Dania z brytfanny, czyli szybkie i proste przepisy na udane dania

„Pan kucharz kaczkę starannie, piekł, jak należy, w brytfannie” – brzmią słowa wiersza Jana Brzechwy „Kaczka Dziwaczka”. Ale to nie tylko kaczka najlepiej smakuje przyrządzona właśnie w tym naczyniu. W brytfannie upieczemy rybę, roladki, żeberka, udziec, schab, pieczeń, lasagne i wiele innych wyśmienitych potraw. W dodatku możemy te dania przyrządzić niemal bez użycia tłuszczu.

Fot. Mięso pieczone w brytfannie pozostaje kruche, a warzywa zachowują witaminy /123RF/PICSEL

Wysokiej jakości brytfanna

Dania gotowane są zdrowe, ale nieco mniej smaczne. Dania smażone - odwrotnie - przeważnie wysoko oceniamy ich walory smakowe, ale zdajemy sobie sprawę, że ze względu na konieczność sięgnięcia po tłuszcz z punktu widzenia dietetyków pozostawiają wiele do życzenia. Pieczenie zdecydowanie wzbogaca nasze codzienne posiłki, a do tego możemy przygotowywać je bez użycia dużej ilości tłuszczu. Piec najlepiej w brytfannie.

Dlaczego?
Dzięki temu naczyniu mięso pozostaje kruche i soczyste, a warzywa zachowują witaminy i wartości odżywcze. Warto wyposażyć kuchnię z brytfannę z powłoką ceramiczną, która zapobiega pękaniu naczynia, a także przywieraniu i przypalaniu się jedzenia. Taką powłokę ma brytfanna Granitex polskiej marki Gerlach. Naczynie wyposażone jest w czterowarstwowe dno, które równomiernie przewodzi ciepło. Brytfanna ma specjalną pokrywę ze szkła hartowanego z silikonowym rantem, dzięki któremu idealnie przylega do naczynia. W pokrywie znajduje się odpowietrznik, który odprowadza nadmiar pary wodnej na zewnątrz oraz aromatyzer, przez który możemy uzupełnić płyny w trakcie pieczenia. Brytfanna marki Gerlach nadaje się również do używania na płytach indukcyjnych, elektrycznych, gazowych czy ceramicznych.

Lasagne bolognese


Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki:
• 10 gotowych płatów makaronu do lasagne
• 500 g passaty pomidorowej albo krojonych pomidorów z puszki
• 250 g mięsa wieprzowego
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 150 g startego parmezanu
• 500 ml mleka
• 40 g mąki
• 30 g masła
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• Przyprawy: oregano, bazylia, sól i pieprz, gałka muszkatołowa


Przygotowanie:
Smarujemy brytfannę masłem. Obieramy i kroimy drobno cebulę i czosnek. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, następnie dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze przez 30 sekund. Dodajemy mięso wieprzowe, smażymy parę minut, aż całkowicie zmieni kolor, następnie wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy ją oregano, bazylią, solą i pieprzem. Dusimy danie parę minut pod przykryciem, a następnie ściągamy z patelni pokrywkę i redukujemy nadmiar sosu. W tym czasie ścieramy parmezan na tarce i przygotowujemy sos beszamelowy. Topimy w rondelku cztery łyżki masła i powoli przesiewamy na nie mąkę, energicznie mieszając, by powstała gładka masa. Następnie stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza, na dno brytfanny wlewamy sos i układamy pierwszą warstwę płatów makaronu. Na nie nakładamy sos boloński, sos beszamelowy i parmezan. Powtarzamy wszystkie kroki czterokrotnie. Danie pieczemy 30 minut, lasagne powinna zarumienić się z wierzchu.

Żeberka w sosie barbecue

Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki:

• 1 kg żeberek wieprzowych
• 60 ml sosu worcestershire
• 2 łyżki sosu sojowego
• 7 łyżek ketchupu
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Kroimy żeberka na mniejsze kawałki - po cztery kości. Do rondelka przekładamy wszystkie składniki sosu barbecue. Czosnek przeciskamy przez praskę. Zagotowujemy je, a potem gotujemy jeszcze na małym ogniu przez pięć minut, mieszając co jakiś czas. Gdy gotowy sos wystygnie, zalewamy nim żeberka, dokładnie obtaczamy mięso w marynacie i wsadzamy na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień przekładamy mięso wraz z połową sosu do brytfanki, drugą połowę odstawiamy na później. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wkładamy do niego przykrytą brytfankę. Pieczemy 50 minut. Po upływie tego czasu odkrywamy naczynie, wlewamy resztę sosu i pieczemy kolejne 35 minut bez przykrycia. W trakcie pieczenia kilkukrotnie przewracamy żeberka na drugą stronę i polewamy je sosem z brytfanki.

Pieczony filet z dorsza z cytryną i chilli


Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki:
• 700 g filetów z dorsza
• 1 cytryna
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 papryczka chilli
• 150 ml bulionu
• 3 jajka
• Sól i pieprz


Przygotowanie:
Cytrynę obieramy ze skórki i kroimy na plastry. To samo robimy z czosnkiem. Układamy w brytfance filety z dorsza, obkładamy je plastrami czosnku i cytryny. Skrapiamy rybę oliwą, doprawiamy solą, pieprzem. Wlewamy do rondelka bulion, dodajemy do niego pokrojoną drobno papryczkę chilli, wbijamy jajka i blendujemy całość. Gotową masą polewamy rybę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 40 minut.

Artykuł z ekspozycją
materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
0
Przekąski Jajka na twardo w panierce

Polecam jajka ugotowane na twardo, panierowane i smażone w głębokim tłuszczu....

Odsłon: 117

30 min
5
Desery biszkoptowa rolada Bounty

Puszyste ciasto biszkoptowe, posmarowane kremem kokosowym i czekoladowym krem...

Odsłon: 10407

30 min
15
60 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Mielony boczek z szynkowaru

Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...

Odsłon: 188

>60 min
7
Dodatki Kapusta czerwona zasmażana

Urozmaici smak niemal każdej potrawy. Doskonale komponuje się z roladą oraz...

Odsłon: 93

30 min
2

Polecane artykuły

Wideo Lody ananasowe z mleczkiem kokosowym

Gdy za oknem zaczyna się cieplejsza pogoda, z chęcią szukamy sposobów na ochłodę. Podsuwamy ci więc deser idealny na wiosnę i lato, choć dla miłośn...

0
Wideo Starodawna receptura na sernik lwowski

Szukasz ciekawego pomysłu na ciasto? Dobrze trafiłeś! Przygotuj sernik lwowski ze starej receptury. Pyszne połączenie twarogu z polewą czekoladową...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: zielony barszcz ukraiński, risotto z kurczakiem, lody solony karmel

W sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje pyszną sezonową zupę – zielony barszcz ukraiński ze szczawiem i młodymi ziemn...

0
Informacje Ogórki małosolne na sucho - czy są zdrowe? Kto nie powinien jeść ogórków małosolnych

Ogrodnicy i działkowicze z niecierpliwością czekają na nowy sezon ogórków. To jedno z najpopularniejszych warzyw, które można jeść nie tylko na sur...

0