Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale również smaczny dodatek do wielu dań. Z czego dokładnie słynie i jakie zastosowanie ma rumianek? Właściwości tej rośliny są tak liczne, że trudno wymienić je wszystkie.

Do czego można stosować rumianek? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rumianek pospolity (Łac. Matricaria chamomilla L.) to niewątpliwie jedno z najbardziej rozpoznawalnych i najchętniej stosowanych ziół nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Jego lecznicze działanie znane było już tysiące lat temu i wykorzystywane jest aż do dzisiaj. Obecnie stanowi on kluczowy składnik wielu kosmetyków, suplementów diety oraz kulinarnych specjałów. W jakiej formie najlepiej spożywać rumianek? Zastosowanie tej rośliny jest tak wszechstronnie, że trudno poprzestać na jednym przepisie.

Sprawdź także: Gdy pijesz to smoothie, ochota na słodycze przechodzi. Ma tylko 2 składniki

Kiedy zbierać rumianek?

Zastanawiasz się, kiedy zbierać rumianek, żeby móc w pełni wykorzystać jego cudowną moc? Jego koszyczki zawierają najwięcej substancji czynnych w początkowym okresie kwitnienia, czyli pomiędzy majem a sierpniem. Najlepiej wybrać się na „łowy” w suche i ciepłe popołudnie, w jak najmniej zanieczyszczone miejsca, oddalone od dróg, fabryk i osiedli. Unikaj zbierania rumianku w deszczowe dni oraz wczesnym rankiem, kiedy pokryty jest kroplami rosy. 

Rumianek - zastosowanie

Jakie działanie na organizm wykazuje rumianek? Zastosowanie tej rośliny jest niezwykle wszechstronne. Dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów, flawonoidów, fitosteroli, fenolokwasów, antyoksydantów oraz olejków eterycznych wspomaga ona leczenie rozmaitych schorzeń, wśród których najczęściej wymienia się:

  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, zaparcia, kolki jelitowe, wrzody), 
  • stany zapalne skóry i błon śluzowych,  
  • rany i oparzenia,  
  • niektóre alergie, 
  • katar sienny, 
  • infekcje jamy ustnej,  
  • zapalenie górnych dróg oddechowych,  
  • zakażenia bakteryjne,  
  • infekcje dróg moczowych, 
  • stres,  
  • bezsenność. 

Rumianek - przeciwwskazania

Pomimo wielu cennych właściwości nie każdy może sięgać po rumianek. Przeciwwskazania do jego stosowania dotyczą przede wszystkim osób zmagających się z alergią lub uczuleniem. Warto również mieć na uwadze fakt, że roślina ta wchodzi w interakcje z niektórymi lekami, nasilając lub osłabiając ich działanie. To właśnie dlatego przed uwzględnieniem jej w diecie, leczeniu lub pielęgnacji należy skonsultować się z lekarzem.  

Rumianek w kuchni

Jak wykorzystać rumianek w kuchni? Możliwości jest naprawdę dużo. Można dodawać go zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań i to nie tylko jako dekorację. W jakich potrawach sprawdza się najlepiej? Oto najciekawsze propozycje z jego zastosowaniem:

  • sałatka - bardzo uniwersalny przysmak, który można skomponować na bazie różnorodnych składników, np. warzyw, owoców, ryb, jajek, ryżu, serów oraz mięs. Swoją sałatkę możesz zwieńczyć dowolnym dipem, np. takim na bazie miodu, oliwy z oliwek lub majonezu; 
  • lody - idealna opcja dla fanów niebanalnych smaków. Rumianek dobrze łączy się z owocami, zwłaszcza z truskawkami. Aby przyrządzić lody w tej wersji, musisz zaopatrzyć się w świeże truskawki, miód, suszone kwiaty rumianku, jogurt naturalny, wanilię (opcjonalnie) oraz sok i skórkę z cytryny; 
  • ciastka - pyszny deser do kawy lub herbaty. Poza suszonym ziołem w skład rumiankowych ciastek wchodzi masło, żółtko, cukier puder, mąka, śmietana, tarta skórka z cytryny oraz szczypta soli. Jeśli chodzi o obróbkę termiczną, powinna ona trwać ok. 10-12 minut (175-180 stopni).  

Do czego można stosować rumianek?

Do czego można stosować rumianek, jeśli nie jako dodatek do deserów i wytrawnych dań? Zioło to stanowi doskonałą bazę do herbat, naparów, olejków, nalewek i wielu innych specyfików, które powinny znaleźć się w każdej kuchni lub apteczce. Poznaj najciekawsze z nich i wyczaruj je w zaciszu własnej kuchni.

Herbata

Aby przygotować aromatyczną herbatę z rumianku, wystarczy zalać jego koszyczki wrzątkiem i parzyć przez 10 minut. Warto sięgać po taki napój zawsze wtedy, gdy doskwierają ci dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nadmierny stres, infekcje dróg moczowych, nudności lub bóle miesiączkowe. 

Mieszanki ziół 

Z jakimi ziołami najlepiej komponuje się rumianek? Właściwości tej rośliny wzmocnisz, łącząc ją z takimi składnikami jak chmiel lub męczennica (na uspokojenie), mięta lub wiązówka (na żołądek), kminek i koper włoski (na wzdęcia), krwawnik i prawoślaz (na wrzody żołądka i dwunastnicy), mięta, glistnik lub mniszek (choroby wątroby) oraz kwiat czarnego bzu, koper włoski i senes (na zaparcia).

Olejek z rumianku 

Olejek z rumianku uznawany jest za skuteczne lekarstwo na wiele schorzeń, w tym bóle głowy i zatok, zaparcia, blizny, rozstępy oraz przebarwienia skóry. Aby go przyrządzić, należy napełnić szklane naczynie suszonym rumiankiem, zalać olejem lnianym lub oliwą z oliwek, a następnie szczelnie zamknąć i odstawić na trzy tygodnie, regularnie nim wstrząsając. Ostatnim etapem jest przecedzenie oleju do czystego słoika lub butelki.

Ziołomiód rumiankowy

Jak jeszcze można wykorzystać rumianek w kuchni? Dodaj go do ulubionego miodu. W takim duecie korzystnie działa na układ krążenia, usprawnia pracę serca i wzmacnia odporność. Jego przygotowanie jest banalnie proste - jedyne, co musisz zrobić, to zalać suszone koszyczki rumianku miodem i odstawić słoik na dwa tygodnie, codziennie mieszając jego zawartość. 

Nalewka rumiankowa

Nalewka rumiankowa to znakomity lek na zapalenie zatok, infekcje wirusowe oraz problemy trawienne. Trunek ten powstaje z zaledwie trzech składników - wódki, miodu oraz suszonych koszyczków rumianku. Pierwszym krokiem w realizacji przepisu jest zalanie zioła alkoholem i odstawienie go na miesiąc w zamkniętym słoiku. Po upływie 30 dni należy przecedzić płyn, dolać do niego nieco wody wymieszanej z miodem i przelać do butelki.

Galaretka z rumianku

Do czego można zastosować rumianek, jeśli nie do olejku, ziołomiodu lub nalewki? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z niego galaretkę - idealną na niestrawność, wrzody i biegunki. Zalej żelatynę wrzątkiem i mieszaj do momentu, aż dokładnie się rozpuści. Do jeszcze gorącego płynu dorzuć świeże lub suszone koszyczki. Całość zagotuj, wymieszaj i przelej do słoika. Odstaw naczynie w chłodne miejsce, żeby galaretka stężała, a masa roślinna opadła na dno.

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik "Plaster miodu"

Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...

Odsłon: 1122

>60 min
4
Sałatki Surówka z majonezem

Każdy posiłek powinien zawierać porcję warzyw (najlepiej surowych), które są...

Odsłon: 990

15 min
3
30 min
1
Dania główne Makaron z pieczarkami

Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...

Odsłon: 1073

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7