Dania jednogarnkowe

Świąteczne pierniczki, keksy, serniki i makowce to słodkości, na które czekamy cały rok. Dla wielu osób zwieńczeniem pysznych wypieków jest oczywiście oblanie ich białym, słodkim lukrem. Czy wiesz jednak, co zrobić, jeśli lukier jest za rzadki?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Z białkami, wodą, sokiem z cytryny a może w wersji dla dorosłych z alkoholem? Lukier można zrobić na wiele sposobów. Możesz przygotować go w klasycznej śnieżnobiałej formie lub dodać do niego nieco barwnika spożywczego, wyczarowując piękne, fantazyjne kolory. Niezwykle ważna jest również jego idealna konsystencja. Sprawdź, w jaki sposób rozrzedzić lub zagęścić lukier, aby nadawał się idealnie do ozdoby wypieków na Boże Narodzenie.

Sprawdź także: Szybki piernik i pierniczki na Boże Narodzenie! Zrobisz je błyskawicznie!

Jaki lukier jest najlepszy?

Jednym z najpopularniejszych lukrów używanym do ciast i ciasteczek jest lukier królewski. Przygotowuje się go na bazie cukru pudru i ubitych białek jaj. W niektórych przepisach dla podbicia smaku dodaje się również odrobinę soku z cytryny. Równie dobrze sprawdzi się sok z pomarańczy lub mandarynek. Charakterystyczną cechą lukru królewskiego jest to, że ma plastyczną konsystencję i szybko wysycha, dlatego idealnie sprawdzi się do dekorowania pierniczków na Boże Narodzenie.

Co zrobić, jak lukier jest zbyt gęsty?

Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty, możesz dodać do niego odrobinę wody lub większą ilość soku z cytryny. Natomiast żółknięciu lukru można zapobiec poprzez dodanie do niego octu winnego.

Co zrobić, jeśli lukier jest za rzadki?

Lukier może wyjść również zbyt rzadki, bez problemu możesz jednak naprawić jego konsystencję. Wystarczy stopniowo, niewielkimi porcjami dodawać cukier puder, cały czas mieszając.

Przepis na lukier

Zrobienie lukru królewskiego, który idealnie sprawdzi się do bożonarodzeniowych wypieków, jest niezwykle proste. Wystarczy przygotować: dwa białka jaj, 180 g cukru pudru i sok z cytryny.

Zacznij od ubicia białek na sztywno, następnie niewielkimi porcjami dodawaj cukier, cały czas miksując. Pod koniec wciśnij kilka kropel soku z cytryny, uważając by przez przypadek, nie wpadły do niego pestki. Gotowe!

Sprawdź, jakie przepisy na lukier przygotowali nasi użytkownicy.

1. Lukier królewski do pierniczków

 Lukier królewski do pierniczków Zobacz przepis

Lukier królewski do pierniczków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Lukier z białek jaj

 Lukier z białek jaj Zobacz przepis

Lukier z białek jaj / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Lukier królewski

 Lukier królewski Zobacz przepis

Lukier królewski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Lukier z sokiem z cytryny

 Lukier z sokiem z cytryny Zobacz przepis

Lukier z sokiem z cytryny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Lukier najłatwiejszy

 Lukier najłatwiejszy Zobacz przepis

Lukier najłatwiejszy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Dlaczego makowiec pęka przy pieczeniu? Ten trik sprawi, że ciasto będzie idealne »

Świąteczny obiad - przygotuj idealne mięso na uroczyste spotkanie »

Zachwala ją Robert Makowicz. Tę niedocenianą przyprawę stosuj także leczniczo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
15 min
2

Przepis dnia

Ciasta Szarlotka z pianką budyniową

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 14685

60 min
52

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

3
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8