Ewa_Gotuje

Dekoracja ciast według Ewy Wachowicz

„Family Food Fight. Pojedynek na smaki” to program, w którym widzowie mają szansę podglądać kulinarną rywalizację pomiędzy kochającymi wspólne gotowanie rodzinami. W 3. odcinku nowego show Telewizji Polsat Ewa Wachowicz podpowiedziała uczestnikom, którzy stanęli do dogrywki, jak udekorować sernik. Danie ma przecież nie tylko smakować, ale i wyglądać.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewy Wachowicz, nikomu nie trzeba przedstawiać - to znana autorka książek kucharskich, doświadczona jurorka, właścicielka restauracji i gospodyni jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych w Polsce - „Ewa Gotuje".

Ewa kocha gotować, karmić ludzi i czarować smakiem swoich potraw, dlatego w 3. odcinku „Family Food Fight. Pojedynek na smaki" chętnie podzieliła się z uczestnikami przepisem na wyjątkową dekorację sernika.

Ulubione ciasto Ewy Wachowicz

- Mi bardzo ciężko wybrać jeden ulubiony deser. Jak pomyślę o serniku, to wydaje mi się, że to moje ulubione ciasto, ale... za chwilę przypomina mi się, że bardzo lubię też bezy ze śmietaną i z owocami. Wybór jest więc bardzo trudny! - zdradza ze śmiechem jurorka.

Family Food Fight: Ewa Wachowicz

Dekoracja ciast według Ewy Wachowicz

Polewy

Jak zazwyczaj dekoruje swoje ulubione desery?

- Sernik zazwyczaj dekoruję sezonowymi owocami z odrobiną miodu i mięty, a jeżeli chodzi o bezę, to poza owocami w syropie klonowym, dodaję odrobinę gorzkiej czekolady.

A jaki zdaniem jurorki jest najbardziej uniwersalny przepis na polewę do ciasta? Ewa Wachowicz zdradza, że ma dwie ulubione polewy, z których najczęściej korzysta.

Pierwsza z nich to najprostsza na świecie mieszanka soku z cytryny i cukru pudru. Lukier może być bardzo rzadki, wówczas tylko lekko muśnie przygotowane przez nas ciasto, a może być także gęsty, wtedy możemy stworzyć z niego różne wzory.

Druga propozycja to polewa składająca się z czekolady, do której dodajemy odrobinę masła i mleka. Z tych trzech prosty składników powstanie pyszna czekoladowa polewa, która pasuje do każdego ciasta.

 

Dekoracje owocowe
W celu dekoracji ciasto bardzo często wykorzystujemy na przykład owoce. Jakie poleca Ewa Wachowicz?

- Jeśli chodzi o dekoracje ciast owocami, to świetnie sprawdzają się truskawki, maliny czy borówki, ale też fantastycznie wyglądają, jak i smakują dojrzałe figi.
Jurorka zdradza, że na cieście zawsze dobrze wyglądać będzie prosta dekoracja.

- Jeśli weźmiemy truskawki, maliny i borówki, dodamy do tego odrobinę syropu klonowego, trochę mięty i delikatnie przemieszamy te owoce, by zyskały lekką glazurę i nabrały blasku, to takie owoce wymieszane i ułożone na środku ciasta zawsze dobrze wyglądają i pięknie to ciasto zdobią! Jeżeli dodamy do tego jeszcze świeże listki mięty albo jadalne kwiaty, to uważam, że ciasto jest wprost idealnie udekorowane.
Skoro mowa o jadalnych kwiatach, jakich najlepiej użyć?

- Nagietek, nasturcja i bratki to chyba moje ulubione kwiaty, które wykorzystuje do dekoracji ciast. A jak je wykorzystać? Z fantazją! Ja lubię nieład artystyczny i chyba właśnie w takim nieładzie kwiaty mi się sprawdzają najlepiej - podsumowuje.

Family Food Fight: Sernik według Ewy Wachowicz

Sernik według Ewy Wachowicz

W najnowszym, 3. odcinku programu "Family Food Fight: Pojedynek na smaki", Ewa Wachowicz zdradzi przepis na pyszny sernik z białą czekoladą i polewą z karmelizowanych moreli. Recepturę na ten smaczny deser znajdziesz poniżej.

Sernik z białą czekoladą i polewą z karmelizowanych moreli

Sernik według Ewy Wachowicz

Proporcje na dwie formy.

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru białego
  • 30 g łuskanego orzecha włoskiego

 

Przygotowanie:
Herbatniki razem z orzechami rozdrobnij w robocie ręcznym (z końcówką do siekania) na sypką masę. Do niej dodaj kakao, cukier i roztopione masło, mieszając raz jeszcze. Tak przygotowaną masę rozłóż równo na dwie formy, ułożone na głębokiej blasze od piekarnika i dociśnij równomiernie dłonią. Następnie piecz w 150 stopniach przez 10 minut.

 

Masa serowa:

  • 500 g białej czekolady
  • 400 g śmietanki 36%
  • 1 kg serka
  • 6 szt. żółtka w rozmiarze L
  • 80 g cukru białego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie zostaw do przestygnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem do zbielenia, a następnie dodaj śmietanę. Miksuj jeszcze przez chwilę, po czym dodaj ser i skrobię ziemniaczaną. Po uzyskaniu jednolitej masy serowej dodaj cienkim strumieniem czekoladę i mieszaj na wolnych obrotach.
Gotową masę przelej po równo na wcześniej podpieczone spody. Uzupełnij blachę wodą (do połowy wysokości formy) i piecz w kąpieli wodnej przez 35 minut w 150 stopniach. Po pieczeniu ostrożnie zlej wodę z blach, a sernik umieść na drewnianej desce, a następnie w lodówce celem wystudzenia.

 

Karmelizowane morele flambirowane morelówką:

  • 8 szt. małych moreli
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml destylatu z moreli
  • 200 ml soku ze świeżych pomarańczy
  • Skrobia ziemniaczana do zagęszczenia

 

Przygotowanie:
Morele przekrój na połówki i pozbaw je pestek. Na suchej patelni z brązowego cukru i odrobiny wody przygotuj karmel. Na nim ułóż morele (strona przekroju ma stykać się z patelnią). Po krótkim karmelizowaniu owoców flambiruj je morelówką, a po wygaszeniu płomienia, dodaj świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Powstały płyn zagęść mieszanką skrobi z wodą, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu (ani za rzadkiej, ani za gęstej). W razie potrzeby dokwaś sokiem z cytryny. Morele i powstały sos podaj w sosjerce obok sernika.


Zapraszamy do kuchni „Family Food Fight. Pojedynek na smaki" w każdą środę, o 20:05.

 

Jesteście ciekawi, jak toczą się losy uczestników programu „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"? Oglądajcie odcinki na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
30 min
17
15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich. Zawsze stosuję metodę, której nauczył mnie dziadek

Zastanawiasz się, dlaczego orzechy włoskie są gorzkie? Czasem zdarza się, że po zdjęciu łupinki zamiast pysznego wnętrza czeka na nas niemiła niesp...

2
Ewa gotuje Kulinarna podróż przez kuchnie świata z Ewą Wachowicz

W 489. odcinku programu Ewa Wachowicz wybrała się w daleką podróż po różnych kuchniach świata. Wraz z prowadzącą widzowie poznali szwedzkie, ameryk...

0
Informacje Regeneruje, wzmacnia organizm i buduje odporność. Jak zrobić ocet z nasturcji?

Ocet z nasturcji nie jest u nas powszechnie stosowany. Próżno go szukać na półkach w marketach. A szkoda, bo jest zdrowy i świetnie sprawdza się w...

1