Sponsorowane

Co musi znaleźć się w Wielkanoc na stole?

Wielkanoc to wiosenny czas, pełen rodzinnych spotkań, radości i ucztowania. Na świątecznym stole pojawiają się potrawy, które kuszą różnorodnością i aromatami, przywołując najlepsze wspomnienia, także te z dzieciństwa. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole podczas tego wyjątkowego okresu? Odkryjmy to razem!

Wielkanocne śniadanie nie może odbyć się bez białej kiełbasy / autor: Beenis / stock.adobe.com

Śniadanie Wielkanocne bogactwo smaków i symboliki

Wielkanocne śniadanie to chwila bliskości i ucztowania. W niejednym domu stoły uginają się pod ciężarem jedzenia. Jakie potrawy wielkanocne zdobią nasze stoły w trakcie śniadania?

Elementem wspólnym niemalże każdego stołu jest oczywiście tradycyjna święconka — zestaw potraw i przekąsek, które niosą ze sobą religijną symbolikę odrodzenia oraz obfitości. W koszyku znaleźć muszą się jajka (pisanki lub kraszanki),  będące symbolem nowego życia, a także kiełbasa i pieczywo, które stają się uosobieniem dostatku. Święconka kryje w sobie także słodkie wypieki, a nawet sól czy mniej tradycyjne dania.

Obok tradycyjnych potraw serwowanych na śniadanie Wielkanocne, na naszych stołach coraz częściej goszczą także trendy i inne hity gastronomicznego światka. Współcześnie do tradycyjnych potraw dołączają nowe, kreatywne elementy. Coraz częściej na stołach pojawiają się jajka faszerowane różnorodnymi nadzieniami — od klasycznych past jajecznych po egzotyczne mieszanki ziołowe czy pastę z awokado, a do tradycyjnej sałatki jarzynowej z dodatkiem majonezu, dołączają także inne, mniej kaloryczne sałatki na Wielkanoc np. znana i lubiana sałata Cobb.

Oprócz tradycyjnych dań i nowoczesnych potraw, wielkanocne śniadanie nie może odbyć się bez białej kiełbasy i różnorodnych, pachnących wędlin serwowanych z dodatkiem maślanego baranka na pajdzie swojskiego chleba. To zaledwie preludium do kulinarnej uczty, która zaczyna się wraz z nadejściem pory obiadowej!

Obiad Wielkanocny podkręcanie klasycznego smaku nieoczywistymi dodatkami

Obiad wielkanocny to prawdziwa uczta, podczas której nie może zabraknąć typowo świątecznych potraw takich jak żurek lub barszcz biały z dodatkiem jajka. Obiad wielkanocny to świetna okazja do przyrządzania bigosu, pierogów ukraińskich, chrupiącej szynki wieprzowej, pieczonego pasztetu w cieście lub świątecznego, kruchego schabu ze śliwką. Przepisy na obiad świąteczny składający się z tych tradycyjnych dań przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a w każdym domu wyglądają nieco inaczej, ale równie smacznie.

Tak jak w przypadku śniadań, tak i w przypadku obiadu, na stołach spotkać można nie tylko tradycyjne potrawy. W wielu domach pyszne, choć ciężkostrawne klasyki zastępowane są lżejszymi daniami na bazie drobiu, ryb i ryżu. Coraz większą popularnością cieszą się także warzywne sałatki, w których królują nie tylko jajka, ale także mniej oczywiste składniki takie jak awokado czy granat. Współczesny obiad wielkanocny to dowód na to, jak udane mogą być połączenia klasycznych smaków i nieoczywistych dodatków.

Słodki stół Wielkanocny, czyli ciasta i inne słodkie przysmaki.

Wielkanoc to także czas na słodkie rozkosze. Mazurek wielkanocny, zdobiony bakaliami, orzechami i ozdobnym lukrem, stanowi niekwestionowaną gwiazdę stołu. Serniki w różnych odmianach (także tych z rodzynkami), puszyste babki wielkanocne obficie obsypane cukrem pudrem i drożdżowe bułeczki z nadzieniem — to tylko niektóre propozycje, które kuszą swoim wyglądem i wyjątkowym smakiem. Ciasta na Wielkanoc to część naszego dziedzictwa kulinarnego, które zdobyło uznanie także za granicą.

Jeśli już o słodyczach mowa, to nie można zapomnieć także o czekoladowych zającach i jajkach. Te słodkie przekąski można także przyrządzić w domowym zaciszu.

Świętowanie Wielkanocy to nie tylko czas na radość z powodu odrodzenia przyrody, ale również czas na smakowanie i przyjemności z tego płynącej. Niech świąteczna uczta będzie okazją do odkrywania nowych smaków, dzielenia się radością i spędzenia czasu z rodziną i wszystkimi, którzy są bliscy Twojemu sercu.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 86

15 min
4
60 min
5
15 min
4
15 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

315
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25