Dania jednogarnkowe

Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa?

Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL


Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka).

Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Nadmiar soli negatywnie wpływa też na funkcjonowanie nerek. Mogą pojawić się również opuchlizny wywołane przez zatrzymywanie wody w organizmie.

Musimy pamiętać, że do dziennej dawki soli nie zlicza się tylko to, co widzimy i świadomie solimy. Sól bardzo często zawierają przeróżne gotowe produkty, takie jak chleb, wędliny czy sery, a także ketchup, majonez, gotowe zupy i sosy, fast foody. Warto spojrzeć na skład, by dowiedzieć się, ile dokładnie soli zjemy, jeśli zdecydujemy się na dany produkt.


Nie daj się oszukiwać etykietkom! Kliknij!

kobieta z hamburgerem


Sól można zastępować ziołami i przyprawami. Całkowite jej odstawienie nie jest jednak dla nas korzystne, bo sól jest niezbędna do działania organizmu, ma swój udział w kontroli gospodarki wodno-elektrolitowej, ciśnienia tętniczego i prawidłowego działania mięśni i nerwów.

Według nowych badań, może prowadzić do insulinooporności. Bardzo rzadko dochodzi jednak do takich sytuacji, szczególnie, że już w samych produktach żywnościowych zawartych jest zwykle wystarczająco dużo soli, by nie dopuścić do jej niedoboru.

Jeśli na opakowaniu jest podana tylko ilość sodu w produkcie, można policzyć, ile dostarczymy sobie soli mnożąc ilość sodu razy 2,5. Sodu więc możemy zjadać bezpiecznie 2,5 grama, a soli 5 gramów.


15 najlepszych źródeł magnezu. Kliknij!

czekolada z dużymi orzechami

Zobacz też: Sól w diecie dziecka, Makłowicz: Sól jest protezą smaku

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
Garga R. i in. "Low-salt diet increases insulin resistance in healthy subjects"
Wierzejska R. "Oznakowanie żywności jako element realizacji prozdrowotnej diety" [w:] Zdr Publ 2012;122(1):90-94
Stolarz-Skrzypek K., Kawecka-Jaszcz K. "Ograniczenie spożycia soli kuchennej jako metoda prewencji nadciśnienia tętniczego" [w:] Postępy Nauk Medycznych 1/2009

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8