Spis treści:
- Jakie właściwości ma podagrycznik?
- Ocet z podagrycznika – przepis i zastosowanie
- Podagrycznik w kuchni – co z niego z robić?
Podagrycznik to roślina, która w zależności od regionu zyskała wiele ciekawych nazw, określany jest jako, mi.in.: kozia stópka, diabelska stopa, śnitka, barszczyca, srocyna czy giersz. Z pewnością nie raz widziałeś go na łące, w lesie, a nawet w swoim ogrodzie, występuje powszenie na terenie całej Europy, a także w Azji. Bardzo szybko się rozrasta, należy do rodziny selerowatych, o czym można przekonać się odgryzając kawałek jej łodygi, od razu poczujesz charakterystyczny smak. Kwitnie w maju, ma białe, drobne kwiaty w postaci rozłożystych baldachów, oraz dosyć długą, cienką i trójkątną łodygę zakończoną zgrubieniem, które może kojarzyć się z "stópką". Dorasta do wysokości od 50 do 100 centymetrów. Warto przyjrzeć się również właściwościom koziej stópki, która korzystnie wpływa na organizm. Możesz zrobić z niego między innymi leczniczy ocet z podagrycznika. Sprawdź, jak go zrobić, oraz jak wykorzystać podagrycznik w kuchni.
Sprawdź także: Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki
Jakie właściwości ma podagrycznik?
Dawniej dnę moczanową, zwaną również podagrą, czyli zapalenie stawów spowodowane odkładaniem się kryształków moczanu sodu, leczono właśnie przy pomocy koziej stópki, stąd właśnie wzięła się nazwa podagrycznik. Roślina ta ma właściwości przeciwzapalne, dlatego wykorzystuje się ją także w leczeniu bólów reumatycznych. Dawniej podagrycznik powszechnie stosowano również w przypadku rwy kulszowej, a także dolegliwościach żołądkowych, takich jak zaparcia i biegunki.
Podagrycznik zawiera sporo witaminy C, która pomaga w walce z przeziębieniami oraz ma działanie antyoksydacyjne, znajdują się w nim także witamina E, która również należy do przeciwutleniaczy, a także wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Wśród minerałów, które obecne są w tej roślinie można wyróżnić mangan, który pomaga zapobiegać osteoporozie oraz dba o układ nerwowy; potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi; miedź, która wspiera odporność; żelazo, które chroni organizm przed anemią, czy wapń, wzmacniający kości i zęby.
Dawniej podagrycznik był także sposobem na radzenie sobie z objawami przeziębienia, takimi jak gorączka, czy kaszel. Podagrycznik wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn, ponieważ posiada działanie moczopędne. Przypisuje się mu także działanie przeciwbakteryjne i antynowotworowe.
W medycynie ludowej podagrycznik wykorzystywano do stosowania zewnętrznego, na przykład obkładania ran, ukąszeń lub bolących stawów. Co ciekawe, podagrycznik można użyć także w codziennej pielęgnacji twarzy, przygotowując z niego maseczki kosmetyczne.
Ocet z podagrycznika – przepis i zastosowanie
Regularne stosowanie octu z podagrycznika ma działanie przeciwzapalne i przeciwreumatyczne, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób cierpiących na podagrę, czy reumatyzm. Do przygotowania tego specyfiku, będziesz potrzebować: sporej ilości liści podagrycznika (tyle ile zmieści się do słoika, warto pozostawić nieco przestrzeni na zalewę), wody oraz cukru. Do przygotowania litra zalewy, potrzebne będą cztery łyżki cukru.
Do czystego i wyparzonego słoika należy wrzucić umyte i posiekane liście podagrycznika, a następnie zalać je cukrową zalewą. Słoik nakryj gazą, a następnie przykryj go talerzykiem. Odstaw na dwa do czterech tygodni, codziennie mieszaj miksturę za pomocą czystej, drewnianej łyżki. Kontroluj, czy na wierzchu nie pojawia się pleśń. Po tym czasie przecedź ocet i przelej go do czystej butelki.
Zastosowanie octu z podagrycznika: łyżkę octu wlej do szklanki wody, profilaktycznie pij raz dziennie, w stanach bólowych dwa razy, rano i wieczorem.
Podagrycznik w kuchni – co z niego z robić?
Kozia stópka jest rośliną w całości jadalną, bez obawy można spożywać ją na surowo, na przykład dodając do wiosennej sałatki, np. tej z pomidorami, rzodkiewką, czy ogórkiem. Można także wrzucić go do różnego rodzaju zup jarzynowych, warzywnych potrawek, sosów, a nawet do jajecznicy.
Możesz także przygotować masło z podagrycznika, wystarczy, że posiekane listki dodasz do nieco miękkiego masła. Całość wystarczy dosolić i wymieszać. Takie smarowidło najlepiej smakować będzie ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Podagrycznik nadaje się również do kiszenia, wystarczy świeże łodygi pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do czystego i wyparzonego słoika. A następnie zalać solanką przygotowaną z litra wody, łyżki soli i łyżki octu.
Oczywiście możesz przygotować leczniczy napar z podagrycznika, który ma działanie przeciwzapalne, uspokajające i moczopędne. Wystarczy łyżkę suszu z podagrycznika (może być również garść świeżych liści) wsyp do dzbanka i zalej wodą. Pij 2/3 szklanki trzy do czterech razy dziennie pomiędzy posiłkami.
Źródło: sekrety-zdrowia.org, youtube.com/@adolfkudlinski, youtube.com/@kasiarutkowska-blizejnatury, Smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »