Dania z czerwoną fasolą

Czerwona fasola jest bogata w błonnik, proteiny i białko. Jest znakomitym zamiennikiem dla mięsa. Zatem, jeśli starasz się ograniczyć w diecie produkty pochodzenia zwierzęcego, postaw na to strączkowe warzywo. Zainspiruj się daniami naszych użytkowników i zobacz, co możesz przygotować z fasoli.

Fot. 123RF/Picsel

Fasola do Europy zawitała w XVI wieku, niedługo po odkryciu Ameryki przez Kolumba. Początkowo uważana była za roślinę ozdobną, dopiero z czasem zaczęto używać jej w kuchni. Na terenie Polski uprawiana jest od XVIII wieku. Obecnie, fasolę na nasiona, plantuje się w rejonach Rzeszowa, Jarosławia, Tarnowa i Bochni. Wysiewa w połowie maja, a zbiera w sierpniu.

Jak prawidłowo gotować fasolę?

Czerwona fasola przez swój kształt, nazywana jest fasolą nerkowatą. Możemy kupić ją w postaci suchych nasion lub od razu gotową do spożycia - w puszce. Decydując się na samodzielne gotowanie fasoli musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach, tylko wtedy będziemy mieć pewność, że zawsze wyjdzie perfekcyjna.

Krok 1: Namaczanie

Fasolę przed gotowaniem namaczamy. Najlepiej zostawić ją w wodzie na całą noc. Ważne, aby do namaczania używać większego naczynia, nasiona pod wpływem wody zwiększają dwukrotnie swoją objętość.

Krok 2: Przygotowanie do gotowania

Fasolę odcedzamy z wody, w której się moczyła. Nasiona przekładamy do garnka, zalewamy ponownie wodą, tak, aby fasola była nią całkowicie przykryta.

Krok 3: Gotowanie

Doprowadzamy wodę z ziarnami do wrzenia i gotujemy przez 10 minut, a następnie na małym ogniu przez kolejne 25-30 minut. Podczas gotowania na wierzchu może pojawić się piana - to naturalny proces. Najprościej pozbyć się jej za pomocą łyżki.

Krok 4: Przechowywanie

Ugotowaną fasolę można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do sześciu dni. Dobrą wiadomością jest fakt, że można ją również mrozić. Ugotowane nasiona w zamrażarce przechowujemy maksymalnie przez pół roku. Pamiętajmy, aby do mrożenia produktów używać tylko tych naczyń lub worków, które są do tego przeznaczone!

Reklama

Mnóstwo witamin i minerałów

Fasola czerwona jest szczególnie polecana wegetarianom. Dzięki dużej zawartości białka - w 100 g nasion znajdziemy, aż 8,1 g - znakomicie może zastąpić w diecie mięso. Jest również bogata w witaminy z grupy B, witaminę A oraz K. Ponadto, zawiera łatwo rozpuszczalny błonnik, dzięki czemu z organizmu usuwany jest nadmiar cholesterolu.

W tej niepozornej roślinie strączkowej znajduje się także żelazo, selen oraz cynk. Co najważniejsze posiada izoflawony, które wykazują przeciwnowotworowe właściwości.

Przepisy z wykorzystaniem fasoli

Skoro wiemy już jak znakomitym składnikiem dań jest fasola. Zapraszamy do zapoznania się z przepisami naszych użytkowników. Gwarantujemy, że będziecie nimi zachwyceni.

 

1. Sałatka z kaszą kuskus

Fot. szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Ukraiński barszcz czerwony z fasolą

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ziemniaki z fasolą na ostro

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Ciasto z czerwoną fasolą bez glutenu, białego cukru i tłuszczu

Fot. ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Curry z czerwoną fasolą i szpinakiem

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pasztet z soczewicy z czerwoną fasolą

Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Gruzińskie lobiani - placek z czerwoną fasolą

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 220

30 min
7
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 16

15 min
2
Ciasta Kremówka

Dwa płaty ciasta francuskiego przełożone dwoma kremami: budyniowym i śmietank...

Odsłon: 779

60 min
3
Ciasta Ciasto Maruda

Dlaczego jest to ciasto maruda? Z pewnością niejednokrotnie można marudzić w...

Odsłon: 1518

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2