Dania jednogarnkowe

„Family Food Fight. Pojedynek na smaki” to program, w którym widzowie mają szansę podglądać kulinarną rywalizację pomiędzy kochającymi wspólne gotowanie rodzinami. W 3. odcinku nowego show Telewizji Polsat Ewa Wachowicz podpowiedziała uczestnikom, którzy stanęli do dogrywki, jak udekorować sernik. Danie ma przecież nie tylko smakować, ale i wyglądać.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewy Wachowicz, nikomu nie trzeba przedstawiać - to znana autorka książek kucharskich, doświadczona jurorka, właścicielka restauracji i gospodyni jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych w Polsce - „Ewa Gotuje".

Ewa kocha gotować, karmić ludzi i czarować smakiem swoich potraw, dlatego w 3. odcinku „Family Food Fight. Pojedynek na smaki" chętnie podzieliła się z uczestnikami przepisem na wyjątkową dekorację sernika.

Ulubione ciasto Ewy Wachowicz

- Mi bardzo ciężko wybrać jeden ulubiony deser. Jak pomyślę o serniku, to wydaje mi się, że to moje ulubione ciasto, ale... za chwilę przypomina mi się, że bardzo lubię też bezy ze śmietaną i z owocami. Wybór jest więc bardzo trudny! - zdradza ze śmiechem jurorka.

Family Food Fight: Ewa Wachowicz

Dekoracja ciast według Ewy Wachowicz

Polewy

Jak zazwyczaj dekoruje swoje ulubione desery?

- Sernik zazwyczaj dekoruję sezonowymi owocami z odrobiną miodu i mięty, a jeżeli chodzi o bezę, to poza owocami w syropie klonowym, dodaję odrobinę gorzkiej czekolady.

A jaki zdaniem jurorki jest najbardziej uniwersalny przepis na polewę do ciasta? Ewa Wachowicz zdradza, że ma dwie ulubione polewy, z których najczęściej korzysta.

Pierwsza z nich to najprostsza na świecie mieszanka soku z cytryny i cukru pudru. Lukier może być bardzo rzadki, wówczas tylko lekko muśnie przygotowane przez nas ciasto, a może być także gęsty, wtedy możemy stworzyć z niego różne wzory.

Druga propozycja to polewa składająca się z czekolady, do której dodajemy odrobinę masła i mleka. Z tych trzech prosty składników powstanie pyszna czekoladowa polewa, która pasuje do każdego ciasta.

 

Dekoracje owocowe
W celu dekoracji ciasto bardzo często wykorzystujemy na przykład owoce. Jakie poleca Ewa Wachowicz?

- Jeśli chodzi o dekoracje ciast owocami, to świetnie sprawdzają się truskawki, maliny czy borówki, ale też fantastycznie wyglądają, jak i smakują dojrzałe figi.
Jurorka zdradza, że na cieście zawsze dobrze wyglądać będzie prosta dekoracja.

- Jeśli weźmiemy truskawki, maliny i borówki, dodamy do tego odrobinę syropu klonowego, trochę mięty i delikatnie przemieszamy te owoce, by zyskały lekką glazurę i nabrały blasku, to takie owoce wymieszane i ułożone na środku ciasta zawsze dobrze wyglądają i pięknie to ciasto zdobią! Jeżeli dodamy do tego jeszcze świeże listki mięty albo jadalne kwiaty, to uważam, że ciasto jest wprost idealnie udekorowane.
Skoro mowa o jadalnych kwiatach, jakich najlepiej użyć?

- Nagietek, nasturcja i bratki to chyba moje ulubione kwiaty, które wykorzystuje do dekoracji ciast. A jak je wykorzystać? Z fantazją! Ja lubię nieład artystyczny i chyba właśnie w takim nieładzie kwiaty mi się sprawdzają najlepiej - podsumowuje.

Family Food Fight: Sernik według Ewy Wachowicz

Sernik według Ewy Wachowicz

W najnowszym, 3. odcinku programu "Family Food Fight: Pojedynek na smaki", Ewa Wachowicz zdradzi przepis na pyszny sernik z białą czekoladą i polewą z karmelizowanych moreli. Recepturę na ten smaczny deser znajdziesz poniżej.

Sernik z białą czekoladą i polewą z karmelizowanych moreli

Sernik według Ewy Wachowicz

Proporcje na dwie formy.

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru białego
  • 30 g łuskanego orzecha włoskiego

 

Przygotowanie:
Herbatniki razem z orzechami rozdrobnij w robocie ręcznym (z końcówką do siekania) na sypką masę. Do niej dodaj kakao, cukier i roztopione masło, mieszając raz jeszcze. Tak przygotowaną masę rozłóż równo na dwie formy, ułożone na głębokiej blasze od piekarnika i dociśnij równomiernie dłonią. Następnie piecz w 150 stopniach przez 10 minut.

 

Masa serowa:

  • 500 g białej czekolady
  • 400 g śmietanki 36%
  • 1 kg serka
  • 6 szt. żółtka w rozmiarze L
  • 80 g cukru białego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie zostaw do przestygnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem do zbielenia, a następnie dodaj śmietanę. Miksuj jeszcze przez chwilę, po czym dodaj ser i skrobię ziemniaczaną. Po uzyskaniu jednolitej masy serowej dodaj cienkim strumieniem czekoladę i mieszaj na wolnych obrotach.
Gotową masę przelej po równo na wcześniej podpieczone spody. Uzupełnij blachę wodą (do połowy wysokości formy) i piecz w kąpieli wodnej przez 35 minut w 150 stopniach. Po pieczeniu ostrożnie zlej wodę z blach, a sernik umieść na drewnianej desce, a następnie w lodówce celem wystudzenia.

 

Karmelizowane morele flambirowane morelówką:

  • 8 szt. małych moreli
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml destylatu z moreli
  • 200 ml soku ze świeżych pomarańczy
  • Skrobia ziemniaczana do zagęszczenia

 

Przygotowanie:
Morele przekrój na połówki i pozbaw je pestek. Na suchej patelni z brązowego cukru i odrobiny wody przygotuj karmel. Na nim ułóż morele (strona przekroju ma stykać się z patelnią). Po krótkim karmelizowaniu owoców flambiruj je morelówką, a po wygaszeniu płomienia, dodaj świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Powstały płyn zagęść mieszanką skrobi z wodą, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu (ani za rzadkiej, ani za gęstej). W razie potrzeby dokwaś sokiem z cytryny. Morele i powstały sos podaj w sosjerce obok sernika.


Zapraszamy do kuchni „Family Food Fight. Pojedynek na smaki" w każdą środę, o 20:05.

 

Jesteście ciekawi, jak toczą się losy uczestników programu „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"? Oglądajcie odcinki na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krem z białych warzyw

Dzisiaj gęsty krem z białych warzyw. Krem bardzo smaczny i pożywny. Przepis p...

Odsłon: 54

15 min
0
15 min
1
Ciasta Karpatka z blaszki

Najlepsze ciasto od ponad 40 lat. Karpatka przechodzi u mnie wiele modyfikacj...

Odsłon: 156

30 min
5
Ciasta Babka cytrynowa

Cisto połączone z cytryną to bardzo smaczne danie, które warto zrobić, zjeść...

Odsłon: 176

>60 min
2

Przepis dnia

Ciasta Szarlotka z mąki orkiszowej

Szarlotka orkiszowa. Użyłam jabłek champion. Bardzo je lubię. Nie mają za duż...

Odsłon: 276

60 min
32

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

10
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0