Dania jednogarnkowe

Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć.

Fot. 123RF/Picsel

Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach.

Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn magazynuje się w drewnianych baryłkach, gdzie przechodzi kolejny proces naturalnej fermentacji, tym razem alkoholowej z udziałem drożdży.

W domowych warunkach takie baryłki przechowuje się zazwyczaj na strychach, gdyż latem wysoka, a zimą niska temperatura sprawia, że fermentacja przebiega o wiele szybciej. Na koniec procesu dodawany jest szczep bakterii owocowych. Tak przygotowany ocet może dojrzewać nawet dwadzieścia pięć lat, podczas których nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.

Właściwości octu balsamicznego

Ocet balsamiczny jest bogaty w liczne składniki mineralne, które dostarczają naszemu organizmowi: wapń, potas, żelazo i magnez. Jego ogromnym atutem jest niewielka kaloryczność - 100 gram płynu zawiera jedynie 88 kcal. Jego właściwości z pewnością docenią osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Dlaczego? Otóż, dzięki swoim właściwościom, ocet balsamiczny zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej na ciele. Wszystko za sprawą polifenoli, które stymulują pepsyny odpowiedzialne za proces spalania tkanki tłuszczowej i pracę jelit. Ocet balsamiczny znacznie zmniejsza łaknienie oraz przeciwdziała skutkom nadmiernego przejadania się.

„Czarne złoto" powinniśmy stosować nie tylko ze względu na chęć  utraty wagi. Warto bowiem wiedzieć, że pomaga on także w walce z niebezpiecznymi chorobami. Po pierwsze przeciwdziała wysokiemu stężeniowi złego cholesterolu (LDL) w naszym organizmie i zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Po drugie, co jest dobrą wiadomością dla diabetyków, ma niski indeks glikemiczny. Oprócz tych zalet jest również pomocny w walce z żylakami, chorobami układu krążenia i nadciśnieniem.

Ocet balsamiczny to naturalny środek wspierający układ odpornościowy. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Przyspiesza gojenie się ran, a do tego jest bogatym źródłem antyoksydantów, które odpowiadają za zwalczanie wodnych rodników. Badania naukowców z Harvardu dowiodły, iż jego regularne spożywanie obniża ryzyko chorób serca nawet o 50%!

Pobierz aplikację smaker

Naturalny kosmetyk

„Czarne złoto" znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jest on polecany osobom, które borykają się z problem zmian trądzikowych, gdyż znakomicie reguluje ilość wydzielanego sebum, a także poprawia elastyczność skóry. Fakt, że w jego składzie znajdują się przeciwutleniacze sprawia, że zapobiega pojawianiu się pierwszych zmarszczek.

Prócz skóry, na prozdrowotnych właściwościach octu balsamicznego zyskać mogą także włosy. Wystarczy, że użyjemy go do przygotowania odżywki. Aby przygotować maseczkę, która poprawi blask naszych włosów należy użyć: octu balsamicznego, oliwy z oliwek i kurzego białka.

Zastosowanie

Skoro tak dobrze ocet balsamiczny wpływa nasz organizm, jak możemy wprowadzić go do codziennej diety? Otóż ocet balsamiczny sprawdzi się zarówno w potrawach mięsnych jak i w daniach z rybami w roli głównej. Będzie świetnym dodatkiem do sałatek i sosów. Ku zdziwieniu niektórych, ocet balsamiczny może być dodawany także do deserów.

1. Ziemniaki pieczone w occie balsamicznym

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Schab w czerwonym winie

Fot. Eses na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Ocet balsamiczny z czarnej porzeczki

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Kolorowa sałatka z octem balsamicznym

Fot. Luna76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Jagnięcina w sosie balsamicznym

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Śledzie w kolorowej papryce"

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leniwe kluchy

Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...

Odsłon: 106

30 min
1
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 441

15 min
12
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1722

30 min
17
Desery Babeczki pierniczkowe

Babeczki pierniczkowe są świetnym dopełnieniem świątecznej atmosfery na wigil...

Odsłon: 167

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

2
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1