Najlepsze przepisy na ogórki

Czy można pić kawę przed badaniem krwi?

Wielu Polaków nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki „małej czarnej”. Intensywny zapach i niepowtarzalny smak kawy sprawiają, że trudno nam z niej zrezygnować. Są jednak sytuacje, w których lepiej po nią nie sięgać. Czy można pić kawę przed pobraniem krwi? Oto jak kawa wpływa na wynik morfologii.

Czy można pić kawę przed badaniem krwi? / Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Czy można pić kawę przed badaniem krwi?

Liczne badania naukowe potwierdzają prozdrowotne właściwości kawy. Filiżanka lub dwie dziennie w normalnych okolicznościach nie powinny nam zaszkodzić. Jednak są sytuacje, w których lepiej unikać tego aromatycznego napoju.

Odpowiedź na pytanie, czy można pić kawę przed badaniem krwi, brzmi „kategorycznie nie”. Podobnie jak w przypadku tzw. próby wysiłkowej czy diagnozy dolegliwości bólowych w klatce piersiowej.

Nie ma znaczenia, czy jest ona gorzka, z dodatkiem mleka czy cukru. „Mała czarna” zawiera bowiem kofeinę, która ekspresowo wchłania się do przewodu pokarmowego i układu krążenia.

Po jej spożyciu ekspresowo zwiększa się intensywność przepływu krwi. Naczynia krwionośne rozszerzają się, a ciśnienie arterialne wzrasta, w efekcie czego krew jest bardziej rozrzedzona.

Jak kawa wpływa na wynik morfologii?

Do badań należy się odpowiednio przygotować, rezygnując z przyjmowania posiłków na 8-12 godzin przed pobraniem krwi. Wszystkie składniki odżywcze, które spożywamy, mogą bowiem zawyżyć lub zaniżyć poszczególne wskaźniki laboratoryjne.

Jeśli zaś chodzi o to, jak kawa wpływa na wynik morfologii, to jej właściwości najczęściej przyczyniają się do obniżonego poziomu magnezu lub podwyższonej glukozy w wynikach badań krwii. Zachowanie stanu „na czczo” jest więc konieczne, gdy zależy nam na prawidłowej i rzetelnej ocenie stanu zdrowia przez lekarza.

Nie warto jednak martwić się koniecznością rezygnacji z ulubionego napoju. Po opuszczeniu laboratorium śmiało można udać się już do restauracji na śniadanie i filiżankę ulubionej kawy.

Zobacz także:

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3