Najlepsze przepisy na ogórki

Sponsorowane

Czego nie wiesz o wieprzowinie?

Wieprzowina nie jest powszechnie uznawana za zdrowe mięso. Często jest również traktowana jako mało wykwintny składnik dań. Dziś rzucimy na ruszt kilka faktów o wieprzowinie, o których może wiecie, a może się domyślacie, ale boicie się zapytać, a czasem nawet spróbować.

#Fundusze Promocji / materiały promocyjne

Wieprzowina na diecie odchudzającej

Hodowana obecnie trzoda chlewna to wersja „light” tej sprzed kilkunastu lat. Kiedyś warstwa słoniny miała około 5 cm, obecnie 1 cm, z czego połowa to skóra. Oczywiście zbyt duża ilość tłuszczu jest niezdrowa, ale pamiętajmy, że to właśnie on jest nośnikiem smaku. Obecnie schab wieprzowy zawiera 1% tłuszczu. Podobne wartości mają szynka i polędwica.  a najchudsze jej części, to schab, polędwica i szynka.

Wieprzowina na pewno nie jest zdrowa, popatrz na boczek

Stwierdzenie czy dany produkt jest zdrowy lub nie, a w domyśle dietetyczny, zależy przede wszystkim od ilości w jakiej go spożywamy. Dokładnie tak samo jest w przypadku wieprzowiny. Jeśli chcemy unikać zbyt dużej liczby kalorii, wybierzmy schab, szynkę lub polędwica. Bardzo istotny jest sposób przygotowania mięsa wieprzowego. Smażenie dostarczy zdecydowanie najwięcej kalorii. Najlepsze porównanie to schab. 100 g panierowanego kotleta schabowego to 240 kalorii, a ta sama porcja schabu pieczonego ze śliwką to 160 kalorii.

Wrzucenie wieprzowiny na ruszt dostarczy też wiele cennych dla organizmu substancji. Na początek cały alfabet witamin: od A, przez witaminy z grupy B, D, PP. Aby „być twardym a nie miętkim”, jak mówił klasyk, niezbędne jest żelazo. To znajdujące się w mięsie wieprzowym jest łatwiej przyswajalne niż z produktów pochodzenia roślinnego.

A teraz prawdziwy szok! Tłuszcz wieprzowy składa się w przeważającej większości z jednonasyconych kwasów, czyli kwasu oleinowego, który jest głównym składnikiem oliwy z oliwek!

Skąd wzięła się kiełbasa

Mówiąc o wieprzowinie, nie sposób nie wspomnieć o kiełbasie. Ta polska należy do jednych z najlepszych na świecie. Niezależnie od ulubionego gatunku warto poznać kilka ciekawostek na jej temat.

Pochodzenie słowa kiełbasa nie jest jednoznaczne. Część ekspertów twierdzi, że pochodzi ono od starosłowiańskiego „klbasa”, które oznaczało coś wypukłego. Inni zaś przekonują, że może pochodzić ono z tureckiego słowa „külbastí”, które oznacza pieczeń z rusztu.

Wszystkim miłośnikom myśliwskiej, śląskiej czy krakowskiej musimy jednak powiedzieć, że to nie Polacy wynaleźli kiełbasę, choć osiągnęli mistrzostwo w jej wyrobie. Pierwsze o niej wzmianki pojawiają się w „Odysei” Homera, więc znów Grecy byli pierwsi. W Polsce kiełbasę zaczęto masowo produkować w XIV wieku. W czasach szlacheckich dobry kucharz musiał pochwalić się znajomością 12 sposobów przygotowania kiełbasy, a na dworach magnackich liczba ta zwiększała się do 24. Jesteśmy ciekawi, ile gatunków kiełbasy znacie?

Rzuć mięsem na zdrowie! / materiały promocyjne

#FunduszePromocji#FunduszePromocji

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Serowe kulki dla wnucząt

Czego nie robi się dla wnucząt, lubią serowe pączki więc trzeba było dzisiaj...

Odsłon: 48

15 min
1
Sałatki sałatka brokułowa z jajkiem

Łatwa,szybka sałatka z gotowanego brokuła i jajek na twardo, w sam raz na let...

Odsłon: 193

30 min
4
Dania główne Bigos z cukinii z boczkiem

Sezon na cukinię w pełni, więc pora na smaczny, lekki bigos z cukinii. U mnie...

Odsłon: 9259

30 min
12
Desery Wiśniowy lodowiec

Ciasto/deser bez pieczenia. Z wykorzystaniem wiśni/pulpy wiśniowej, która z...

Odsłon: 430

30 min
13
Dodatki Groszek cukrowy

Nie lubię oleistych dań, więc podaję prosty sposób na groszek cukrowy bez sma...

Odsłon: 73

15 min
2
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Obiady do słoika na wyjazd. Co zabrać na wakacje pod namiotem, biwak lub wycieczkę?

Ze względu na inflację i wzrost cen, coraz więcej Polaków odwołuje wakacje lub szuka niskobudżetowych rozwiązań. Jednym ze sposobów na zaoszczędzen...

24
Informacje Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne. Kanapka z metką czy mortadelą?

Mięsne wyroby w PRL-u pozostawiały wiele do życzenia. Jednocześnie były rzadko dostępne, więc gdy już się pojawiały, każdy ich próbował. Czy pamięt...

9
Informacje Prawie bez kalorii, samo zdrowie. Domowe dżemy z zamiennikiem cukru

Alternatywy dla tradycyjnych, przesyconych przetworów stają się coraz bardziej popularne. Jedną z nich jest ksylitol - naturalny słodzik o niskiej...

12
Informacje Sanepid ostrzega: nie jedz tego mięsa. Wykryto w nim bakterie salmonelli i coli

Niebezpieczne bakterie znalazły się w partii tatara wołowego. Uruchomiono procedury usunięcia rzeczonych towarów ze sklepów. Główny Inspektorat Sa...

2