Dania wielkanocne – tradycyjne przepisy, które musisz sprawdzić!

W Wielkanoc stoły wręcz uginają się od przepysznych potraw oraz wypieków. W tym czasie najchętniej wybieramy tradycyjne dania. Zarówno podczas uroczystych śniadań, jak i obiadów. Lista tradycyjnych dań na święta wielkanocne jest długa, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Mamy dla Ciebie przepisy, które po prostu musisz wypróbować.

Fot. Jajka to podstawa wielkanocnego śniadania / materiały promocyjne

Tradycyjne dania wielkanocne - co je wyróżnia?

Jakie dania na Wielkanoc muszą znaleźć się w świątecznym jadłospisie? W tradycyjnych przepisach na dania wielkanocne niezaprzeczalnie królują jajka. I nie chodzi tu tylko o smak. Dla chrześcijan jajko ma też znaczenie symboliczne, ponieważ wiąże się ze zmartwychwstaniem Chrystusa. Dania wielkanocne z jajkami podaje się zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Inne dania na wielkanocny stół? To oczywiście żurek z białą kiełbasą. Dania mięsne na Wielkanoc także wpisują się w świąteczną tradycję. I nie można zapomnieć o sałatkach!

Dania na wielkanocne śniadanie z jajkami

Jajka to podstawa wielkanocnego śniadania. Można je podawać na mnóstwo sposobów, zawsze wpisując się w tradycję. My szczególnie polecamy jajka faszerowane z rzodkiewką, ogórkiem, natką pietruszki oraz rzeżuchą, która nieodłącznie kojarzy się z Wielkanocą. To wielkanocne danie, któremu trudno się oprzeć. A przy tym nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Sprawdź, czego potrzebujesz do wykonania tego dania na stół wielkanocny.

 

Składniki:
• 4 jajka (lub więcej w razie potrzeby)
• majonez
• 2 łyżki rzeżuchy
• 3 rzodkiewki
• ogórek kiszony
• łyżeczka musztardy
• łyżka natki pietruszki
• sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Jajka ugotuj na twardo i pozostaw do wystygnięcia.
2. Przekrój jajka na pół, a ze środków wyjmij żółtka.
3. Żółtka rozgnieć widelcem i wymieszaj z majonezem.
4. Umyj i pokrój rzodkiewkę, a ogórka zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
5. Rzodkiewkę i ogórka dodaj do farszu. Dopraw go solą i pieprzem.
6. Połówki jajek wypełnij farszem.
7. Możesz udekorować jajka rzodkiewką i pietruszką.

Dania obiadowe na Wielkanoc - żurek i mięso w najlepszym wydaniu

Podczas świątecznego obiadu dania wielkanocne na ciepło grają pierwsze skrzypce. Listę obowiązkowych pozycji niezaprzeczalnie otwiera żurek na zakwasie. Co ciekawe, w każdym regionie przepis na żur wygląda nieco inaczej. Pewne jest jedno - żur zawsze wyśmienicie smakuje. I wcale nie jest trudny w przygotowaniu! Oto sprawdzony przepis na pyszny żurek.

 

Składniki:
• 1 l bulionu warzywnego
• 0,5 l zakwasu do żuru (możesz wykonać go samodzielnie lub kupić gotowy)
• 1 ziarno ziela angielskiego (rozgniecione)
• liść laurowy
• ¼ łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki czosnku
• 1 łyżeczka majeranku
• 3 łyżki śmietany 30%
• 200 g surowego, wędzonego boczku
• 200 g białej kiełbasy
• 100 g kiełbasy podsuszanej

Przygotowanie:
1. Bulion ugotuj dzień wcześniej. Warzywa zalej 1,5 l wody i gotuj przez około godzinę. Po odcedzeniu warzyw bulion jest gotowy.
2. Obie kiełbasy pokrój w plasterki, a boczek w kostkę. Pamiętaj, aby surową kiełbasę gotować przez mniej więcej 4 minuty przed użyciem.
3. Na patelnię wrzuć boczek, smaż przez kilka minut, po czym dodaj kiełbasę. Smaż całość przez kolejnych kilka minut.
4. W czasie smażenia kiełbasy i boczku przelej bulion do średniego garnka i zagotuj go.
5. Do gotującego się bulionu dodaj kiełbasę i boczek. Całość gotuj przez około 5 minut.
6. Po upływie wspomnianego czasu do garnka włóż przyprawy i wlej zakwas (pamiętaj, aby wcześniej dokładnie go wymieszać). Pozostaw zupę do zagotowania. Kilka minut powinno wystarczyć.
7. Na samym końcu czas na śmietankę. Tej z 30% tłuszczu nie trzeba zaprawiać, jeśli jednak wybierzesz taką o mniejszej zawartości tłuszczu, odlej szklankę wywaru i wymieszaj go ze śmietaną przed dodaniem do zupy.

 

Dania główne wielkanocne to również mięsa w wielu wydaniach. Wśród nich ważne miejsce zajmuje domowy schab. Zachęcamy Cię do wypróbowania wersji ze śliwką, która zachwyca bogactwem smaku, a zarazem fantastycznie wpisuje się w świąteczny charakter obiadu. Choć na tym nie kończą się zalety wielkanocnego schabu. Jeśli jakimś cudem nie zniknie w czasie świąt, wykorzystaj go w kanapkach. Zapewniamy, że również w takim wydaniu świetnie smakuje. Uważasz, że to idealne danie na ciepło na Wielkanoc? Zatem poznaj nasz przepis.

 

Składniki:
• 1 kg schabu
• 200 g śliwek suszonych
• łyżka soli
• łyżka majeranku
• łyżeczka papryki słodkiej
• łyżeczka pieprzu mielonego
• 3 kulki jałowca

Przygotowanie:
1. Rozgnieć kulki jałowca w moździerzu i połącz z pozostałymi przyprawami.
2. Przygotowaną mieszanką natrzyj mięso z każdej strony.
3. Za pomocą długiego, wąskiego noża natnij schab przez środek, wzdłuż, na wylot. Do środka włóż śliwki. Możesz dodatkowo natrzeć je przyprawami.
4. Pozostaw schab na około 12 godzin w lodówce, aby wchłonął smak i aromat przypraw.
5. Po upływie wskazanego czasu wyjmij mięso i smaż je na patelni przez około 2 minuty z każdej strony.
6. Przełóż schab do rękawa do pieczenia i umieść na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
7. Piecz mięso przez 45 minut. Po upływie tego czasu rozetnij rękaw i piecz jeszcze przez 15 minut.

To danie świąteczne wielkanocne, które podczas obiadu najlepiej podawać na ciepło. Jednak dobrze smakuje też na zimno, dlatego jeśli przestygnie, nie musisz go podgrzewać.

 

Dania wielkanocne - sałatki

 

Tradycyjne dania wielkanocne to oczywiście sałatki. Można podawać je na śniadanie, a także jako przystawkę czy po prostu dodatek do obiadu. Świetnie komponują się z mięsem i pieczywem. Najbardziej uniwersalna, najchętniej wybierana propozycja to sałatka jarzynowa. Chyba nie ma osoby, która za nią nie przepada. Pamiętaj, że pieczenie nie uda się bez odpowiednich akcesoriów. Sprawdź, czy masz w domu blachę lub średniej wielkości keksówkę. Blachy i formy do pieczenia znajdziesz też sklepie florina.pl. A poniżej przedstawiamy przepis na to danie wielkanocne, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Czego potrzebujesz?

 

Składniki:
• 2 marchewki
• 1 seler
• 3 ziemniaki
• 2 pietruszki
• 4 jajka
• 1 jabłko
• 2 ogórki kiszone
• puszka groszku konserwowego
• łyżka cebuli
• łyżka musztardy
• 4 łyżki majonezu
• sól i pieprz
• pietruszka - opcjonalnie

Przygotowanie:
1. Przygotuj 2 garnki. Wszystkie warzywa obierz i oczyść. Gotuj do miękkości. Ziemniaki gotuj w oddzielnym garnku.
2. Jajka ugotuj na twardo.
3. Wystudzone jajka, warzywa, ogórki kiszone oraz jabłko pokrój w kostkę. Rozmiar kostki dopasuj do własnych upodobań.
4. Drobno posiekaj cebulę. Możesz ją wcześniej sparzyć, aby zyskała łagodniejszy smak.
5. Powyższe składniki przełóż do miski, a następnie dodaj odsączony z zalewy groszek.
6. Całość wymieszaj z majonezem i musztardą.
7. Dopraw sałatkę solą i pieprzem.
8. Gotową sałatkę możesz ozdobić pietruszką.

Dania wielkanocne wege w tradycyjnym wydaniu

Nawet weganie i wegetarianie mogą raczyć się tradycyjnymi potrawami wielkanocnymi. A do nich niewątpliwie zalicza się pasztet. Zapewniamy, że wariant warzywny niczym nie ustępuje klasycznej wersji mięsnej. To propozycja, która skradnie serca nie tylko wegańskiej części rodziny.

 

Składniki:
• pół kg białej fasoli
• 150 g czerwonej soczewicy
• 2 cebule
• 1 pietruszka
• 1 marchewka
• około 100 g selera
• około 100 g łuskanego słonecznika
• olej do smażenia
• łyżka oliwy
• sól i pieprz
• łyżeczka czosnku w proszku
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
1. Noc wcześniej namocz fasolę. Pozostaw ją w wodzie na minimum 8 godzin.
2. Namoczone ziarna wypłucz i gotuj na niewielkim ogniu do miękkości, czyli przez mniej więcej 2 godziny.
3. Po upływie 2 godzin dodaj do garnka soczewicę i gotuj jeszcze przez 10 minut. Odcedź zawartość garnka, lecz zachowaj wodę po gotowaniu.
4. Drobno posiekaj cebulę, a pozostałe warzywa zetrzyj na dużych oczkach.
5. Na patelni rozgrzej nieco oleju. Wrzuć na patelnię cebulę, a po chwili dodaj warzywa.
6. Na suchej patelni przypraż słonecznik.
7. Zblenduj słonecznik z oliwą z oliwek.
8. Do masy słonecznikowej dodaj fasolę, soczewicę i pozostałe warzywa. Całość dokładnie zblenduj.
9. Do gotowej masy dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
10. Przygotuj formę keksową nasmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia. Przelej do środka przygotowaną masę.
11. Wstaw foremkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 45 minut.

Pasztet podaj, gdy dobrze ostygnie. Znakomicie smakuje jako element tradycyjnego obiadu, np. podany z żurawiną. Świetnie wypadnie też na kanapkach podczas wielkanocnego śniadania.

Dania wielkanocne dla dzieci

Chociaż dania na święta wielkanocne kuszą smakiem, zdarza się, że wybredne maluchy zdecydowanie odmawiają ich zjedzenia. W takim wypadku przydaje się plan awaryjny. Proponujemy Ci przepisy na dania wielkanocne w nieco zmodyfikowanej, dostosowanej do dziecięcego gustu odsłonie. Spróbuj zrezygnować z wyszukanych faszerowanych jajek na rzecz pasty jajecznej. Składniki i smak nawiązują do tradycji, jednak forma jest nieco przyjaźniejsza maluchom.

 

Składniki:

• 1 jajko
• 80 g wiejskiego twarogu
• 50 g ogórka świeżego
• garść natki pietruszki
• kilka plasterków rzodkiewki

Przygotowanie:
1. Jajko ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Pokrój na niewielkie kawałki.
2. Zblenduj jajko z twarogiem.
3. Obierz ogórka i bardzo drobno pokrój.
4. Posiekaj natkę pietruszki.
5. Wszystkie składniki wymieszaj.
6. Całość przełóż do miseczki i ozdób plasterkami rzodkiewki.

 

W zrobieniu dań na śniadanie wielkanocne oraz uroczysty obiad przydadzą Ci się odpowiednie akcesoria do pieczenia i gotowania. Niezawodne produkty marki Florina znajdziesz w sklepie florina.pl. Dzięki nim przygotowanie świątecznych potraw przebiegnie sprawniej niż kiedykolwiek wcześniej.

 

materiał promocyjny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Desery Tarta sernikowa

Kruche ciasto, masa serowa, a wszystko wykończone białą czekoladą. To jest p...

Odsłon: 71

60 min
3
60 min
2

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4