Najlepsze przepisy na ogórki

Dieta dla mózgu - co jeść, aby go wesprzeć?

Jesień to dla wielu z nas czas powrotu do szkół, biur i na uczelnie. Jednym słowem – czas wytężonej pracy umysłowej. Jak z wakacyjnych szaleństw płynnie wejść w jesienne obowiązki, nie odczuwając jednocześnie „przesilenia powakacyjnego”?

Fot. 123RF/Picsel

Mózg, nasze centrum dowodzenia, odpowiedzialny jest za kluczowe funkcje życiowe, poznawcze, psychologiczne. Dzięki niemu nie tylko oddychamy, widzimy, słyszymy, ale również mówimy, myślimy, pracujemy! Czy dbamy o niego odpowiednio patrząc na to jak go wykorzystujemy, czy może wręcz odwrotnie? Higiena układu nerwowego nie jest trudna. Wystarczy pamiętać o zdrowym śnie, zdrowej i zbilansowanej diecie oraz aktywności, nie tylko tej umysłowej, ale przede wszystkim fizycznej. Co jednak, gdy wszystkie wymienione, na pozór łatwe aspekty kuleją lub chcemy wesprzeć umysł w okresie wytężonej pracy? Sięgamy wtedy często po suplementację, rynek jest wypełniony po brzegi preparatami dedykowanymi układowi nerwowemu, ale czy dobieramy ją odpowiednio do naszych potrzeb i przede wszystkim potrzeb naszego mózgu? Skupmy się zatem na potrzebach nasze mózgu i na tym po co warto sięgnąć, aby po okresie wakacyjnym przywrócić pełnię wydajności umysłowej.
Kwas dokozaheksaenowy, brzmi skomplikowanie, prawda? Za to skrót DHA powinien być znany. Jest to związek należący do kwasów omega-3, znany ze swoich dobroczynnych dla mózgu właściwości. Przyjmowany w dziennej dawce 250 mg wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Oznacza to, że poprawia pracę neuronów, ponieważ wchodzi w skład fosfolipidów ich błony komórkowej. Co ciekawe, trwają badania na temat deficytów kwasów omega-3, w tym DHA m.in. w chorobie Alzheimera i innych chorobach neurodegeneracyjnych. DHA jest więc naturalnym wsparciem dla pracy mózgu, po który warto sięgnąć, aby w pełni wykorzystać jego możliwości.
Żelazo, które głównie kojarzy się z układem krwionośnym i anemią, jest kluczowym elementem dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego! Będąc składnikiem hemoglobiny jest niezbędne w procesie transportu tlenu w mózgu, ale również bierze udział w wielu procesach fizjologicznych, zapewniających naszemu organizmowi prawidłową homeostazę. Zaburzenie tych procesów może prowadzić do upośledzenia pracy mózgu, szczególnie funkcji kognitywnych, czyli poznawczych.
Witaminy z grupy B, w tym witamina B12 i kwas foliowy, które są najczęściej koenzymami (elementami niezbędnymi do pracy enzymu) biorącymi udział w szeregu procesów biochemicznych, są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Odpowiadają za metabolizm energetyczny, biorą udział w procesie podziału komórek. Coraz więcej badań wskazuje, że niedobór witaminy B12 osłabia proces zapamiętywania, upośledza funkcje psychologiczne, sprawia że czujemy się przygnębieni, zdekoncentrowani i zmęczeni. Z kolei witamina B1, będąca koenzymem m.in. dehydrogenazy pirogronianowej zapewnia energię komórkom nerwowym, w których odbywają się procesy syntezy kwasów nukleinowych i neurotransmiterów. Witamina B6 również bierze udział w syntezie neurotransmiterów, w tym serotoniny, kwasów nukleinowych i aminokwasów. Magnez, czyli nasz kolejny partner we wsparciu pracy układu nerwowego. Zwiększa wydajność umysłu oraz wpływa na koncentrację. Zmniejsza uczucie znużenia, czego bardzo potrzebujemy podczas wyczerpującej pracy lub nauki. Powstaje także coraz więcej prac mówiących o pozytywnym wpływie magnezu na niwelowanie stresu i złego samopoczucia.
Adaptogeny, takie jak Ashwagandha (Witania ospała), Bacopa monnieri (Bacopa drobnolistna), Żeń-szeń koreański, L-teanina, czyli aminokwas znajdujący się w ekstrakcie z zielonej herbaty są naturalnymi wspomagaczami pracy mózgu. Z definicji adaptogenów wynika, że działają na wiele procesów fizjologicznych, w tym również mają działanie ochronne i regeneracyjne w stosunku do układu nerwowego. Dzięki temu pomagają obniżyć poziom stresu, zmęczenie, irytacją związaną z nadmiarem obowiązków. Wyciszają i pozwalają nie tylko skupić się na intensywnej pracy, ale również spokojnie zasnąć po wyczerpującym dniu. Poprawiają pracę mózgu i funkcje poznawcze. Ułatwiają zapamiętywanie, zwiększają stężenie serotoniny w mózgu, czyli jednego z neurotransmiterów. Są naturalnym wsparciem dla całego organizmu.
Niektórzy porównują mózg do procesorów komputerowych. Jest to niewątpliwie nasze centrum dowodzenia, tylko czy odpowiednio o nie dbamy? Jak widać nie jest to trudne, wymaga tylko wiedzy na temat prawidłowej higieny układu nerwowego i sięgać po sprawdzone składniki, w tym te pochodzenia naturalnego. szczególnie kończąc szalone wypady wakacyjne i rozpoczynając okres wytężonej pracy. Pamiętajmy, że każdy organizm jest inny i ma inne zapotrzebowanie na poszczególne witaminy i składniki mineralne, dlatego ważną rolę odgrywa personalizacja, którą oferuje Sundose, czyli innowacyjne suplementy diety, których skład dobrany jest właśnie na podstawie szczegółowych zaleceń dietetyków i naukowców, po analizie wywiadu zdrowotno-żywieniowego, a nawet wyników badań krwi. Skład każdej saszetki jest w 100% dopasowany do realnych potrzeb organizmu.

Źródło; materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 16

>60 min
2
Dania główne "Leczo" z kalarepą

Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...

Odsłon: 6

30 min
0
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 40

>60 min
3
15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26