Czym jest biała wstążka w jajku?

Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem?

Fot. 123RF

Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu.

Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku z pewnością zauważył, że poza białkiem i żółtkiem znajduje się w nim jeszcze niewielka, biała nitka przypominająca wstążkę.

Wiele osób ma swoje teorie na temat tego, czym faktycznie jest ten biały dodatek. Niektórzy twierdzą nawet, iż jest to zarodek, z którego powoli zaczął formować się kurczak, dlatego zawsze bardzo skrupulatnie pozbywają się tej części jajka. Czy mają rację?

Śpieszymy uspokoić wszystkich wielbicieli jajek - biała wstążka pojawiająca się na jajkach w stu procentach nadaje się do spożycia i z pewnością nie jest małym kurczakiem, którego właśnie pozbawiliśmy życia.

Być może pamiętacie z lekcji biologii nazwę chalaza lub skrętka - tak właśnie fachowo nazywa się owa biała wstążka. Jest to struktura, którą znajdziemy nimal w każdym jaju, gdyż odpowiada ona za ustabilizowanie żółtka oraz umocowanie go w bezpiecznej pozycji w centrum jaja. Chalaza z jednej strony jest przymocowana do żółtka, z drugiej zaś łączy się z błoną pergaminową, która otacza białko.

Warto wiedzieć, że obecność chalazy w jajkach nie jest skazą, a wręcz atutem . Ponieważ skrętki zanikają z czasem, świadczą o tym, że mamy do czynienia ze świeżym produktem, który nie spędził zbyt dużo czasu w transporcie lub na sklepowej półce. Im większe i bardziej widoczne skrętki, tym świeższe jest nasze jajko.

Jeśli jednak ze względów estetycznych wolelibyście uniknąć zjadania skrętek, po prostu usuńcie je delikatnie przy pomocy widelca lub łyżeczki. W żadnym wypadku nie rezygnujcie z jedzenia jajek, gdyż te mają naprawdę zaskakujący wpływ na nasze zdrowie. Chociaż w przeszłości przypisywano im zgubny wpływ na naszą pamięć oraz ciśnienie krwi, obecnie wiemy, że takie twierdzenia można włożyć między bajki.

Naukowcom udało się dowieść, że dzięki zawartości luteiny, jaja doskonale wpływają na wzrok oraz zapobiegają zaćmie, uszkodzeniom siatkówki i zwyrodnieniom plamki żółtej. Ponadto, w jajkach znajdziemy unikatowy koktajl witamin, który doskonale wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. O obecność tego produktu w diecie powinny zadbać przede wszystkim osoby, pragnące zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Badania potwierdziły, że zjadanie jajek na śniadanie może przyczynić się do znaczącej utraty tkanki tłuszczowej. Temat ten został wielokrotnie zbadany i efekt był zawsze podobny - osoby zjadające rano jajka, chudły szybciej i więcej niż osoby, które na śniadanie zjadały inny posiłek o takiej samej wartości kalorycznej.

 

Nie masz pomysłu na jajka? Wypróbuj przepisy naszych użytkowników! Kliknij w wybrane zdjęcie

Jajka faszerowanefaszerowane jajka na indyjską nutę...Jajka przepiórcze na sałatce

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Racuszki drożdżowe.

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 114

>60 min
3
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

5
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2