Dania jednogarnkowe

Co włożyć do wielkanocnego koszyczka?

Zawartość koszyczka wielkanocnego ma znaczenie symboliczne i jest mocno zakorzeniona w tradycji. Co jest niezbędne? Bez czego na pewno koszyczek się nie obędzie? A co można dołożyć dodatkowo?

Fot. © 123RF.COM/PICSEL


Staropolskie obyczaje święcenia pokarmów znacznie różniły się od współczesnych. Przede wszystkim zwyczaj obchodzony był w domach i dworkach szlacheckich, gdzie ksiądz lub biskup dokonywał symbolicznego gestu pokropienia wodą zgromadzonych pokarmów. Ich ilość mogłaby dziś zadziwić niejednego, ale należy zwrócić uwagę na fakt, że dawniej domostwa zamieszkiwane były przez liczne rodziny oraz służbę, sieroty, podróżnych. Wszystko to powodowało, że na święconym stole znajdowały się nie tylko tradycyjne kiełbasy czy chrzan, ale nawet całe prosię z jajkiem wetkniętym w pysk.

Dziś zwyczaje uległy zmianie, przede wszystkim święcone nie jest już tak obfite, koszyki wyglądają na skromniejsze, a cały obrzęd został przeniesiony do kościoła lub w jego otoczenie. Co zatem należy włożyć do koszyka, by nie odbiec zbytnio od naszej polskiej tradycji? Jaka jest symbolika święconego pokarmu?

Co do koszyczka?

Podstawowym składnikiem w koszyku powinny być jajka, symbol nowego życia, jego zwycięstwa nad śmiercią. Wierzono, że dzielenie się jajkiem z rodziną wpływa korzystnie na relacje między najbliższymi. Możemy wybierać spośród jajek na twardo, kolorowych kraszanek czy pisanek.

Wielkanocny baranek symbolizuje zmartwychwstałego Chrystusa, a więc tym samym zwycięstwo nad śmiercią i złem. W polskiej tradycji dominują baranki czekoladowe, z cukru lub marcepanu - wszystkie jednakowo pięknie przyozdobione i smakowicie wyglądające.

Zajączek jest stosunkowo nową "postacią" w wielkanocnym koszyku. Przywędrował do nas z Niemiec, gdzie istnieje zwyczaj obdarowywania dzieci łakociami w święta wielkanocne. Z czasem słodycze zostały zastąpione bardziej wartościowymi prezentami, jednak tradycja pozostała i zakorzeniła się także w Polsce. Zajączek nawiązuje do wiosny, odradzającej się przyrody, niektórzy uważają go również za symbol płodności. Panuje przekonanie, że zając śpi z otwartymi oczyma i to on miał jako pierwszy ujrzeć zmartwychwstałego Chrystusa.

Wybierając się na święcenie pokarmów nie można zapomnieć o chlebie, najważniejszym symbolu chrześcijańskiej tradycji; nawiązuje do ciała Chrystusa. W pozostałych kulturach symbolizuje pomyślność i dobrobyt.

Ponadto, w wielkanocnym koszyku nie może zabraknąć soli - symbolu oczyszczenia, chrzanu (w całym korzeniu lub startego z jajkiem i śmietaną), pieprzu, mięsa, wędliny i kawałka ciasta. Nie zapominajmy też o serze.

Dla ozdoby często dokłada się na przykład bazie czy zielone gałązki bukszpanu. Symbolizują one budzący się do życia świat przyrody.

Pozostałe składniki dobierane są według upodobań, spotkamy więc także owoce, słodycze, warzywa. Zamiast ciasta czasem wybiera się kolorowe babeczki czy muffinki.Powinny być upieczone własnoręcznie.


Wielkanocne zabobony

Ludowe wierzenia ukazują różne przesądy dotyczące święconki. Utrzymuje się (zwłaszcza na wsi i w kręgu starszych osób), że wracając z kościoła z pokarmami należy obejść dom trzy razy, zgodnie z ruchem wskazówek zegara - ma to odgonić złe duchy, zapewnić mieszkańcom dobrobyt, pozbyć się szczurów, myszy i innych szkodników. Stodołę natomiast okrążało się z chlebem w ręku, aby cały rok była pełna. Nadzwyczajna moc święconego pokarmu w żadnym wypadku nie mogła się zmarnować, dlatego dbano także o skorupki pozostałe z jajek. Nie wyrzucono ich w przypadkowe miejsce, ale do ogrodu - miało to odstraszać ptaki wydziobujące ziarna zasianych warzyw.

 

Wielkanocne słodkości. Kliknij!

baba wielkanocna

Zobacz też: Wielkanocne dekoracje DIYJak udekorować wielkanocny stół?

Źródła:
H. Szymanderska, Polska Wielkanoc, wyd. Watra, Warszawa 1990.
Skorosze.pl

Pisanki.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Kapusta kiszona w słoikach

Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...

Odsłon: 106

30 min
2
Przekąski Wątrobowy torcik

Dzisiaj polecam coś dla smakoszy wątroby , przepis na torcik z wątroby. Przep...

Odsłon: 70

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

1
Informacje Szybkie i zdrowe gotowanie z air fryerem – niezastąpiony pomocnik w kuchni

Zastanawiasz się, czy air fryer to tylko kolejny kuchenny gadżet, czy może prawdziwa rewolucja? Zdrowe gotowanie w szybkim tempie to marzenie wielu...

0
Informacje Tradycyjny przepis na poznański specjał. Oryginalne rogale świętomarcińskie

Rogal świętomarciński to przysmak wypiekany z okazji dnia Świętego Marcina. Nadziewany białym makiem, orzechami i obficie polany lukrem, zachwyca s...

20
Informacje Jak wybrać sprzęt AGD do nowoczesnej kuchni?

Wraz z postępem technologicznym w naszych domach coraz częściej pojawiają się inteligentne urządzenia, które znacząco ułatwiają przyrządzanie pełno...

0