Dania jednogarnkowe

Spór między wegetarianami a mięsożercami trwa od wielu lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać rozstrzygnięty. Najnowsze badania mogą dać oręż zwolennikom jedzenia mięsa.

Fot. 123RF/Picsel

Ludzie przestają jeść mięso z różnych powodów, poczynając od względów etycznych, a na przyczynach zdrowotnych i estetycznych kończąc. Zdeklarowani mięsożercy również dysponują sporą ilością argumentów, mających przemawiać na korzyść spożywania mięsa. Trudno zdecydować, która z tych grup ma rację, gdyż obie diety mają swoje plusy jak i minusy. Badacze z różnych ośrodków naukowych już od bardzo dawna studiują ten temat, naprzemiennie dowodząc słuszności jednej ze stron. W ostatnim czasie głos w tej sprawie zabrali austriaccy naukowcy, a badania wywołały ogromne kontrowersje.

Pobierz aplikację smaker

Wegetarianie jedzą znacznie mniej przetworzonych tłuszczy, a ich codzienna dieta jest bogatsza w owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste. Jednak mimo tego, zdaniem austriackich badaczy, są oni znacznie bardziej narażeni na występowanie groźnych chorób. Analizy przeprowadzone przez uczonych z Uniwersytetu Medycznego w Graz wykazały, iż wegetarianie mogą być grupą bardziej zagrożoną ryzykiem wystąpienia raka, alergii, depresji oraz zaburzeń psychicznych.

W trakcie eksperymentów porównywano nawyki żywieniowe oraz styl życia osób jedzących mięso oraz tych, które wyeliminowały go ze swojej diety. Badanych podzielono na cztery grupy: wegetarian, osoby jedzące mięso oraz dużo warzyw i owoców, osoby które rzadko jadają mięso oraz grupę, w której mięso stanowi główny element jadłospisu.

Porównanie wykazało, iż wegetarianie rzadziej piją alkohol oraz posiadają niższe BMI, jednak równocześnie rzadziej odwiedzają lekarzy, unikają szczepień oraz rutynowych badań. Wszystko to sprawia, że ich kondycja fizyczna i psychiczna jest gorsza niż w przypadku osób jedzących mięso.

Praca austriackich naukowców wywołała wiele kontrowersji. Zarzucano im nawet, iż ich badania zostały sfinansowane przez przedstawicieli przemysłu mięsnego, w celu zwiększenia popytu na ten produkt. Przedstawiciele Uniwersytetu Medycznego w Graz stanowczo odcięli się od tych pomówień, uznając je za bezpodstawne i krzywdzące. Jednocześnie zakomunikowano, iż niedawne badania zostaną powtórzone i poszerzone, aby uzyskać stuprocentową pewność co do tego, który czynnik realnie wpływa na zwiększone ryzyko występowania pewnych chorób u osób badanych.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Źródło: "Nutrition and health - the association between eating behavior and various health parameters. A matched sample study"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 57

30 min
4
Zupy Zupa ogórkowa z ryżem na żołądkach indyczych

Zupa ogórkowa tym razem z ryżem i na pysznych żołądkach indyczych. Zupka deli...

Odsłon: 177

30 min
4
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0