Jeszcze nie zbadaliśmy wszystkich możliwości kurkumy. Fot. 123RF.COM
Kurkumą w raka
Kurkuma łagodzi stany zapalne w organizmie. Dzięki temu przyspiesza gojenie się ran i... prawdopodobnie leczy raka! W 2011 w „Proceedings of the National Academy of Sciences" podsumowano dotychczasowe badania, z których wynika, że jedna czwarta nowotworów złośliwych jest wywołana przez chroniczne stany zapalne toczące się w organizmie.
Istnieje niemal 300 publikacji, które potwierdzają antynowotworowe działanie kurkumy. Według nich, substancje zawarte w kurkumie „odnajdują" komórki rakowe w organizmie i sprawiają, że zaczynają same siebie niszczyć i utrudniają im dalsze namnażanie. Nic złego nie dzieje się ze zdrowymi komórkami. W badaniach na myszach odnotowano, że kurkuma działa u nich w przypadku raka skóry, okrężnicy i wątroby.
Kurkuma korzystnie wpływa także na stan skóry u osób leczonych za pomocą radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów.
15 przepisów na dania z kurkumą. Kliknij!
Przyprawa na cukrzycę
Wyniki eksperymentów mówią, że kurkuma zmniejsza ryzyko pojawienia się cukrzycy u osób w stanie przedcukrzycowym - u żadnej osoby spośród 119 przyjmujących kurkumę nie pojawiła się choroba. Dr Saraswati Sukumar z Uniwersytetu Johna Hopkinsa, która prowadzi te badania, uważa, że tą substancją, która pomoże kontrolować cukrzycę, jest kurkumina, czyli barwnik nadający kurkumie żółty kolor i potężny przeciwutleniacz. Badaczka wierzy, że dopiero zaczynamy poznawać cudowne właściwości kurkuminy.
Osobom chorym na cukrzycę typu 2 kurkuma pomaga kontrolować chorobę. Z badań przeprowadzonych na myszach wynika, że wyciąg z kurkumy znacząco obniża poziom glikemii. W tym przypadku jednak badacze uważają, że za takie a nie inne działanie kurkumy odpowiadają również inne substancje w niej zawarte - oprócz kurkuminy także mniej znane demetoksykurkumina, bisdemetoksykurkumina i ar-turmeron. Razem działają na podobnej zasadzie jak leki przeciwcukrzycowe.
Zobacz więcej na temat curry. Kliknij!
Organizm ludzki jest w stanie tolerować nawet 8 g kurkumy dziennie, bez efektów ubocznych. Ale tyle nie jest nam potrzebne. Ocenia się, że najprawdopodobniej skuteczną dawką w walce z nowotworami u ludzi będzie 1,6 g, czyli około 2 łyżeczki.
Panaceum?
Kurkuma najprawdopodobniej ma jeszcze wiele niemal cudownych właściwości, takich jak zmniejszenie ryzyka zawału serca, zmniejszanie objawów reumatoidalnego zapalenia stawów, ochrona przed uszkodzeniami wątroby i zaćmą. U myszy jej niewielka dawka obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest też korzystna dla sportowców, gdyż przyspiesza gojenie się uszkodzeń mięśni, na które są oni szczególnie narażeni. Wiele jeszcze musimy się o niej dowiedzieć!
Najczęściej kurkumę, samodzielnie i jako składnik popularnego curry, można spotkać w potrawach kuchni indyjskiej.
Kurkumina pozyskiwana z kurkumy jest stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako barwnik.
Zobacz nasz temat specjalny: Kuchnia indyjska. Kliknij!
Anna Wiśniewska/Smaker.pl
Źródła: bpb.pharm.or.jp/bpb/200505/b05_0937.pdf, diyhpl.us/~bryan/papers2/longevity/Curcumin_A_Spice_For_All_Seasons.pdf