Najlepsze przepisy na ogórki

Czy wegetarianie częściej chorują?

Spór między wegetarianami a mięsożercami trwa od wielu lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać rozstrzygnięty. Najnowsze badania mogą dać oręż zwolennikom jedzenia mięsa.

Fot. 123RF/Picsel

Ludzie przestają jeść mięso z różnych powodów, poczynając od względów etycznych, a na przyczynach zdrowotnych i estetycznych kończąc. Zdeklarowani mięsożercy również dysponują sporą ilością argumentów, mających przemawiać na korzyść spożywania mięsa. Trudno zdecydować, która z tych grup ma rację, gdyż obie diety mają swoje plusy jak i minusy. Badacze z różnych ośrodków naukowych już od bardzo dawna studiują ten temat, naprzemiennie dowodząc słuszności jednej ze stron. W ostatnim czasie głos w tej sprawie zabrali austriaccy naukowcy, a badania wywołały ogromne kontrowersje.

Pobierz aplikację smaker

Wegetarianie jedzą znacznie mniej przetworzonych tłuszczy, a ich codzienna dieta jest bogatsza w owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste. Jednak mimo tego, zdaniem austriackich badaczy, są oni znacznie bardziej narażeni na występowanie groźnych chorób. Analizy przeprowadzone przez uczonych z Uniwersytetu Medycznego w Graz wykazały, iż wegetarianie mogą być grupą bardziej zagrożoną ryzykiem wystąpienia raka, alergii, depresji oraz zaburzeń psychicznych.

W trakcie eksperymentów porównywano nawyki żywieniowe oraz styl życia osób jedzących mięso oraz tych, które wyeliminowały go ze swojej diety. Badanych podzielono na cztery grupy: wegetarian, osoby jedzące mięso oraz dużo warzyw i owoców, osoby które rzadko jadają mięso oraz grupę, w której mięso stanowi główny element jadłospisu.

Porównanie wykazało, iż wegetarianie rzadziej piją alkohol oraz posiadają niższe BMI, jednak równocześnie rzadziej odwiedzają lekarzy, unikają szczepień oraz rutynowych badań. Wszystko to sprawia, że ich kondycja fizyczna i psychiczna jest gorsza niż w przypadku osób jedzących mięso.

Praca austriackich naukowców wywołała wiele kontrowersji. Zarzucano im nawet, iż ich badania zostały sfinansowane przez przedstawicieli przemysłu mięsnego, w celu zwiększenia popytu na ten produkt. Przedstawiciele Uniwersytetu Medycznego w Graz stanowczo odcięli się od tych pomówień, uznając je za bezpodstawne i krzywdzące. Jednocześnie zakomunikowano, iż niedawne badania zostaną powtórzone i poszerzone, aby uzyskać stuprocentową pewność co do tego, który czynnik realnie wpływa na zwiększone ryzyko występowania pewnych chorób u osób badanych.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Źródło: "Nutrition and health - the association between eating behavior and various health parameters. A matched sample study"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół z kury

Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...

Odsłon: 48

60 min
1
Zupy Krupnik na rosole

Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...

Odsłon: 76

60 min
1
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 55

15 min
0
Desery Biszkopt kakaowo - kawowy

Przepis na ten biszkopt jest banalnie prosty wystarczy że dodamy do masy kaka...

Odsłon: 84

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

2
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

7
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26