Wieprzowina na diecie odchudzającej
Hodowana obecnie trzoda chlewna to wersja „light” tej sprzed kilkunastu lat. Kiedyś warstwa słoniny miała około 5 cm, obecnie 1 cm, z czego połowa to skóra. Oczywiście zbyt duża ilość tłuszczu jest niezdrowa, ale pamiętajmy, że to właśnie on jest nośnikiem smaku. Obecnie schab wieprzowy zawiera 1% tłuszczu. Podobne wartości mają szynka i polędwica. a najchudsze jej części, to schab, polędwica i szynka.
Wieprzowina na pewno nie jest zdrowa, popatrz na boczek
Stwierdzenie czy dany produkt jest zdrowy lub nie, a w domyśle dietetyczny, zależy przede wszystkim od ilości w jakiej go spożywamy. Dokładnie tak samo jest w przypadku wieprzowiny. Jeśli chcemy unikać zbyt dużej liczby kalorii, wybierzmy schab, szynkę lub polędwica. Bardzo istotny jest sposób przygotowania mięsa wieprzowego. Smażenie dostarczy zdecydowanie najwięcej kalorii. Najlepsze porównanie to schab. 100 g panierowanego kotleta schabowego to 240 kalorii, a ta sama porcja schabu pieczonego ze śliwką to 160 kalorii.
Wrzucenie wieprzowiny na ruszt dostarczy też wiele cennych dla organizmu substancji. Na początek cały alfabet witamin: od A, przez witaminy z grupy B, D, PP. Aby „być twardym a nie miętkim”, jak mówił klasyk, niezbędne jest żelazo. To znajdujące się w mięsie wieprzowym jest łatwiej przyswajalne niż z produktów pochodzenia roślinnego.
A teraz prawdziwy szok! Tłuszcz wieprzowy składa się w przeważającej większości z jednonasyconych kwasów, czyli kwasu oleinowego, który jest głównym składnikiem oliwy z oliwek!
Skąd wzięła się kiełbasa
Mówiąc o wieprzowinie, nie sposób nie wspomnieć o kiełbasie. Ta polska należy do jednych z najlepszych na świecie. Niezależnie od ulubionego gatunku warto poznać kilka ciekawostek na jej temat.
Pochodzenie słowa kiełbasa nie jest jednoznaczne. Część ekspertów twierdzi, że pochodzi ono od starosłowiańskiego „klbasa”, które oznaczało coś wypukłego. Inni zaś przekonują, że może pochodzić ono z tureckiego słowa „külbastí”, które oznacza pieczeń z rusztu.
Wszystkim miłośnikom myśliwskiej, śląskiej czy krakowskiej musimy jednak powiedzieć, że to nie Polacy wynaleźli kiełbasę, choć osiągnęli mistrzostwo w jej wyrobie. Pierwsze o niej wzmianki pojawiają się w „Odysei” Homera, więc znów Grecy byli pierwsi. W Polsce kiełbasę zaczęto masowo produkować w XIV wieku. W czasach szlacheckich dobry kucharz musiał pochwalić się znajomością 12 sposobów przygotowania kiełbasy, a na dworach magnackich liczba ta zwiększała się do 24. Jesteśmy ciekawi, ile gatunków kiełbasy znacie?
#FunduszePromocji#FunduszePromocji