodziły się podczas transportu. Mało kto wie, że można je przygotować również samodzielnie w zaciszu własnej kuchni.

Jak to zrobić?
Przyrządzenie tego deseru nie należy do trudnych zadań. Podstawą jest cukier, woda oraz białka z jajek. W pierwszym kroku należy zająć się syropem, który powstaje na bazie wody z cukrem rozpuszczanym w temperaturze około 110 stopni Celsjusza. Po przygotowaniu słodkiego roztworu można przystąpić do ubijania białek na sztywną pianę. Na koniec należy połączyć oba te składniki i ubijać do momentu, kiedy przygotowywania masa osiągnie lśniący kolor i kremową, gładką konsystencję. Chcąc zmienić nieco wygląd ciepłych lodów, można skorzystać z barwników spożywczych. Zaledwie jedna kropla umożliwi wprowadzenie trochę różnorodności do naszego deseru. Tak przygotowany krem jest gotowy do nakładania.
Sposób serowania
W jakiej formie możemy je podać? To zależy wyłącznie od naszej inwencji. Chcąc nadać lodom ciekawy kształt, warto posłużyć się rękawami cukierniczymi z różnymi końcówkami. Można je serwować w chrupiącym wafelku, na talerzu polane czekoladą lub w towarzystwie posypki. Dobrze smakują same, świetnie komponują się również jako dodatek do różnego rodzaju ciast. Jak wykorzystać przepis na ten pyszny deser u siebie w domu? Zaczerpnij inspiracji od naszych użytkowników.
Fot. KuchniauPoli na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Dragonik7 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Justa_kitchen Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Gogusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.