Domowe obiady

Czy lepsze są jajka brązowe czy białe? Od czego zależy kolor skorupki jajka?

Czy lepsze są jajka białe, czy brązowe? Takie pytanie zadaje sobie sporo osób nie tylko w Wielkanoc. Dlatego też dzisiaj postanowiliśmy rozwiać wszystkie wątpliwości na ten temat. Odpowiemy też, czy kolor skorupki jajka wpływa na jego smak i na co zwrócić uwagę przy kupowaniu jajek.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Jakie jajka wybierać w sklepie? Wiele osób odruchowo sięga po te brązowe. Niektórzy uważają zaś, że tylko te białe są zdrowe. Czy rzeczywiście kolor jajek ma znaczenie? Czy wpływa na smak i wartości odżywcze? Sprawdź koniecznie wszelkie szczegóły na ten temat. 

 Sprawdź także: Jajka w sosie chrzanowym. Tani obiad z PRL-owskich stołówek znowu modny

Kolory jajek – jakie występują?  

Jajka kurze występują przede wszystkim w kolorach białym, beżowym oraz brązowym. Najprawdopodobniej najchętniej wybieramy jajka brązowe. Być może wynika to z tego, że te jajka są też najbardziej dostępne i najczęściej spotykamy takowe w sklepach. Pojawiają się jednak opinie, że brązowe jajka uznajemy po prostu za zdrowsze. Wydawać by się mogło bowiem, że taki kolor świadczy o tym, że kury hodowane są w sposób naturalny. Przez lata, w wielu przypadkach także do dzisiaj, biały kolor był dowodem modyfikacji genetycznych. 

Podobno po brązowe jajka najchętniej sięgają także Azjaci, na przykład mieszkańcy Singapuru. Tutaj chodzi jednak przede wszystkim o uwarunkowania kulturowe. Kolor czerwony, czyli ten najbliższy brązowemu, zapewnia radość i szczęście i chroni przed złymi mocami. 

A jak to wygląda w przypadku krajów europejskich, na przykład we Francji, w Hiszpanii czy w Niemczech? Okazuje się, że mieszkańcy tych krajów decydują się przede wszystkim na białe jajka. Zresztą w Stanach Zjednoczonych wyłącznie takie jajka są dostępne w sprzedaży. Amerykanie twierdzą, że te jajka są najbezpieczniejsze. Z czego może to wynikać? Najprawdopodobniej chodzi o to, że widać na nich każde, nawet najmniejsze, zabrudzenie. 

Co decyduje o kolorze jajka? Sprawdź! 

Dawno już obalono opinie jakoby kolor skorupki jajka wynikał z rasy kur, czy sposobu hodowli. Na barwę nie ma wpływu także pokarm, którym karmione są kury. Kolor skorupki zależy tylko i wyłącznie od genów konkretnej kury. Jeżeli zwierzę to posiada jasne upierzenie, to wówczas znosi białe jajka. Jeżeli zaś ma ciemne pióra, to analogicznie – znosi jajka brązowe oraz beżowe. Chodzi oczywiście o ilość barwników odkładanych w skorupce jajka. Te wytwarzane są w trakcie procesów zachodzących podczas przemiany hemoglobiny krwi. 

Lepsze są jajka białe czy brązowe? 

Które jajka smakują lepiej – białe czy brązowe? Tak naprawdę kolor skorupki nie ma tutaj najmniejszego znaczenia. Jajka, białe, brązowe czy beżowe są tak samo zdrowe i tak samo smaczne. Każde jajko zawiera szereg witamin, w tym przede wszystkim witaminy A i witaminy E, a także witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminy B12. Inne cenne składniki zawarte w jajkach to między innymi: potas, fosfor, żelazo, magnez, selen. Warto wspomnieć także o lecytynie, która zawarta jest w jajkach. Jest niezbędna w procesie regeneracji wątroby. Wystarczy zjeść dwa jajka dziennie, aby pokryć całkowite zapotrzebowanie na tym substancje. Światowa Organizacja Zdrowia, czyli WHO zaleca jeść nawet 10 jajek tygodniowo. 

Czy kolor skorupki jajka wpływa na smak? 

Kolor skorupki jajka, tak jak wspomnieliśmy, absolutnie nie wpływa na smak. Wszystkie jajka naprawdę smakują tak samo. Wiele osób uważa, że tak zwane swojskie jajka, czyli jajka z wolnego wybiegu od szczęśliwych kur, smakują o wiele lepiej niż na przykład jajka trójki, czyli te z chowu klatkowego. Natomiast i w tej kwestii zrobiono wiele badań i doświadczeń i zdaniem większości wszystkie te jajka smakują tak samo. Mimo to oczywiście zachęcamy do kupowania jajek ze sprawdzonego źródła, czyli z tak zwanego wolnego wybiegu, najlepiej jajka „zerówki”. Więcej szczegółów na ten temat znajdziesz w dalszej części artykułu. 

Może się jednak okazać, że jajka z różnych źródeł będą jednak w smaku różniły się od siebie. Wpływ na smak mogą mieć bowiem rodzaj paszy, sposób gotowania jajek czy na przykład świeżość. Na przykład kury jedzące paszę bogatą w tłuszcze, mogą wytwarzać bardziej aromatyczne jajka niż na przykład kury jedzące paszę o niskiej zawartości tłuszczu. Okazuje się, że kury karmione paszą z dużą ilością oleju rybnego mogą wytwarzać jajka, które będą przypominały w smaku ryby.  

Opinia na temat jajek z wolnego wybiegu, jakoby smakowały o wiele lepiej niż te tzw. trójki, mogła jednak nie wziąć się znikąd. Bardzo często dieta takiej kury jest bowiem znacznie lepsza niż tej hodowanej na przemysłowej farmie. Warto pamiętać także, że jajko długo przechowywane, może smakować zupełnie inaczej niż to świeże. Warto oczywiście przechowywać jajka w odpowiednich warunkach, najlepiej w stabilnej, niskiej temperaturze. 

Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu jajek? 

Kupując jajka zwracaj uwagę na ich oznaczenia. Symbol „0” na jajkach to symbol jajek ekologicznych. Tych jest na rynku zdecydowanie najmniej i najczęściej są one najdroższe. „1” to oznaczenie dla jajek z wolnowybiegowego, „2” jajek od kur z chowu ściółkowego, a „3” dla jajek pochodzących z chowu klatkowego. Świadomość Polaków na temat pochodzenia jajek z roku na rok rośnie. Chcemy coraz mniej przyczyniać się do cierpienia zwierząt. Dlatego coraz chętniej podejmujemy etyczne wybory i jednak stawiamy na jajka zerówki czy jedynki. Coraz więcej firm produkujących żywność z jajkami w składzie wycofuje ze swoich linii produkcyjnych jajka „3”. 

Pamiętaj, że kupując jajka możesz także wybrać ich konkretny rozmiar. Tutaj oznaczenia są dość oczywiste – od S, czyli bardzo małych jajek o wadze poniżej 53 gramów, aż po XL czy – czyli jajka bardzo duże, których waga przekracza 73 g. 

Pamiętaj, aby wybierać jajka ze sprawdzonych źródeł. Kupując jajka w sklepie, na przykład w znanym sieciowym supermarkecie, raczej masz pewność, że trafiająca tam do obiegu żywność została odpowiednio przebadana. A to oznacza, że jest bezpieczna. W dobie mody na eko pojawiło się sporo mniej lub bardziej profesjonalnych ferm kurzych. Wybieraj te znane, certyfikowane. W przeciwnym razie możesz trafić na nieświeże jajka, a ich jedzenie może skończyć się nawet bardzo poważnymi chorobami. 

Pamiętaj, że kolor skorupki jajka zależy tylko i wyłącznie od genów danej kury. Ty posiadające jasne pióra będą znosić jajka o białej barwie. Kury o ciemnych piórach zapewniają jajka brązowe. Kolor nie ma dla Ciebie większego znaczenia – każde jajko, niezależnie czy białe, czy brązowe, będzie tak samo zdrowe i będzie tak samo smaczne. Szukając jajek na Wielkanoc, zapewne wybierzesz jajka białe – lepiej widać na nich bowiem barwniki czy po prostu wielkanocne malunki. Tego typu produkty znajdziesz w znanych sklepach bez najmniejszego problemu. 

Zobacz także:

Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »

Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Róże z ciasta francuskiego na Dzień Kobiet

8 marca obchodzimy Dzień Kobiet, z tej okazji warto zaskoczyć najważniejsze k...

Odsłon: 550

15 min
6
Dania główne Zapiekanka z chleba i szynki

Masz w domu pieczywo, z którego nie będziesz robić już kanapek? Wypróbuj zapi...

Odsłon: 470

15 min
4
Desery Szarlotka

Co tu dużo pisać... Pani Bożena zapodała niesamowity przepis na szarlotkę. Ja...

Odsłon: 213

30 min
4
Desery Batony brownie

Rewelacyjne batony brownie bez mąki i dodatku białego cukru. Doskonała i prze...

Odsłon: 71

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Ten napój oczyszcza jelita z toksyn. Pij rano, szybko dostrzeżesz efekty

Wszyscy kochamy dobre jedzenie, czasami jednak po obfitym posiłku możesz czuć się ciężko. Wówczas warto poszukać domowego sposobu, który poprawi tr...

245
Informacje Co jeść w marcu? Te owoce i warzywa łącz z kaszą, fasolą i orzechami

Gdy za oknem coraz częściej pojawiają się promienie słońca, od razu przychodzi ochota na bardziej wiosenne dania. Choć w marcu na nowalijki jeszcze...

0
Informacje Regulują wysoki cukier i cholesterol. Zrób koktajl, batoniki i chleb otrębów orkiszowych

Otręby to jeden z najcenniejszych pokarmów, jakie mogą znaleźć się w twojej diecie. Największą popularnością cieszą się otręby pszenne, żytnie i ow...

0
Informacje Pij na czczo. Odzyskasz dawną energię i stracisz kilogramy, których przybyło zimą

To naturalne, że zimą nieco przybieramy na wadze. Przed latem marzymy jednak, aby z powrotem pozbyć się wszystkich nadmiarowych kilogramów. Z pomoc...

0