Dania jednogarnkowe

Wieprzowina nie jest powszechnie uznawana za zdrowe mięso. Często jest również traktowana jako mało wykwintny składnik dań. Dziś rzucimy na ruszt kilka faktów o wieprzowinie, o których może wiecie, a może się domyślacie, ale boicie się zapytać, a czasem nawet spróbować.

#Fundusze Promocji / materiały promocyjne

Wieprzowina na diecie odchudzającej

Hodowana obecnie trzoda chlewna to wersja „light” tej sprzed kilkunastu lat. Kiedyś warstwa słoniny miała około 5 cm, obecnie 1 cm, z czego połowa to skóra. Oczywiście zbyt duża ilość tłuszczu jest niezdrowa, ale pamiętajmy, że to właśnie on jest nośnikiem smaku. Obecnie schab wieprzowy zawiera 1% tłuszczu. Podobne wartości mają szynka i polędwica.  a najchudsze jej części, to schab, polędwica i szynka.

Wieprzowina na pewno nie jest zdrowa, popatrz na boczek

Stwierdzenie czy dany produkt jest zdrowy lub nie, a w domyśle dietetyczny, zależy przede wszystkim od ilości w jakiej go spożywamy. Dokładnie tak samo jest w przypadku wieprzowiny. Jeśli chcemy unikać zbyt dużej liczby kalorii, wybierzmy schab, szynkę lub polędwica. Bardzo istotny jest sposób przygotowania mięsa wieprzowego. Smażenie dostarczy zdecydowanie najwięcej kalorii. Najlepsze porównanie to schab. 100 g panierowanego kotleta schabowego to 240 kalorii, a ta sama porcja schabu pieczonego ze śliwką to 160 kalorii.

Wrzucenie wieprzowiny na ruszt dostarczy też wiele cennych dla organizmu substancji. Na początek cały alfabet witamin: od A, przez witaminy z grupy B, D, PP. Aby „być twardym a nie miętkim”, jak mówił klasyk, niezbędne jest żelazo. To znajdujące się w mięsie wieprzowym jest łatwiej przyswajalne niż z produktów pochodzenia roślinnego.

A teraz prawdziwy szok! Tłuszcz wieprzowy składa się w przeważającej większości z jednonasyconych kwasów, czyli kwasu oleinowego, który jest głównym składnikiem oliwy z oliwek!

Skąd wzięła się kiełbasa

Mówiąc o wieprzowinie, nie sposób nie wspomnieć o kiełbasie. Ta polska należy do jednych z najlepszych na świecie. Niezależnie od ulubionego gatunku warto poznać kilka ciekawostek na jej temat.

Pochodzenie słowa kiełbasa nie jest jednoznaczne. Część ekspertów twierdzi, że pochodzi ono od starosłowiańskiego „klbasa”, które oznaczało coś wypukłego. Inni zaś przekonują, że może pochodzić ono z tureckiego słowa „külbastí”, które oznacza pieczeń z rusztu.

Wszystkim miłośnikom myśliwskiej, śląskiej czy krakowskiej musimy jednak powiedzieć, że to nie Polacy wynaleźli kiełbasę, choć osiągnęli mistrzostwo w jej wyrobie. Pierwsze o niej wzmianki pojawiają się w „Odysei” Homera, więc znów Grecy byli pierwsi. W Polsce kiełbasę zaczęto masowo produkować w XIV wieku. W czasach szlacheckich dobry kucharz musiał pochwalić się znajomością 12 sposobów przygotowania kiełbasy, a na dworach magnackich liczba ta zwiększała się do 24. Jesteśmy ciekawi, ile gatunków kiełbasy znacie?

Rzuć mięsem na zdrowie! / materiały promocyjne

#FunduszePromocji#FunduszePromocji

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 55

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18