Co można zrobić z awokado?

Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści.

Fot. 123RF/Picsel

Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste.

Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze zniszczeniami spowodowanymi np. przez promieniowanie słoneczne.

Dodatkowo, awokado to także potężna dawka niacyny, którą dodaje się do wielu drogich kosmetyków. Witamina ta doskonale nawilża cerę i zwalcza trądzik, a jej niedobór powoduje bardzo bolesne zmiany skórne.

Co więcej, awokado usprawnia funkcjonowanie organizmu, a badania udowodniły nawet jego działanie antynowotworowe. Owoc ten obfituje w witaminy - A, E, C, D, B oraz kwas foliowy. Włączając go do codziennej diety uzupełnimy niedobory potasu, wapnia, czy żelaza. Jednak to nie jedyne rewelacje naukowców. Podczas testów wykazano, iż osoby jedzące połówkę awokado podczas obiadu, czuły się bardziej najedzone i rzadziej sięgały po dodatkowe przekąski między posiłkami.

Co można zrobić z awokado?

W jaki sposób włączyć awokado do codziennej diety? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy. Sprawdźcie najciekawsze z ich propozycji.

 

1. Jajko w awokado

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Hummus z awokado

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. "Przyprawa" z pestki awokado

Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

 

4. Odchudzający koktajl z awokado

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Czekoladowy mus z awokado

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Sernik na zimno

Fot. UwagaBabciaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Masło z awokado

Fot. Akdemia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pomidory nadziewane awokado

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Awokado po parysku

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki pasta z makreli

Kanapkowa pasta z wędzonej makreli, z kiszonym ogórkiem i papryką konserwową....

Odsłon: 2724

15 min
7
>60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka warstwowa gyros

Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...

Odsłon: 26

30 min
0
Dania główne Mielone z marchewką

Smaczne kotlety mielone, soczyste z marchewką. Bardzo lubię dodawać do mięsa...

Odsłon: 32

30 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...

Odsłon: 186

>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jak przechowywać truskawki? Sprawdź, co zrobić, aby wydłużyć ich świeżość

Słodkie, soczyste owoce, którymi można się zajadać bez końca. Doskonale smakują solo, posypane cukrem lub zmiksowane z jogurtem naturalnym. W trakc...

0
Wideo Szakszuka po góralsku. Prosty i sycący przepis

Szakszuka to nic innego jak zapiekane jajka w sosie pomidorowo-paprykowym, najczęściej podawane na śniadanie. W tym góralskim wydaniu podaj ją z pl...

2
Informacje Nowalijki - co to jest i kiedy jest na nie sezon?

W sklepie czy na targach, wraz z przyjściem wiosny, pojawiły się świeże i młode warzywa oraz owoce. Botwinka, rzodkiewka, rabarbar czy szparagi to...

2
Informacje Nie wyrzucaj końcówek szparagów. Zdziwisz się, do czego można je wykorzystać

Wyrzucasz końcówki i obierki ze szparagów? Z racji tego, że są bardzo cenionym i drogim warzywem, warto szanować każdą ich część. Okazuje się, że o...

3