Dania jednogarnkowe

Dekoracja ciast według Ewy Wachowicz

„Family Food Fight. Pojedynek na smaki” to program, w którym widzowie mają szansę podglądać kulinarną rywalizację pomiędzy kochającymi wspólne gotowanie rodzinami. W 3. odcinku nowego show Telewizji Polsat Ewa Wachowicz podpowiedziała uczestnikom, którzy stanęli do dogrywki, jak udekorować sernik. Danie ma przecież nie tylko smakować, ale i wyglądać.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewy Wachowicz, nikomu nie trzeba przedstawiać - to znana autorka książek kucharskich, doświadczona jurorka, właścicielka restauracji i gospodyni jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych w Polsce - „Ewa Gotuje".

Ewa kocha gotować, karmić ludzi i czarować smakiem swoich potraw, dlatego w 3. odcinku „Family Food Fight. Pojedynek na smaki" chętnie podzieliła się z uczestnikami przepisem na wyjątkową dekorację sernika.

Ulubione ciasto Ewy Wachowicz

- Mi bardzo ciężko wybrać jeden ulubiony deser. Jak pomyślę o serniku, to wydaje mi się, że to moje ulubione ciasto, ale... za chwilę przypomina mi się, że bardzo lubię też bezy ze śmietaną i z owocami. Wybór jest więc bardzo trudny! - zdradza ze śmiechem jurorka.

Family Food Fight: Ewa Wachowicz

Dekoracja ciast według Ewy Wachowicz

Polewy

Jak zazwyczaj dekoruje swoje ulubione desery?

- Sernik zazwyczaj dekoruję sezonowymi owocami z odrobiną miodu i mięty, a jeżeli chodzi o bezę, to poza owocami w syropie klonowym, dodaję odrobinę gorzkiej czekolady.

A jaki zdaniem jurorki jest najbardziej uniwersalny przepis na polewę do ciasta? Ewa Wachowicz zdradza, że ma dwie ulubione polewy, z których najczęściej korzysta.

Pierwsza z nich to najprostsza na świecie mieszanka soku z cytryny i cukru pudru. Lukier może być bardzo rzadki, wówczas tylko lekko muśnie przygotowane przez nas ciasto, a może być także gęsty, wtedy możemy stworzyć z niego różne wzory.

Druga propozycja to polewa składająca się z czekolady, do której dodajemy odrobinę masła i mleka. Z tych trzech prosty składników powstanie pyszna czekoladowa polewa, która pasuje do każdego ciasta.

 

Dekoracje owocowe
W celu dekoracji ciasto bardzo często wykorzystujemy na przykład owoce. Jakie poleca Ewa Wachowicz?

- Jeśli chodzi o dekoracje ciast owocami, to świetnie sprawdzają się truskawki, maliny czy borówki, ale też fantastycznie wyglądają, jak i smakują dojrzałe figi.
Jurorka zdradza, że na cieście zawsze dobrze wyglądać będzie prosta dekoracja.

- Jeśli weźmiemy truskawki, maliny i borówki, dodamy do tego odrobinę syropu klonowego, trochę mięty i delikatnie przemieszamy te owoce, by zyskały lekką glazurę i nabrały blasku, to takie owoce wymieszane i ułożone na środku ciasta zawsze dobrze wyglądają i pięknie to ciasto zdobią! Jeżeli dodamy do tego jeszcze świeże listki mięty albo jadalne kwiaty, to uważam, że ciasto jest wprost idealnie udekorowane.
Skoro mowa o jadalnych kwiatach, jakich najlepiej użyć?

- Nagietek, nasturcja i bratki to chyba moje ulubione kwiaty, które wykorzystuje do dekoracji ciast. A jak je wykorzystać? Z fantazją! Ja lubię nieład artystyczny i chyba właśnie w takim nieładzie kwiaty mi się sprawdzają najlepiej - podsumowuje.

Family Food Fight: Sernik według Ewy Wachowicz

Sernik według Ewy Wachowicz

W najnowszym, 3. odcinku programu "Family Food Fight: Pojedynek na smaki", Ewa Wachowicz zdradzi przepis na pyszny sernik z białą czekoladą i polewą z karmelizowanych moreli. Recepturę na ten smaczny deser znajdziesz poniżej.

Sernik z białą czekoladą i polewą z karmelizowanych moreli

Sernik według Ewy Wachowicz

Proporcje na dwie formy.

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru białego
  • 30 g łuskanego orzecha włoskiego

 

Przygotowanie:
Herbatniki razem z orzechami rozdrobnij w robocie ręcznym (z końcówką do siekania) na sypką masę. Do niej dodaj kakao, cukier i roztopione masło, mieszając raz jeszcze. Tak przygotowaną masę rozłóż równo na dwie formy, ułożone na głębokiej blasze od piekarnika i dociśnij równomiernie dłonią. Następnie piecz w 150 stopniach przez 10 minut.

 

Masa serowa:

  • 500 g białej czekolady
  • 400 g śmietanki 36%
  • 1 kg serka
  • 6 szt. żółtka w rozmiarze L
  • 80 g cukru białego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie zostaw do przestygnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem do zbielenia, a następnie dodaj śmietanę. Miksuj jeszcze przez chwilę, po czym dodaj ser i skrobię ziemniaczaną. Po uzyskaniu jednolitej masy serowej dodaj cienkim strumieniem czekoladę i mieszaj na wolnych obrotach.
Gotową masę przelej po równo na wcześniej podpieczone spody. Uzupełnij blachę wodą (do połowy wysokości formy) i piecz w kąpieli wodnej przez 35 minut w 150 stopniach. Po pieczeniu ostrożnie zlej wodę z blach, a sernik umieść na drewnianej desce, a następnie w lodówce celem wystudzenia.

 

Karmelizowane morele flambirowane morelówką:

  • 8 szt. małych moreli
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml destylatu z moreli
  • 200 ml soku ze świeżych pomarańczy
  • Skrobia ziemniaczana do zagęszczenia

 

Przygotowanie:
Morele przekrój na połówki i pozbaw je pestek. Na suchej patelni z brązowego cukru i odrobiny wody przygotuj karmel. Na nim ułóż morele (strona przekroju ma stykać się z patelnią). Po krótkim karmelizowaniu owoców flambiruj je morelówką, a po wygaszeniu płomienia, dodaj świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Powstały płyn zagęść mieszanką skrobi z wodą, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu (ani za rzadkiej, ani za gęstej). W razie potrzeby dokwaś sokiem z cytryny. Morele i powstały sos podaj w sosjerce obok sernika.


Zapraszamy do kuchni „Family Food Fight. Pojedynek na smaki" w każdą środę, o 20:05.

 

Jesteście ciekawi, jak toczą się losy uczestników programu „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"? Oglądajcie odcinki na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Dyniowe rogaliki

Dyniowe rogaliki to idealna przekąska na chłodniejsze dni. Kruche, delikatnie...

Odsłon: 6457

30 min
12
Zupy Zupa cebulowa krem.

Pyszna, rozgrzewająca zupa krem z cebuli, bardzo łatwa i prosta w przygotowan...

Odsłon: 75

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

1
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

5
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5
Informacje Jaka kawa jest najzdrowsza? Poznaj zalety różnych rodzajów kawy

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznego naparu. Jednak n...

0