Gruszki to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Znajdziesz w nich witaminę A, C, PP, witaminy z grupy B oraz związki mineralne: magnez, wapń, cynk oraz potas. Owoce te, chociaż słodkie są również niskokaloryczne, w jednej średniej gruszce znajduje się około 75 kcal. Gruszki są polecane w przypadku problemów z trawieniem, dzięki zawartości błonnika będą skutecznym sposobem na walkę z zaparciami. Warto je jeść, aby zapobiec nadciśnieniu oraz zadbać o prawidłową pracę mózgu.

Co zrobić, żeby gruszki zmiękły?
Chcesz przygotować ciasto z gruszkami, a może masz ochotę na gruszki w wytrawnej sałatce? Niestety podczas wizyty w sklepie napotykasz jedynie na twarde, zielone i mało soczyste owoce.
Na szczęście gruszki dojrzewają nawet po zerwaniu, będą odpowiednie do spożycia w zaledwie kilka dni. Istnieją jednak sposoby na przyśpieszenie dojrzewania tych owoców. Co zrobić, żeby gruszki zmiękły?
Jeśli jesteś cierpliwy, możesz po prostu położyć je na blacie w swojej kuchni, po czterech do pięciu dni powinny być gotowe do zjedzenia. Jeśli chcesz, żeby gruszki dojrzały szybciej, włóż je do papierowej torby, dokładnie ją zawiń i odłóż w ciepłe miejsce. Owoce te wydzielają etylen, który przyśpiesza ich dojrzewanie.
Możesz również włożyć do torebki z gruszkami kilka dojrzałych jabłek, brzoskwini, awokado, czy bananów. One również wydzielają przyśpieszający dojrzewanie gaz, dzięki czemu niedojrzałe gruszki szybciej będą gotowe do jedzenia. Im bardziej dojrzałe owoce, tym szybciej zmiękną gruszki. Warto również pamiętać o tym, by nie przechowywać owoców w lodówce ani w innym chłodnych miejscach, ponieważ niska temperatura hamuje dojrzewanie.
Zobacz także:
Gratka dla grzybiarzy. Tego nie kupisz w sklepie! »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »