Najlepsze przepisy na dania z dyni

Artykuł sponsorowany

Czego nie wiesz o wieprzowinie?

Wieprzowina nie jest powszechnie uznawana za zdrowe mięso. Często jest również traktowana jako mało wykwintny składnik dań. Dziś rzucimy na ruszt kilka faktów o wieprzowinie, o których może wiecie, a może się domyślacie, ale boicie się zapytać, a czasem nawet spróbować.

#Fundusze Promocji / materiały promocyjne

Wieprzowina na diecie odchudzającej

Hodowana obecnie trzoda chlewna to wersja „light” tej sprzed kilkunastu lat. Kiedyś warstwa słoniny miała około 5 cm, obecnie 1 cm, z czego połowa to skóra. Oczywiście zbyt duża ilość tłuszczu jest niezdrowa, ale pamiętajmy, że to właśnie on jest nośnikiem smaku. Obecnie schab wieprzowy zawiera 1% tłuszczu. Podobne wartości mają szynka i polędwica.  a najchudsze jej części, to schab, polędwica i szynka.

Wieprzowina na pewno nie jest zdrowa, popatrz na boczek

Stwierdzenie czy dany produkt jest zdrowy lub nie, a w domyśle dietetyczny, zależy przede wszystkim od ilości w jakiej go spożywamy. Dokładnie tak samo jest w przypadku wieprzowiny. Jeśli chcemy unikać zbyt dużej liczby kalorii, wybierzmy schab, szynkę lub polędwica. Bardzo istotny jest sposób przygotowania mięsa wieprzowego. Smażenie dostarczy zdecydowanie najwięcej kalorii. Najlepsze porównanie to schab. 100 g panierowanego kotleta schabowego to 240 kalorii, a ta sama porcja schabu pieczonego ze śliwką to 160 kalorii.

Wrzucenie wieprzowiny na ruszt dostarczy też wiele cennych dla organizmu substancji. Na początek cały alfabet witamin: od A, przez witaminy z grupy B, D, PP. Aby „być twardym a nie miętkim”, jak mówił klasyk, niezbędne jest żelazo. To znajdujące się w mięsie wieprzowym jest łatwiej przyswajalne niż z produktów pochodzenia roślinnego.

A teraz prawdziwy szok! Tłuszcz wieprzowy składa się w przeważającej większości z jednonasyconych kwasów, czyli kwasu oleinowego, który jest głównym składnikiem oliwy z oliwek!

Skąd wzięła się kiełbasa

Mówiąc o wieprzowinie, nie sposób nie wspomnieć o kiełbasie. Ta polska należy do jednych z najlepszych na świecie. Niezależnie od ulubionego gatunku warto poznać kilka ciekawostek na jej temat.

Pochodzenie słowa kiełbasa nie jest jednoznaczne. Część ekspertów twierdzi, że pochodzi ono od starosłowiańskiego „klbasa”, które oznaczało coś wypukłego. Inni zaś przekonują, że może pochodzić ono z tureckiego słowa „külbastí”, które oznacza pieczeń z rusztu.

Wszystkim miłośnikom myśliwskiej, śląskiej czy krakowskiej musimy jednak powiedzieć, że to nie Polacy wynaleźli kiełbasę, choć osiągnęli mistrzostwo w jej wyrobie. Pierwsze o niej wzmianki pojawiają się w „Odysei” Homera, więc znów Grecy byli pierwsi. W Polsce kiełbasę zaczęto masowo produkować w XIV wieku. W czasach szlacheckich dobry kucharz musiał pochwalić się znajomością 12 sposobów przygotowania kiełbasy, a na dworach magnackich liczba ta zwiększała się do 24. Jesteśmy ciekawi, ile gatunków kiełbasy znacie?

Rzuć mięsem na zdrowie! / materiały promocyjne

#FunduszePromocji#FunduszePromocji

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Ciasta Jabłecznik lukrowany

Jesienią najsmaczniejsze ciasta to te ze świeżymi owocami, takimi prosto z dr...

Odsłon: 255

30 min
1
Przetwory Przecier pomidorowy

Przecieru pomidorowego nie może zabraknąć w mojej spiżarni na zimę. Przecier...

Odsłon: 224

30 min
8
>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Z czekoladą, galaretką, kremem. Najlepsze ciasta z jabłkami

Myśląc o cieście z jabłkami, przed oczami masz szarlotkę? Wiedz, że nie jest ona jedynym wypiekiem, w którym możesz uwzględnić te owoce. Do dyspozy...

2
Ewa gotuje Włoskie przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz niejednokrotnie zabierała nas w kulinarną podróż do Włoch. Tym razem postanowiła podzielić się przepisem na włoską zupę minestrone. N...

3
Informacje Aromatyczne danie ze Wschodu. Pilaw na 7 sposobów

Pilaw to prosta, ale niezwykle smaczna potrawa, która przypadnie do gustu fanom orientalnych smaków. Można ją zrobić z ryżu lub kaszy bulgur oraz r...

2
Informacje Buraczki na zimę. Najlepsze przepisy z buraków i z dodatkiem innych warzyw

Buraki to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw, do jakich mamy dostęp. Idealnie sprawdzają się one jako samodzielna przekąska, baza do...

15