Spis treści:
Słoneczniki to kwiaty, które są piękną ozdobą domu, ale też pysznym składnikiem wielu dań. Ich pestki oraz płatki można zmienić w aromatyczne dodatki do posiłków. Przekonaj się, co zrobić z płatków słonecznika i odkryj mnóstwo ciekawych przepisów.
Sprawdź także: Naturalny lek na bolące stawy. Liście laurowe są lepsze niż specyfiki z apteki
Kiedy kwitnie słonecznik?
Słoneczniki należą do rodziny astrowatych i w Polsce są zarówno rośliną ozdobną, jak i uprawną. Choć pochodzą z Ameryki Północnej, to w Europie występują już od XVI wieku.
Roślinę, która jest łatwa w uprawie, wysiewa się z nasion wczesną wiosną. Wymaga wysokiego nasłonecznienia i regularnego nawożenia. Słonecznik kwitnie od lipca do października. W ciągu dnia jego kwiatostan o kształcie koszyczka zwraca się w stronę słońca, skąd wzięła się nazwa rośliny.
Niemal każdy wie, jak wyglądają słoneczniki. Są wysokie na max. dwa, trzy metry oraz mają grubą i sztywną łodygę. Z zewnątrz koszyczka ich żółte płatki są większe, a w środku bardziej rurkowate. Kwiatostany słonecznika mają średnicę do 30. cm - to właśnie z nich wydobywa się później nasiona.
Zobacz: Kasza gryczana z jeżynami, jagodami i malinami bez gotowania
Płatki słonecznika - właściwości
Płatki żółtego kwiatu zawierają wiele cennych elementów, które pozytywnie wpływają na organizm. Jakie właściwości mają płatki słonecznika? Zawierają one flawanoidy, cholinę, barwniki karotenowe, olejek eteryczny, sole mineralne i węglowodany. To składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania m.in. układu nerwowego, mięśni czy wątroby.
Płatki słonecznika przede wszystkim działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i zmniejszają dolegliwości związane z przeziębieniem (stosuje się je przy produkcji specyfików wykrztuśnych). Składniki w nich zawarte powlekają błony śluzowe narządów układu oddechowego i trawiennego, odpowiednio je nawilżając.
Regularne spożywanie płatków słonecznika dostarcza energii, poprawia apetyt, pobudza metabolizm i przyspiesza trawienie. Zewnętrznie, okłady na bazie płatków słonecznika stosuje się do cery łojotokowej i ze skłonnością do wyprysków.
Co zrobić z płatków słonecznika?
Występują dwa rodzaje płatków tego kwiatu - brzeżne są większe i częściej dodawane do sałatek lub przyrządzane jak karczochy. Z kolei te rurkowate, bardziej ukryte i mniejsze, gotuje się jak fasolkę. Co zrobić z płatków słonecznika? Pewnie się nie spodziewasz, a propozycji jest naprawdę wiele. Wypróbuj poniższe przepisy ze słonecznikiem, a na pewno urozmaicisz swoją kuchnię:
Sałatka z płatkami słonecznika
Do przygotowania pysznej sałatki z płatkami słonecznika będziesz potrzebować dużej miski z mieszanką sałat, 1/4 szklanki jadalnych kwiatów słonecznika, pół szklanki świeżych malin i pół szklanki świeżych borówek, łyżkę nasion chia i łyżkę wiórków kokosowych. Do naczynia wykładasz umyty mix sałat, na niego wysypujesz owoce oraz nasiona chia i delikatnie mieszasz. Na wierzch kładziesz płatki słonecznika i wiórki kokosowe. Sałatka gotowa!
Napar z płatków słonecznika
Taki napój ma właściwości lecznicze. Rozluźnia spięte mięśnie, ale też wzmaga apetyt. Wystarczy, że dwie łyżeczki płatków słonecznika zalejesz ok. 200 ml wrzątku. Kwiaty zaparzą się - pozostaw je pod przykryciem przez pół godziny, a następnie odcedź napar. Pij pół szklanki przed jedzeniem.
Nalewka z płatków słonecznika
Oto przepis dla wszystkich miłośników domowych nalewek. Przygotuj 50 gramów płatków słonecznika i zalej je 250 ml alkoholu 40-60 proc. Odstaw na dwa tygodnie w ciemne miejsce, aby nastąpiła maceracja. Po tym czasie przefiltruj i wlej do osobnej butelki. Nalewkę z płatków słonecznika pij po łyżeczce dziennie, przed jedzeniem. Stosuj jako środek na pobudzenie apetytu lub w zimie - wykrztuśny przy stanach przeziębienia. Możesz też nacierać nią stłuczone miejsca.
Słoneczniki jak karczochy
Do przygotowania słoneczników gotowanych jak karczochy potrzebujesz pąków słonecznika. Usuń z nich zewnętrzne liście, a pozostałe większe podziel na części. Przełóż je do wody z sokiem z cytryny. Po chwili moczenia ugotuj je w wodzie z solą do miękkości i odcedź. Przyrządź też sos beszamelowy z masła, mąki, mleka, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Gdy będzie gotowy, włóż do niego pąki i jeszcze chwilę je w nim duś. Takie danie to świetny dodatek do ryb.
Reklama
Zobacz także:
Kiedy wysiać nasiona i jak pielęgnować słonecznik w doniczce? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »