Fot. 123RF/Picsel
Fasola do Europy zawitała w XVI wieku, niedługo po odkryciu Ameryki przez Kolumba. Początkowo uważana była za roślinę ozdobną, dopiero z czasem zaczęto używać jej w kuchni. Na terenie Polski uprawiana jest od XVIII wieku. Obecnie, fasolę na nasiona, plantuje się w rejonach Rzeszowa, Jarosławia, Tarnowa i Bochni. Wysiewa w połowie maja, a zbiera w sierpniu.
Jak prawidłowo gotować fasolę?
Czerwona fasola przez swój kształt, nazywana jest fasolą nerkowatą. Możemy kupić ją w postaci suchych nasion lub od razu gotową do spożycia - w puszce. Decydując się na samodzielne gotowanie fasoli musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach, tylko wtedy będziemy mieć pewność, że zawsze wyjdzie perfekcyjna.
Krok 1: Namaczanie
Fasolę przed gotowaniem namaczamy. Najlepiej zostawić ją w wodzie na całą noc. Ważne, aby do namaczania używać większego naczynia, nasiona pod wpływem wody zwiększają dwukrotnie swoją objętość.
Krok 2: Przygotowanie do gotowania
Fasolę odcedzamy z wody, w której się moczyła. Nasiona przekładamy do garnka, zalewamy ponownie wodą, tak, aby fasola była nią całkowicie przykryta.
Krok 3: Gotowanie
Doprowadzamy wodę z ziarnami do wrzenia i gotujemy przez 10 minut, a następnie na małym ogniu przez kolejne 25-30 minut. Podczas gotowania na wierzchu może pojawić się piana - to naturalny proces. Najprościej pozbyć się jej za pomocą łyżki.
Krok 4: Przechowywanie
Ugotowaną fasolę można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do sześciu dni. Dobrą wiadomością jest fakt, że można ją również mrozić. Ugotowane nasiona w zamrażarce przechowujemy maksymalnie przez pół roku. Pamiętajmy, aby do mrożenia produktów używać tylko tych naczyń lub worków, które są do tego przeznaczone!
Mnóstwo witamin i minerałów
Fasola czerwona jest szczególnie polecana wegetarianom. Dzięki dużej zawartości białka - w 100 g nasion znajdziemy, aż 8,1 g - znakomicie może zastąpić w diecie mięso. Jest również bogata w witaminy z grupy B, witaminę A oraz K. Ponadto, zawiera łatwo rozpuszczalny błonnik, dzięki czemu z organizmu usuwany jest nadmiar cholesterolu.
W tej niepozornej roślinie strączkowej znajduje się także żelazo, selen oraz cynk. Co najważniejsze posiada izoflawony, które wykazują przeciwnowotworowe właściwości.
Przepisy z wykorzystaniem fasoli
Skoro wiemy już jak znakomitym składnikiem dań jest fasola. Zapraszamy do zapoznania się z przepisami naszych użytkowników. Gwarantujemy, że będziecie nimi zachwyceni.
Fot. szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ukraiński barszcz czerwony z fasolą
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ziemniaki z fasolą na ostro
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ciasto z czerwoną fasolą bez glutenu, białego cukru i tłuszczu
Fot. ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Curry z czerwoną fasolą i szpinakiem
Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pasztet z soczewicy z czerwoną fasolą
Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Gruzińskie lobiani - placek z czerwoną fasolą
Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie