Spis treści:
- Jaki lukier jest najlepszy?
- Co dodać do lukru, jak jest zbyt gęsty?
- Co zrobić, jeśli lukier jest za rzadki?
- Jak zrobić lukier?
Z białkami, wodą, sokiem z cytryny a może w wersji dla dorosłych z alkoholem? Lukier można zrobić na wiele sposobów. Możesz przygotować go w klasycznej śnieżnobiałej formie lub dodać do niego nieco barwnika spożywczego, wyczarowując piękne, fantazyjne kolory. Niezwykle ważna jest również jego idealna konsystencja. Sprawdź, w jaki sposób rozrzedzić lub zagęścić lukier, aby nadawał się idealnie do ozdoby wypieków na Boże Narodzenie.
Sprawdź także: Szybki piernik i pierniczki na Boże Narodzenie! Zrobisz je błyskawicznie!
Jaki lukier jest najlepszy?
Jednym z najpopularniejszych lukrów używanym do ciast i ciasteczek jest lukier królewski. Przygotowuje się go na bazie cukru pudru i ubitych białek jaj. W niektórych przepisach dla podbicia smaku dodaje się również odrobinę soku z cytryny. Równie dobrze sprawdzi się sok z pomarańczy lub mandarynek. Charakterystyczną cechą lukru królewskiego jest to, że ma plastyczną konsystencję i szybko wysycha, dlatego idealnie sprawdzi się do dekorowania pierniczków na Boże Narodzenie.
Co zrobić, jak lukier jest zbyt gęsty?
Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty, możesz dodać do niego odrobinę wody lub większą ilość soku z cytryny. Natomiast żółknięciu lukru można zapobiec poprzez dodanie do niego octu winnego.
Co zrobić, jeśli lukier jest za rzadki?
Lukier może wyjść również zbyt rzadki, bez problemu możesz jednak naprawić jego konsystencję. Wystarczy stopniowo, niewielkimi porcjami dodawać cukier puder, cały czas mieszając.
Przepis na lukier
Zrobienie lukru królewskiego, który idealnie sprawdzi się do bożonarodzeniowych wypieków, jest niezwykle proste. Wystarczy przygotować: dwa białka jaj, 180 g cukru pudru i sok z cytryny.
Zacznij od ubicia białek na sztywno, następnie niewielkimi porcjami dodawaj cukier, cały czas miksując. Pod koniec wciśnij kilka kropel soku z cytryny, uważając by przez przypadek, nie wpadły do niego pestki. Gotowe!
Sprawdź, jakie przepisy na lukier przygotowali nasi użytkownicy.
1. Lukier królewski do pierniczków
Zobacz przepisLukier królewski do pierniczków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Lukier z sokiem z cytryny
Zobacz przepisLukier z sokiem z cytryny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Lukier najłatwiejszy
Zobacz przepisLukier najłatwiejszy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Dlaczego makowiec pęka przy pieczeniu? Ten trik sprawi, że ciasto będzie idealne »
Świąteczny obiad - przygotuj idealne mięso na uroczyste spotkanie »
Zachwala ją Robert Makowicz. Tę niedocenianą przyprawę stosuj także leczniczo »