Ewa Gotuje

Spór między wegetarianami a mięsożercami trwa od wielu lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać rozstrzygnięty. Najnowsze badania mogą dać oręż zwolennikom jedzenia mięsa.

Fot. 123RF/Picsel

Ludzie przestają jeść mięso z różnych powodów, poczynając od względów etycznych, a na przyczynach zdrowotnych i estetycznych kończąc. Zdeklarowani mięsożercy również dysponują sporą ilością argumentów, mających przemawiać na korzyść spożywania mięsa. Trudno zdecydować, która z tych grup ma rację, gdyż obie diety mają swoje plusy jak i minusy. Badacze z różnych ośrodków naukowych już od bardzo dawna studiują ten temat, naprzemiennie dowodząc słuszności jednej ze stron. W ostatnim czasie głos w tej sprawie zabrali austriaccy naukowcy, a badania wywołały ogromne kontrowersje.

Wegetarianie jedzą znacznie mniej przetworzonych tłuszczy, a ich codzienna dieta jest bogatsza w owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste. Jednak mimo tego, zdaniem austriackich badaczy, są oni znacznie bardziej narażeni na występowanie groźnych chorób. Analizy przeprowadzone przez uczonych z Uniwersytetu Medycznego w Graz wykazały, iż wegetarianie mogą być grupą bardziej zagrożoną ryzykiem wystąpienia raka, alergii, depresji oraz zaburzeń psychicznych.

W trakcie eksperymentów porównywano nawyki żywieniowe oraz styl życia osób jedzących mięso oraz tych, które wyeliminowały go ze swojej diety. Badanych podzielono na cztery grupy: wegetarian, osoby jedzące mięso oraz dużo warzyw i owoców, osoby które rzadko jadają mięso oraz grupę, w której mięso stanowi główny element jadłospisu.

Porównanie wykazało, iż wegetarianie rzadziej piją alkohol oraz posiadają niższe BMI, jednak równocześnie rzadziej odwiedzają lekarzy, unikają szczepień oraz rutynowych badań. Wszystko to sprawia, że ich kondycja fizyczna i psychiczna jest gorsza niż w przypadku osób jedzących mięso.

Praca austriackich naukowców wywołała wiele kontrowersji. Zarzucano im nawet, iż ich badania zostały sfinansowane przez przedstawicieli przemysłu mięsnego, w celu zwiększenia popytu na ten produkt. Przedstawiciele Uniwersytetu Medycznego w Graz stanowczo odcięli się od tych pomówień, uznając je za bezpodstawne i krzywdzące. Jednocześnie zakomunikowano, iż niedawne badania zostaną powtórzone i poszerzone, aby uzyskać stuprocentową pewność co do tego, który czynnik realnie wpływa na zwiększone ryzyko występowania pewnych chorób u osób badanych.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Źródło: "Nutrition and health - the association between eating behavior and various health parameters. A matched sample study"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Odsłon: 68034

30 min
85
Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

Odsłon: 11689

60 min
18
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 4082

30 min
26
Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 416011

60 min
1130
Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

Odsłon: 3310

60 min
6
Dania główne Wigilijna kapusta z łazankami

Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....

Odsłon: 2748

30 min
15