Spis treści:
Niektórzy o czasach PRL-u woleliby zapomnieć, inni uważają, że mimo wielu niedogodności również tamten okres miał w sobie pewien urok. Miłośnicy podróży do przeszłości mogą pokusić się o zorganizowanie prywatki rodem wprost z PRL-u. Jakie dania zaserwować, by poczuć się, jak za dawnych lat? Na stole nie może zabraknąć kultowej sałatki jarzynowej oraz zimnych nóżek, idealnej zakąski, do czegoś mocniejszego. Sprawdź, co jeszcze możesz podać na prywatce.
Jak zrobić zimne nóżki?
Żadna prywatka nie mogła obyć się bez tej klasycznej przystawki. Zimne nóżki, czy jak wolą inni nóżki w galarecie, podawane oczywiście z octem (lub chrzanem) to klasyk, który każdy dżentelmen z czasów PRL-u miał mieć w zasięgu ręki, gdy na stole pojawiały się mocne trunki. Chociaż obecnie przysmak ten dla młodszego pokolenia jest nieco kontrowersyjny, dawniej uznawano go za prawdziwy rarytas. Co ciekawe, danie to, ma również mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim zawiera sporo kolagenu, który odpowiedzialny za zdrowie stawów, kości, a także kondycję skóry. Dlatego, jeśli masz w planach przygotować przyjęcie w stylu PRL, koniecznie sięgnij po ten przepis.
Sałatka jarzynowa – jak zrobić?
Kolejną propozycją, której nie może zabraknąć podczas żadnej prywatki jest sałatka jarzynowa. Królowa wszystkich imprez w gronie rodziny i znajomych, doskonała na urodziny, imieniny, a także wszelkie święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Przepis na to danie jest banalnie prosty. Co więcej, można go dowolnie modyfikować, w zależności od preferencji. Niektórzy dodają cebulę, inni marynowane pieczarki lub kukurydzę z puszki. Jednak baza prawie zawsze pozostaje taka sama: ugotowane ziemniaki, pietruszka, marchew, seler, jajka, ogórek kiszony, groszek w puszce oraz oczywiście majonez. Wystarczy kromka świeżego chleba i pyszne danie gotowe!
Klasyczna sałatka jarzynowa
Zobacz przepisKlasyczna sałatka jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis na sałatkę śledziową z PRL-u
Inną popularną sałatką, podczas PRL-owskich prywatek była ta z dodatkiem śledzi. Sałatka śledziowa może być podawana na kilka sposobów, jednak ta w klasycznej wersji, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim twoim gościom. Przygotuj: śledzie w oleju, cebulę, jabłka, ogórki kiszonek, groszek w puszce, miód oraz ostrą musztardę. Pyszna sałatka gotowa w zaledwie kilka minut.
Szybka sałatka śledziowa
Zobacz przepisSzybka sałatka śledziowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Flaki z PRL-u
Swoim gościom musisz zaserwować również danie na ciepło. Świetnym wyborem będą flaczki wołowe, danie, które w tamtych czasach było prawdziwym hitem barów mlecznych i jadłodajni. Potrawa cieszyła się dużą popularnością również ze względu na swoją niską cenę, jednak odpowiednio przyrządzona może być prawdziwym rarytasem, podczas każdej prywatki. Kiedyś przyrządzanie flaków nastręczało dużo więcej trudności, trzeba było je bowiem samodzielnie umyć i przygotować do gotowania. Dziś bez trudu w sklepie zajdziesz oczyszczony produkt, dzięki czemu w mig wyczarujesz sycące i pyszne danie.
Fasolka po bretońsku jak z PRL-u
Idealny obiad dla wszystkich głodomorów? Fasolka po bretońsku! Świetnie sprawdzi się nie tylko, jako danie główne podczas twoje prywatki, ale i jako rozgrzewający posiłek na chłodne dni. Biała fasola, pyszna kiełbasa, boczek, oraz oczywiście mocno doprawiony, pomidorowy sos. Takiemu daniu nikt się nie oprze!
Pyszna fasolka po bretońsku
Zobacz przepisPyszna fasolka po bretońsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Domowy paprykarz szczeciński
Żaden wyjazd na biwak, wycieczkę w góry lub pod namiot w czasach PRL-u nie mógł obyć się bez tego kultowego produktu. Mowa tu oczywiście o paprykarzu szczecińskim, czyli konserwach zawierających rybę, ryż, cebulę oraz sos pomidorowy. Taki przysmak, zrobiony w domu, możesz podać jako dodatek do chleba, podczas imprezy w gronie rodziny i znajomych. Taka przystawka dla wielu gości będzie sentymentalną podróżą do czasów młodzieńczych wakacji.
Paprykarz szczecinski
Zobacz przepisPaprykarz szczecinski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »
Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »
Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »