Grill - temat specjalny

Dania z brytfanny, czyli szybkie i proste przepisy na udane dania

„Pan kucharz kaczkę starannie, piekł, jak należy, w brytfannie” – brzmią słowa wiersza Jana Brzechwy „Kaczka Dziwaczka”. Ale to nie tylko kaczka najlepiej smakuje przyrządzona właśnie w tym naczyniu. W brytfannie upieczemy rybę, roladki, żeberka, udziec, schab, pieczeń, lasagne i wiele innych wyśmienitych potraw. W dodatku możemy te dania przyrządzić niemal bez użycia tłuszczu.

Fot. Mięso pieczone w brytfannie pozostaje kruche, a warzywa zachowują witaminy /123RF/PICSEL

Wysokiej jakości brytfanna

Dania gotowane są zdrowe, ale nieco mniej smaczne. Dania smażone - odwrotnie - przeważnie wysoko oceniamy ich walory smakowe, ale zdajemy sobie sprawę, że ze względu na konieczność sięgnięcia po tłuszcz z punktu widzenia dietetyków pozostawiają wiele do życzenia. Pieczenie zdecydowanie wzbogaca nasze codzienne posiłki, a do tego możemy przygotowywać je bez użycia dużej ilości tłuszczu. Piec najlepiej w brytfannie. Dlaczego? Dzięki temu naczyniu mięso pozostaje kruche i soczyste, a warzywa zachowują witaminy i wartości odżywcze. Warto wyposażyć kuchnię z brytfannę z powłoką ceramiczną, która zapobiega pękaniu naczynia, a także przywieraniu i przypalaniu się jedzenia. Taką powłokę ma brytfanna Granitex polskiej marki Gerlach. Naczynie wyposażone jest w czterowarstwowe dno, które równomiernie przewodzi ciepło. Brytfanna ma specjalną pokrywę ze szkła hartowanego z silikonowym rantem, dzięki któremu idealnie przylega do naczynia. W pokrywie znajduje się odpowietrznik, który odprowadza nadmiar pary wodnej na zewnątrz oraz aromatyzer, przez który możemy uzupełnić płyny w trakcie pieczenia. Brytfanna marki Gerlach nadaje się również do używania na płytach indukcyjnych, elektrycznych, gazowych czy ceramicznych.

Lasagne bolognese


Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki:
• 10 gotowych płatów makaronu do lasagne
• 500 g passaty pomidorowej albo krojonych pomidorów z puszki
• 250 g mięsa wieprzowego
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 150 g startego parmezanu
• 500 ml mleka
• 40 g mąki
• 30 g masła
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• Przyprawy: oregano, bazylia, sól i pieprz, gałka muszkatołowa


Przygotowanie:
Smarujemy brytfannę masłem. Obieramy i kroimy drobno cebulę i czosnek. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, następnie dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze przez 30 sekund. Dodajemy mięso wieprzowe, smażymy parę minut, aż całkowicie zmieni kolor, następnie wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy ją oregano, bazylią, solą i pieprzem. Dusimy danie parę minut pod przykryciem, a następnie ściągamy z patelni pokrywkę i redukujemy nadmiar sosu. W tym czasie ścieramy parmezan na tarce i przygotowujemy sos beszamelowy. Topimy w rondelku cztery łyżki masła i powoli przesiewamy na nie mąkę, energicznie mieszając, by powstała gładka masa. Następnie stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza, na dno brytfanny wlewamy sos i układamy pierwszą warstwę płatów makaronu. Na nie nakładamy sos boloński, sos beszamelowy i parmezan. Powtarzamy wszystkie kroki czterokrotnie. Danie pieczemy 30 minut, lasagne powinna zarumienić się z wierzchu.

Żeberka w sosie barbecue


Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki:

• 1 kg żeberek wieprzowych
• 60 ml sosu worcestershire
• 2 łyżki sosu sojowego
• 7 łyżek ketchupu
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Kroimy żeberka na mniejsze kawałki - po cztery kości. Do rondelka przekładamy wszystkie składniki sosu barbecue. Czosnek przeciskamy przez praskę. Zagotowujemy je, a potem gotujemy jeszcze na małym ogniu przez pięć minut, mieszając co jakiś czas. Gdy gotowy sos wystygnie, zalewamy nim żeberka, dokładnie obtaczamy mięso w marynacie i wsadzamy na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień przekładamy mięso wraz z połową sosu do brytfanki, drugą połowę odstawiamy na później. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wkładamy do niego przykrytą brytfankę. Pieczemy 50 minut. Po upływie tego czasu odkrywamy naczynie, wlewamy resztę sosu i pieczemy kolejne 35 minut bez przykrycia. W trakcie pieczenia kilkukrotnie przewracamy żeberka na drugą stronę i polewamy je sosem z brytfanki.

Pieczony filet z dorsza z cytryną i chilli


Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki:
• 700 g filetów z dorsza
• 1 cytryna
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 papryczka chilli
• 150 ml bulionu
• 3 jajka
• Sól i pieprz

Przygotowanie:
Cytrynę obieramy ze skórki i kroimy na plastry. To samo robimy z czosnkiem. Układamy w brytfance filety z dorsza, obkładamy je plastrami czosnku i cytryny. Skrapiamy rybę oliwą, doprawiamy solą, pieprzem. Wlewamy do rondelka bulion, dodajemy do niego pokrojoną drobno papryczkę chilli, wbijamy jajka i blendujemy całość. Gotową masą polewamy rybę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 40 minut.

Artykuł z ekspozycją
materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 172

15 min
2
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 88

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4