Z tego artykułu dowiesz się:
- Wartości odżywcze truskawek
- Przepisy na szybkie dania z truskawek
- Śniadania z truskawkami w roli głównej
Przepisy na szybkie dania z truskawek sprawdzą się szczególnie w tygodniu, gdy jesteśmy bardzo zabiegani. Zresztą tym owocom nie trzeba poświęcać dużo czasu, aby smakowały wybornie. Przecież to właśnie na surowo smakują najlepiej, ale to nie oznacza, że nie warto wykorzystać ich do różnego rodzaju przekąsek i dań. Mamy dla ciebie pomysły na potrawy z truskawek do przygotowania w pięć minut. Co to będzie? Czy chodzi tylko o koktajl z truskawek? Oczywiście, że nie.
Truskawki - wartości odżywcze
Zanim przedstawimy ciekawe, proste i szybkie w realizacji przepisy na potrawy z truskawek, opowiemy trochę o wartościach odżywczych tych owoców. Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę, jak zdrowe są truskawki. Wartości odżywcze tych owoców są nieocenione.
Truskawki to jedne z najbardziej popularnych owoców jagodowych na świecie. Niegdyś owoce te, podobnie jak wiele innych, traktowane były jako produkty luksusowe. Głównie jedli je członkowie rodzin królewskich. Na taki rarytas mogli sobie pozwolić też nowożeńcy. Tradycją było podanie truskawek z kwaśną śmietaną w formie śniadania weselnego. Truskawki uznawano i właściwie do dzisiaj uznaje się za afrodyzjaki.
Truskawki zawierają bardzo dużo witaminy C, kwasu foliowego, błonnika oraz potasu. To składniki odżywcze, których bardzo potrzebujemy w codziennym funkcjonowaniu. Około 100 gramów truskawek to niecałe 40 kalorii. W owocach tych znajdziemy także sporo przeciwutleniaczy polifenolowych, do których zaliczamy flawonoidy, kwasy fenolowe, lignany, czy garbniki. Jedz truskawki, aby dostarczyć sobie niezbędnych przeciwzapalnych składników odżywczych.
W truskawkach znajduje się mnóstwo potasu, który chroni przed chorobami serca. Minerał ten pomaga też obniżyć ciśnienie krwi i łagodzi wpływ sodu na ciśnienie. Czy wiesz, że spożywanie truskawek może zmniejszyć ryzyko zawału serca? Kolejny plus tych niezwykle smacznych owoców to możliwość regulowania poziomu cukru we krwi. W truskawkach znajduje się bowiem kwas elagowy, który razem z przeciwutleniaczami spowalnia trawienie produktów bardzo bogatych w skrobię. Wiele badań dowodzi, że truskawki pomagają w zapobieganiu kilku typom nowotworów. A wszystko dzięki ich zdolnościom do zwalczania stresu oksydacyjnego oraz stanów zapalnych. Kolejny plus zajadania się tymi pysznymi owocami? Wsparcie dla układu odpornościowego, poprawa kondycji włosów i skóry oraz wiele, wiele innych.
Przepisy na szybkie dania z truskawek - te obiady cię zachwycą!
Truskawki na obiad? Oczywiście, że tak. Mamy dla was kilka pomysłów na naprawdę błyskawiczne potrawy z tych przepysznych owoców.
Makaron z truskawkami – danie idealne nie tylko dla dzieci
Taki obiad sprawdzi się nie tylko w upalne dni i nie tylko u najmłodszych. Co będzie ci potrzebne?
Składniki
- 250 g makaronu suchego,
- pół kilograma truskawek świeżych lub mrożonych,
- 400 g jogurtu naturalnego,
- 2 płaskie łyżeczki miodu lub innego słodzidła,
- dodatki, np. sok z cytryny, listki mięty, twaróg.
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na małe kawałki. Dodaj do nich świeżo wyciśnięty sok z cytryny, choć nie jest to konieczne. Do jogurtu dodaj słodzidło i wymieszaj. Ugotowany makaron przełóż na talerze. Każdą porcję polej jogurtem i dodaj truskawki. Udekoruj całość listkami mięty. Do takiej potrawy pasują też pokruszony twaróg, podprażone płatki migdałowe czy wiórki kokosowe. Warto spróbować.
Ryż z musem truskawkowym
To danie bardzo podobne do powyższego. Również możesz je przygotować niewielkim nakładem sił, licząc na naprawdę świetny smak.
Składniki
- dwa woreczki ryżu,
- 5 kg truskawek,
- szklanka śmietany 18%,
- kilka łyżek ulubionego słodzidła,
- łyżka soku z cytryny,
- wiórki kokosowe.
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, wyłóż na talerze, aby lekko ostygł. W międzyczasie umyj i oczyść truskawki, dodaj do nich sok z cytryny i trochę słodzidła. Wszystko rozgnieć widelcem na delikatny mus. Nałóż truskawki na porcję ryżu, polej śmietaną wymieszaną ze słodzidłem, a wierzch posyp wiórkami kokosowymi. To wszystko.
Zielona sałatka z truskawkami
Truskawki wyśmienicie nadają się do zdrowej i lekkiej, ale też pysznej sałatki. Sprawdź tę wyjątkową wersję.
Składniki
- jedno opakowanie miksu sałat,
- 200 g truskawek,
- ulubiony ser pleśniowy,
- pierś z kurczaka,
- dobrej jakości oliwa z oliwek,
- pieprz i sól,
- odrobina orzechów nerkowca.
Sałatę wyłóż do miski, dodaj umyte i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, pokrojony na niewielkie części ser pleśniowy oraz podsmażoną na oliwie pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Całość polej oliwą oraz dodaj pieprz i sól. Możesz sałatkę również skropić sokiem z cytryny. Orzeszki nerkowca pokrój na mniejsze części, lekko podpraż na patelni i posyp sałatkę. To wszystko. Świetnie smakuje z grzankami z ciemnego pieczywa.
Sprawdź także: Zupa truskawkowa - przepis ze Smaker.pl
Śniadania z truskawkami w roli głównej
Truskawki nadadzą się również do czerwcowych śniadań. Dodaj je do owsianki, jaglanki czy po prostu na kanapki w towarzystwie ulubionego twarogu. Truskawki doskonale uzupełniają także naleśniki, czy inne mączne przysmaki śniadaniowe. W serwisie smaker.pl znajdziesz masę przepisów tego typu. Poniżej truskawkowa owsianka, którą przygotujesz wieczorem, aby rano cieszyć się gotowym i pysznym śniadaniem.
Truskawkowa nocna owsianka
Składniki
- 5 łyżek płatków owsianych,
- łyżeczka nasion chia,
- szklanka mleka roślinnego lub krowiego,
- łyżka syropu z agawy lub innego ulubionego słodzidła,
- garść truskawek,
- odrobina jogurtu greckiego lub skyru.
Płatki owsiane wymieszaj z nasionami chia i szklanką mleka. Dodaj słodzidło oraz umyte i pokrojone na małe kawałki truskawki. Wlej owsiankę do słoiczka i wyłóż na górę odrobinę jogurtu greckiego lub skyru. Wierzch możesz posypać swoimi ulubionymi dodatkami, na przykład orzeszkami czy wiórkami kokosowymi.
Sprawdź także: Jaglanka z truskawkami i borówkami - przepis ze Smaker.pl
Szybkie koktajle z truskawek
W przypadku wykonania truskawkowych koktajli ogranicza cię tylko własna wyobraźnia. Owoce te możesz zmiksować z mlekiem, maślanką czy napojem roślinnym. Dodaj do tego odrobinę słodzidła, a nawet lodów czy płatków owsianych. Z koktajlu może powstać pyszne śniadanie albo deser. To również świetna opcja na drugie śniadanie, zwłaszcza na wynos. Truskawki możesz zmiksować też z innymi owocami, uzyskując pyszne i sycące smoothie. Świetna opcja to przygotowanie koktajlu z mrożonych truskawek. Wówczas, w towarzystwie banana, truskawki będą smakować jak lody. Smacznego!
1. Pieczona owsianka z bananem i truskawkami
Zobacz przepisPieczona owsianka z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Owsianka z truskawkami
Zobacz przepisOwsianka z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Owsianka z migdałami i truskawkami
Zobacz przepisOwsianka z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Arbuzowy koktajl z truskawkami i kokosem
Zobacz przepisKoktajl z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Koktajl z maślanki i truskawek
Zobacz przepisKoktajl truskawkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Makaron z truskawkami
Zobacz przepisMakaron z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Makaron z truskawkami
Zobacz przepisMakaron z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Makaron z kurczakiem, groszkiem i truskawkami
Zobacz przepisMakaron z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Sałatka z truskawkami i pistacjami
Zobacz przepisSałatka z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami
Zobacz przepisDeser z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jak ugotować kalafiora? Triki, które każdy kucharz powinien znać »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »