Fot. 123RF/Picsel
Jeśli lubisz słodki smak i nie potrafisz sobie wyobrazić wielu potraw bez dodatku cukru, sprawdź, jak możesz go zamienić.
Poznaj zdrowe zamienniki białego cukru.
Stewia
Jest to naturalny zamiennik białego cukru, który jest bezkaloryczny. Stewia ma zerowy indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje nagłych skoków poziomu glukozy we krwi.
Stewia dostępna jest w różnych postaciach, można ją kupić w formie tabletek, proszku, liści, czy płynu. Jest wykorzystywana między innymi jako dodatek do napojów, lodów czy gum do żucia. Liście stewii mogą być wykorzystywane do sałatek.

Ksylitol
Jest to naturalna substancja, inaczej nazywana cukrem brzozowym, o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu nie wpływa na gwałtowne podniesienie cukru we krwi. Jest on wykorzystywany nie tylko do słodzenia potraw, ale również na przykład przy produkcji gum do żucia czy past do zębów.
Erytrytol
Ma bardzo niski indeks glikemiczny, jest trochę mniej słodki od białego cukru i jest od niego zdecydowanie mniej kaloryczny. Erytrytol ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Bardzo często jest wykorzystywany jako zamiennik zwykłego cukru przy wypiekach, przy produkcji lodów, do sosów, czy dżemów i marmolad.
Tagatoza
Jest to naturalny cukier prosty, który występuje w laktozie. Jest to mało znany słodzik, który może zastąpić tradycyjny biały cukier. Jest mniej kaloryczny od cukru, ma niski indeks glikemiczny. Tagatoza jest wykorzystywana w cukiernictwie, przy produkcji leków, a także kosmetyków.
Miód
Ze względu na swoje właściwości zdrowotne (między innymi wspomaga walkę z przeziębieniem, ponieważ działa bakteriobójczo), może być on wykorzystywany jako zdrowszy zamiennik cukru. Ma on jednak dużo kalorii i wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że szybko podnosi poziom glukozy we krwi, dlatego nie należy uważać z jego ilością w diecie.
Jak widać, istnieje wiele zdrowych zamienników białego cukru. Ich ceny nie są wysokie, a w sklepie Cośdlazdrowia możesz kupić słodziki naturalne w promocyjnych cenach.