Dania jednogarnkowe

„Gdzie się podziały tamte prywatki niezapomniane?”. Spotkania w gronie rodziny i znajomych w czasach PRL-u może nie obfitowały w tak rozmaite przysmaki, jak obecne domówki, jednak wiele osób z rozrzewnieniem wspomina tamtejsze kultowe dania. Jaką sałatkę gospodynie najchętniej serwowały podczas imienin i urodzin? Co podawano na danie główne? Sprawdź, które dania królowały na stołach w czasach PRL-u.

Kultowe dania PRL-u | Fot.123RF/Picsel/Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Spis treści: 

Niektórzy o czasach PRL-u woleliby zapomnieć, inni uważają, że mimo wielu niedogodności również tamten okres miał w sobie pewien urok. Miłośnicy podróży do przeszłości mogą pokusić się o zorganizowanie prywatki rodem wprost z PRL-u. Jakie dania zaserwować, by poczuć się, jak za dawnych lat? Na stole nie może zabraknąć kultowej sałatki jarzynowej oraz zimnych nóżek, idealnej zakąski, do czegoś mocniejszego. Sprawdź, co jeszcze możesz podać na prywatce.

Jak zrobić zimne nóżki? 

Żadna prywatka nie mogła obyć się bez tej klasycznej przystawki. Zimne nóżki, czy jak wolą inni nóżki w galarecie, podawane oczywiście z octem (lub chrzanem) to klasyk, który każdy dżentelmen z czasów PRL-u miał mieć w zasięgu ręki, gdy na stole pojawiały się mocne trunki. Chociaż obecnie przysmak ten dla młodszego pokolenia jest nieco kontrowersyjny, dawniej uznawano go za prawdziwy rarytas. Co ciekawe, danie to, ma również mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim zawiera sporo kolagenu, który odpowiedzialny za zdrowie stawów, kości, a także kondycję skóry. Dlatego, jeśli masz w planach przygotować przyjęcie w stylu PRL, koniecznie sięgnij po ten przepis. 

Nóżki w galarecie

 Nóżki w galarecie Zobacz przepis

Nóżki w galarecie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka jarzynowa  – jak zrobić? 

Kolejną propozycją, której nie może zabraknąć podczas żadnej prywatki jest sałatka jarzynowa. Królowa wszystkich imprez w gronie rodziny i znajomych, doskonała na urodziny, imieniny, a także wszelkie święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Przepis na to danie jest banalnie prosty. Co więcej, można go dowolnie modyfikować, w zależności od preferencji. Niektórzy dodają cebulę, inni marynowane pieczarki lub kukurydzę z puszki. Jednak baza prawie zawsze pozostaje taka sama: ugotowane ziemniaki, pietruszka, marchew, seler, jajka, ogórek kiszony, groszek w puszce oraz oczywiście majonez. Wystarczy kromka świeżego chleba i pyszne danie gotowe! 

Klasyczna sałatka jarzynowa

 Klasyczna sałatka jarzynowa Zobacz przepis

Klasyczna sałatka jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przepis na sałatkę śledziową z PRL-u 

Inną popularną sałatką, podczas PRL-owskich prywatek była ta z dodatkiem śledzi. Sałatka śledziowa może być podawana na kilka sposobów, jednak ta w klasycznej wersji, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim twoim gościom. Przygotuj: śledzie w oleju, cebulę, jabłka, ogórki kiszonek, groszek w puszce, miód oraz ostrą musztardę. Pyszna sałatka gotowa w zaledwie kilka minut. 

Szybka sałatka śledziowa

 Szybka sałatka śledziowa Zobacz przepis

Szybka sałatka śledziowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Flaki z PRL-u

Swoim gościom musisz zaserwować również danie na ciepło. Świetnym wyborem będą flaczki wołowe, danie, które w tamtych czasach było prawdziwym hitem barów mlecznych i jadłodajni. Potrawa cieszyła się dużą popularnością również ze względu na swoją niską cenę, jednak odpowiednio przyrządzona może być prawdziwym rarytasem, podczas każdej prywatki. Kiedyś przyrządzanie flaków nastręczało dużo więcej trudności, trzeba było je bowiem samodzielnie umyć i przygotować do gotowania. Dziś bez trudu w sklepie zajdziesz oczyszczony produkt, dzięki czemu w mig wyczarujesz sycące i pyszne danie. 

Flaki wołowe

 Flaki wołowe Zobacz przepis

Flaki wołowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fasolka po bretońsku jak z PRL-u

Idealny obiad dla wszystkich głodomorów? Fasolka po bretońsku! Świetnie sprawdzi się nie tylko, jako danie główne podczas twoje prywatki, ale i jako rozgrzewający posiłek na chłodne dni. Biała fasola, pyszna kiełbasa, boczek, oraz oczywiście mocno doprawiony, pomidorowy sos. Takiemu daniu nikt się nie oprze!

Pyszna fasolka po bretońsku

 Pyszna fasolka po bretońsku Zobacz przepis

Pyszna fasolka po bretońsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Domowy paprykarz szczeciński 

Żaden wyjazd na biwak, wycieczkę w góry lub pod namiot w czasach PRL-u nie mógł obyć się bez tego kultowego produktu. Mowa tu oczywiście o paprykarzu szczecińskim, czyli konserwach zawierających rybę, ryż, cebulę oraz sos pomidorowy. Taki przysmak, zrobiony w domu, możesz podać jako dodatek do chleba, podczas imprezy w gronie rodziny i znajomych. Taka przystawka dla wielu gości będzie sentymentalną podróżą do czasów młodzieńczych wakacji. 

Paprykarz szczecinski

 Paprykarz szczecinski Zobacz przepis

Paprykarz szczecinski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »

Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ateńska

Sałatka ateńska to pyszna wariacja na temat klasycznej sałatki greckiej. W ty...

Odsłon: 3474

15 min
5
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 208

30 min
4
Ciasta Placek węgierski

Placek węgierski zapewne kojarzy ci się z daniem przygotowanym z tartych ziem...

Odsłon: 1898

60 min
3
Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 54

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8