Spis treści:
- Obiad na piątek – dlaczego bez mięsa?
- Obiad na piątek bez mięsa – zupa, makaron i pierogi w roli głównej
- Co na obiad w piątek bez mięsa? Coś dla fanów ryb, warzyw oraz grzybów
Obawiasz się, że jarskim obiadem trudno się najeść? Odpowiednio skomponowany posiłek, w którym znajdzie się źródło białka, zdrowych tłuszczów oraz pełnowartościowych węglowodanów sprawi, że długo nie poczujesz głodu. Sprawdź, jak zrobić obiad na piątek bez mięsa.
Sprawdź także: Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej
Obiad na piątek – dlaczego bez mięsa?
Obiad na piątek – dlaczego bez mięsa? Odpowiedź na to pytanie nie jest niczym zaskakującym – większość osób rezygnuje z jego spożywania z pobudek religijnych. Wśród chrześcijan taki post ma na celu wyrażenie pokuty i żalu za grzechy oraz zwrócenie uwagi nie tylko na potrzeby cielesne, ale również te duchowe. Warto jednak mieć świadomość, że nie każdy stroni od mięsa z powodu wiary – często jest to kwestia przyzwyczajenia, nawyku wyniesionego z rodzinnego domu lub po prostu chęci zrobienia sobie przerwy od tłustych i ciężkostrawnych mięsnych potraw.
Obiad na piątek bez mięsa – zupa, makaron i pierogi w roli głównej
Należysz do tych osób, które w piątki całkowicie rezygnują ze spożywania mięsa, włączając w to ryby i owoce morza? Na szczęście do dyspozycji masz wiele innych smacznych opcji. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na obiad na piątek bez mięsa, wśród których na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Zupa krem z pora i ziemniaków
Jeśli zależy ci na sycącej i mocno odżywczej potrawie, koniecznie postaw na zupę – idealnym wyborem będzie krem z pora i ziemniaków. Poza dwoma wymienionymi warzywami do jej przygotowania potrzebujesz czosnku, śmietany 30%, oliwy z oliwek, gałki muszkatołowej oraz soli i białego pieprzu.
Umyj i osusz pora, po czym pokrój go na krążki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek, podsmaż na niej posiekany czosnek, a następnie dodaj ziemniaki – po kilku minutach dorzuć pora i dopraw całość solą i pieprzem. Gdy warzywa się zarumienią, przełóż je do drugiego garnka, zalej wodą i gotuj przez około 20 minut. Zmiksuj składniki na gładką masę – przed podaniem dodaj do zupy porcję śmietany.
Makaron ze szpinakiem
Co na obiad w piątek bez mięsa, jeśli nie zupa krem? Świetną opcją będzie makaron. Nie dość, że dania z makaronem są niezwykle pożywne, to jeszcze można podać je na kilka różnych sposobów. Tym razem możesz sięgnąć po świeży szpinak, czosnek, cebulę, śmietanę 30%, oliwę z oliwek, parmezan, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz.
Pierwszym krokiem jest ugotowanie makaronu. Następnie podsmaż na oliwie z oliwek czosnek, cebulę oraz szpinak, po czym wymieszaj je ze śmietaną i przyprawami. Gotowym sosem polej makaron. Na koniec posyp go kawałkami orzechów włoskich i startym parmezanem.
Pierogi z soczewicą
Wśród przepisów na obiad na piątek nie może zabraknąć również tego na pierogi. Jeśli klasyczne ruskie już ci się znudziły, koniecznie postaw na pierogi z soczewicą. Aby je wyczarować, poza wspomnianym strączkiem musisz zaopatrzyć się w cebulę, czosnek, jajka, mąkę, sól, tymianek, majeranek, przyprawę uniwersalną oraz olej.
Na początek ugotuj soczewicę – gdy stanie się miękka, zmiksuj ją i odcedź. W kolejnym kroku zabierz się za wyrabianie ciasta. Podziel je na części, każdą z nich cienko rozwałkuj i wytnij z nich koła przy użyciu szklanki. Dodaj do soczewicy zeszkloną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wbij jajko i całość dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz nałóż na ciasto przy użyciu łyżki i sklej jego brzegi. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Co na obiad w piątek bez mięsa? Coś dla fanów ryb, warzyw oraz grzybów
Układając swój piątkowy jadłospis, nie musisz ograniczać się jedynie do zup, pierogów i makaronów. Równie dobrze możesz sięgnąć po grzyby i warzywa w różnych wersjach. Jeśli w piątki pozwalasz sobie na ryby, koniecznie uwzględnij je w swoich przepisach. Nie wiesz, co przygotować z tych produktów? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, które ułatwią ci to zadanie.
Pieczony łosoś z batatami
Pieczony łosoś z batatami to doskonała opcja dla osób, którym zależy nie tylko na atrakcyjnym smaku, ale również bogactwie substancji odżywczych. Poza rybą i batatami do przyrządzenia tego dania przyda ci się czosnek, szczypiorek, oliwa z oliwek, mielona papryka oraz sól i pieprz.
Opłucz i obierz bataty, po czym pokrój je na frytki, posmaruj oliwą z oliwek, posyp przyprawami i piecz przez 15 minut w temperaturze 220 stopni. W międzyczasie przygotuj filety z łososia – opłucz je, osusz, dopraw solą i pieprzem, a następnie nasmaruj oliwą z oliwek i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyjmij bataty z piekarnika, umieść na nich rybę i kontynuuj obróbkę termiczną przez 10 minut. Gdy danie będzie gotowe, posyp je posiekanym szczypiorkiem.
Bowl z warzywami, jajkiem i awokado
Masz ochotę na warzywną potrawę, ale sałatki już ci się znudziły? W takim razie postaw na bowl, np. taki ze szpinakiem, czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, batatami, czosnkiem, awokado oraz jajkami.
Realizację przepisu rozpocznij od pokrojenia, przyprawienia i upieczenia batatów. Ugotuj jajka na twardo i przekrój je na pół. Pokrój awokado w plasterki i skrop je sokiem z cytryny. Następnie pokrój cebulę w plasterki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Ułóż składniki warstwami w misce, zaczynając od szpinaku i kończąc na batatach. Polej całość sosem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, musztardy miodowej oraz soli i pieprzu.
Wegańskie risotto z grzybami
Co na obiad w piątek bez mięsa, jeśli nie łosoś lub bowl z warzywami? Idealnym wyborem dla ciebie – zwłaszcza jeśli unikasz wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego – będzie wegańskie risotto z grzybami. Możesz uwzględnić w nim swoje ulubione grzyby, a nawet sięgnąć po kilka ich rodzajów. Ponadto będziesz potrzebować ryżu arborio, cebuli, czosnku, sosu sojowego, białego octu winnego, rozmarynu, tymianku, soli, bulionu warzywnego, płatków drożdżowych, natki pietruszki oraz oleju do smażenia.
Wrzuć na rozgrzany olej grzyby i smaż je, cały czas mieszając. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuuj obróbkę termiczną przez pięć minut. Wsyp ryż i smaż całość przez minutę. Wlej bulion, ocet i sos sojowy, a następnie dodaj sól i smaż danie pod przykryciem. Gdy ryż wchłonie prawie cały płyn, dorzuć rozmaryn, tymianek, płatki drożdżowe oraz podsmażone grzyby. Wymieszaj składniki i smaż je przez trzy minuty. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło: gosc.pl, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »