Spis treści:
- Co to jest masło jabłkowe?
- Pierś kurczaka z masłem jabłkowym - przepis
- Pierś kurczaka z masłem jabłkowym - z czym podawać?
Mięso drobiowe to uniwersalny produkt w kuchni, z którego da się przygotować wiele potraw na zimno i ciepło. Próbujesz wymyślić, co na obiad dziś podasz swoim bliskim? Wykorzystaj przepis na pierś z kurczaka z masłem jabłkowym. Ostatni składnik sprawia, że całość wychodzi naprawdę soczysta i pełna smaku.
Sprawdź także: Co jadają w sejmie? Tyle posłowie płacą za obiady w kantynie
Co to jest masło jabłkowe?
Jeśli zdecydujesz się wypróbować przepis na pierś z kurczaka z masłem jabłkowym, musisz poznać składnik odpowiadający za świetny aromat tej potrawy. Nie jest to wyszukane ani skomplikowane do przygotowania danie, ale nie wszyscy jeszcze używali w kuchni masła jabłkowego. Co to jest? Nic innego jak połączenie masła, jabłek, cukru i cynamonu.
Gdzie kupić masło jabłkowe? Możesz je zarówno zamówić w sklepach internetowych, jak i znaleźć w supermarkecie, ale najlepiej przyrządzić je samodzielnie w domu. Receptura na aromatyczny dodatek nie wymaga wielu składników - przygotuj 15 jabłek (raczej kwaśnych), 250 g masła (o zawartości tłuszczu ok. 82 proc.), 100 gramów cukru trzcinowego i większą szczyptę cynamonu.
Jak zrobić domowe masło jabłkowe? Na początku dokładnie umyj i obierz owoce, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je na małe kawałki. W większym garnku rozpuść 50 gramów masła, dorzuć jabłka i zasyp od razu cukrem (tak, aby pokrył owoce równomiernie). Duś ok. dwóch godzin na małym ogniu. Jabłka powinny się rozpaść i delikatnie skarmelizować. Na sam koniec czasu duszenia owoców, posyp je jeszcze cynamonem (próbując obtoczyć każdy z kawałków). Potem wyłącz palnik, wrzuć resztę masła i przemieszaj. Zmiksuj na gładką masę i przełóż do wyparzonych słoików. Jeśli nie zużyjesz całej porcji w ciągu kilku dni, zapasteryzuj przetwory.
Pierś kurczaka z masłem jabłkowym - przepis
Smakowe masło nadaje wspaniałego posmaku mięsu drobiowemu, czyniąc go niezwykle aksamitnym i wilgotnym. Przepis na pierś z kurczaka z masłem jabłkowym przypadnie do gustu miłośnikom słodko-wytrawnych propozycji, ale nie tylko. Jeśli nie wymyśliłeś jeszcze, co na obiad podasz swoim najbliższym dziś czy jutro, przetestuj tę prostą recepturę. Tym bardziej że masło jabłkowe możesz kupić lub przyrządzić i trzymać wśród spiżarnianych zapasów.
Składniki
- 4 piersi z kurczaka ze skórą,
- sól i pieprz (do smaku, najlepiej świeżo mielone),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 duże jabłka,
- szalotka,
- 4 większe ząbki czosnku,
- szklanka białego wytrawnego wina (ew. bulionu warzywnego lub mięsnego),
- sok z jednej cytryny,
- pół szklanki masła jabłkowego,
- 2 łyżki masła 82%,
- świeżo posiekana natka pietruszki (do dekoracji),
- ćwiartki cytryny (do dekoracji).
- Przepis na pierś z kurczaka z masłem jabłkowym rozpocznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
- Piersi z kurczaka ze skórą dopraw solą i pieprzem według preferencji. Głęboką patelnię ustaw na średnim ogniu, rozgrzej na niej oliwę z oliwek. Na gorący tłuszcz połóż piersi (skórą do dołu). Zarumień, smażąc od 3 do 5 minut z każdej strony. Po tym czasie zdejmij mięso i odłóż na później.
- Jabłka dobrze umyj i pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć na patelnię i po chwili smażenia, dorzuć pokrojoną w pióra szalotkę. Dopraw je solą i pieprzem. Trzymaj na cieple przez 5-7 minut. Następnie wrzuć poszatkowane w plasterki ząbki czosnku i przemieszaj.
- Składniki na patelni zalej winem (ew. bulionem) i wymieszaj. Wlej również sok z cytryny, dodaj masło i 1/4 szklanki masła jabłkowego. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj do zgęstnienia sosu, czyli przez ok. 5 minut.
- Przenieś warzywa i owoce z sosem na spód naczynia żaroodpornego. Na nie wyłóż piersi z kurczaka (skórą do wierzchu) i wysmaruj pozostałym masłem jabłkowym.
- Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Jeśli masz termometr do mięsa, możesz go wykorzystać. Mięso jest gotowe, gdy szpikulec włożony w najgrubszą część kurczaka wskazuje temperaturę ok. 75 stopni Celsjusza. Wyłóż na talerze, udekoruj ćwiartkami cytryny i poszatkowaną natką pietruszki.
Pierś kurczaka z masłem jabłkowym - z czym podawać?
Zdecydowałeś, że pierś z kurczaka z masłem jabłkowym to coś, co na obiad zaserwujesz dziś swoim bliskim? Musisz jeszcze zastanowić się, z czym podawać to danie główne. Pamiętaj, że soczyste mięso drobiowe doprawione jest już jabłkowymi aromatami, połączonymi z szalotką i czosnkiem. Słodko-wytrawna mieszanka będzie wspaniale komponować się w towarzystwie pieczonych czy tłuczonych ziemniaków albo ryżu. Jeśli wciąż brakuje ci warzywnego dodatku - postaw na słodką marchewkę, chrupiący seler naciowy lub surówkę z selera.
Źródła: Smaker.pl, kukbuk.pl, today.com
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Słodycze i desery z niskim indeksem glikemicznym. Z czego i jak je przygotować? »
Tak szybko rozsmarujesz zimne masło na chlebie. Prosty trik robi furorę »