Czy chleb tuczy?

Niektórzy uważają, że zbyt dużo pieczywa zjadanego w codziennej diecie powoduje przybieranie na wadze. Czy chleb tuczy? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista. Przekonaj się, czy wszystkie rodzaje chleba tak samo wpływają na wygląd i zdrowie.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Chleb to jeden z podstawowych produktów, po które sięgamy praktycznie codziennie. Świetnie pasuje do kanapek na śniadanie czy kolację, ale przygotujesz też z niego dodatek do sałatki czy zupy. Czy jedzony każdego dnia tuczy? Poznaj odpowiedź, czytając artykuł.

Sprawdź także: Sposób na upały, który naprawdę działa! Tak robią w Maroko i Egipcie.

Czy można schudnąć, jedząc chleb?

Jaki chleb jeść na diecie? Czy w ogóle powinno się go wtedy spożywać? Te pytania często zadają sobie osoby pragnące pozbyć się niechcianej oponki. Dietetycy wskazują, że można jeść pieczywo podczas diety redukcyjnej, a jego całkowita eliminacja będzie wręcz niekorzystna dla organizmu. Jeśli nie będziesz jadł chleba w czasie odchudzania, to oczywiście - jak w przypadku odstawienia jakiegokolwiek produktu - zrzucisz kilogramy. Będzie to jednak nieefektywne. 

Przede wszystkim dlatego, że eliminując dotychczas spożywane posiłki, po prostu zmniejszysz ilość kalorii dostarczanych organizmowi. Jednocześnie pozbędziesz się w ten sposób także innych produktów z kanapek, jak np. warzyw, serów czy wędlin, które dodają energii, zapewniają dawkę kalorii i zawierają cenne mikroelementy. Jak się domyślasz, nie będzie to zdrowe - zmniejszych porcje, ale też pozbędziesz się wartościowych minerałów. 

Czy można schudnąć, jedząc chleb? Jak najbardziej. Należy jednak jeść go z umiarem i wybierać odpowiedni rodzaj pieczywa. 

Zobacz: Cytrynowy tatar z łososia na pumperniklu

Czy chleb tuczy?

To czy chleb tuczy zależy od porcji, którą zjesz. W tym przypadku liczy się umiar. Musisz wziąć pod uwagę przede wszystkim zapotrzebowanie swojego organizmu na kalorie i spojrzeć, czy dany chleb jest bardzo kaloryczny i czy dostarcza inne, ważne dla organizmu mikroelementy. Nie bez znaczenia jest właśnie rodzaj pieczywa, na które się zdecydujesz. Komponując swoją dietę, pamiętaj, aby sięgać po zdrowe dodatki (np. chudsze sery i wędliny) oraz zdrowsze chleby. Co to znaczy? Dowiedz się, które z nich zawierają więcej kalorii.

Ile kalorii ma chleb?

Kaloryczność chleba mocno się różni w zależności od jego rodzaju. Właśnie w tym tkwi sekret zdrowego pieczywa. Przekonaj się, ile kcal kryje się w 100 gramach chleba:

  • chleb tostowy - 310 kcal,
  • chleb żytni z ziarnami - 285 kcal,
  • chleb pszenny - 260 kcal,
  • chleb pszenno-żytni – 245 kcal,
  • chleb żytni razowy – 220 kcal.

Sięgając po pieczywo tostowe, zapewni nam ono znaczną dawkę kalorii. Chcąc utrzymać zdrową sylwetkę, będziemy mogli go jednak zjeść mniej (np. tylko jedną kromkę na śniadanie do sałatki). Podczas diety lepiej będzie więc wybierać większe porcje zdrowszego chleba żytniego razowego (np. kromka na śniadanie i kromka na kolację). W diecie redukcyjnej najlepiej stawiać na pieczywo żytnie (np. pumpernikiel), orkiszowe lub mieszane. Jest mniej kaloryczne, a zawiera więcej błonnika i wartościowych mikroelementów.

Najlepsze przepisy na zdrowe chleby

Jak zrobić chleb w domu? To naprawdę nic trudnego, a masz 100 proc. pewność, co jesz. Jeśli zależy ci na zdrowym pieczywie, które pomoże ci utrzymać wymarzoną sylwetkę, wypróbuj przepisy naszych użytkowników:

1. Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z czterema ziarnami

 Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z czterema ziarnami Zobacz przepis

Chleb żytni razowy z ziarnami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zdrowy chleb z daktylami, orzechami włoskimi i siemieniem lnianym wg Gordona Ramsaya

 Zdrowy chleb z daktylami, orzechami włoskimi i siemieniem lnianym wg Gordona Ramsaya Zobacz przepis

Zdrowy chleb z siemieniem lnianym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pyszny i zdrowy chleb orkiszowo-żytni z ziarnami

 Pyszny i zdrowy chleb orkiszowo-żytni z ziarnami Zobacz przepis

Jak upiec zdrowy chleb? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Chleb żytni razowy na miodzie i zakwasie

 Chleb żytni razowy na miodzie i zakwasie Zobacz przepis

Chleb żytni razowy - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Chleb pszenno-żytni z ziarnami

 Chleb pszenno-żytni z ziarnami Zobacz przepis

Jak upiec chleb w domu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Co dodać do ogórków kiszonych, żeby były chrupkie? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne pierogi z tuńczykiem i papryką

Pyszne pierogi z tuńczykiem i duszoną papryką, doprawione papryką wędzoną i c...

Odsłon: 73

>60 min
4
Śniadania Owsianka dyniowa

Smaczna i zdrowa owsianka dyniowa idealna na śniadanie w jesienne chłody dają...

Odsłon: 89

15 min
5
>60 min
0
Desery Prosty deserek ryżowy z owocami

Polecam prosty deserek z ryżu i owoców. Został mi ugotowany ryż wiec postano...

Odsłon: 220

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Z czym łączyć pigwę?

Pigwa to owoc, który można użyć do przyrządzenia pysznej nalewki albo ulubionych przetworów. Świetnie sprawdzi się również w ciastach i deserach. D...

3
Ewa gotuje Śląskie gotowanie z Ewą Wachowicz

Śląska kuchnia słynie z prostych i niedrogich, ale za to bardzo sycących dań, które wręcz zachwycają smakiem. W 458. odcinku programu "Ewa gotuje"...

3
Ewa gotuje 458. odcinek programu Ewa Gotuje

W 458. odcinku programu "Ewa Gotuje" wybierzemy się w kulinarną podróż po Śląsku. Nie zabraknie sycących i rozgrzewających dań, które zachwycą twoi...

0
Informacje Historyczne osiągnięcie polskiej barmanki

Takiego sukcesu nie osiągnął jeszcze żaden barman z Polski! Alicja Bączyk z krakowskiego lokalu TAG. zajęła 4. miejsce w najbardziej prestiżowym ko...

0