Dieta na płaski brzuch - co powinno się jeść?

Choć w internecie znajdziemy mnóstwo ćwiczeń, które pomogą nam wzmocnić mięśnie brzucha to pamiętajmy, że bez właściwej diety nie osiągniemy oczekiwanego efektu.

Fot. materiały prasowe

Badania potwierdzają, że odpowiednio zbilansowana dieta to aż 70% sukcesu w drodze po wymarzoną sylwetkę. Pozostałe 30% to aktywność fizyczna, dlatego zamiast półgodzinnej serii brzuszków trzy razy dziennie, czy kilkudniowego „detoksu sokowego" wprowadźmy w życie zasady, które pomogą w uzyskaniu płaskiego brzucha oraz pozytywnie wpłyną na nasz organizm.

Zdrowe nawyki, za które brzuch nam podziękuje

- Jeśli chcemy mieć płaski brzuch to przede wszystkim powinniśmy jadać regularnie. Zachęcam do spożywania 4-5 posiłków dziennie co 3-4 godziny. Unikajmy produktów ciężkostrawnych i wzdymających. Postawmy na dania lekkostrawne i bogate w błonnik pokarmowy. Niezwykle istotne jest również regularne nawadnianie organizmu, ponieważ wspomaga to metabolizm i ułatwia usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Aby nasz organizm dobrze funkcjonował potrzebuje także odpowiedniej dawki snu tj. 7-8 godzin na dobę. Niewyspanie wpływa na zaburzenie procesów wewnątrz naszego ciała i przez to chętniej sięgamy po nadprogramowe kalorie, dlatego przestrzeganie zasady Work-Life-Balance jest równie ważne. - wyjaśnia Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.

Co jeść a czego unikać?

W diecie na płaski brzuch powinny znaleźć się warzywa takie jak: sałata, pomidory, świeże i kiszone ogórki, marchew, buraki, cukinia, brokuły i bakłażan. Warto sięgać także po produkty pełnoziarniste typu brązowy ryż, chleb oraz makaron razowy lub z pełnego przemiału, drobne kasze, komosę ryżową, płatki owsiane, chude gatunki mięs jak np. indyk czy udziec wołowy, ryby, chude mleko i nabiał, orzechy. Warto pić także minimum 1,5 litra płynów dziennie - przede wszystkim wody niegazowanej, ale może być także zielona herbata i napary ziołowe. Potrawy najlepiej gotować na parze lub piec bez dodatku tłuszczu.
Unikajmy natomiast nadmiaru cukru, soli, wysokoprzetworzonych dań i przekąsek, potraw smażonych, warzyw strączkowych (np. fasola, ciecierzyca, groch), a także kapustnych, cebuli, owoców pestkowych (np. czereśnie, nektarynki, śliwki) makaronów i pieczywa z oczyszczonej mąki pszennej, białego ryżu, wody gazowanej i słodkich napojów.
- Na śniadanie dobrym wyborem będzie pasta z gotowanych jajek z dodatkiem jogurtu naturalnego, omlet z pomidorami, czy twaróg z ziołami i chlebem razowym. Na drugie śniadanie lub podwieczorek możemy zjeść sałatkę z sezonowych warzyw, np. świeży szpinak z fetą lub gotowanym drobiem czy dorszem, ogórkiem, truskawkami i pestkami słonecznika. Dobrym wyborem będzie też koktajl na bazie mleka kokosowego z siemieniem lnianym, owocami jagodowymi lub bananem. Na obiad i/lub kolację proponuję gęste, warzywne zupy z dodatkiem schabu lub piersi indyka, pieczone lub gotowane na parze chude mięsa i ryby w towarzystwie brązowego ryżu z brokułami lub kotlety z kaszy jaglanej i pestek dyni z surówką z marchwi. - podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.

Podkręć metabolizm - rusz się po zdrowie

Jeśli pogoda dopisuje to warto zażyć również trochę ruchu na świeżym powietrzu. Może być to 30-45 minutowy szybki spacer, jazda na rowerze, czy rolkach. A jeśli pada deszcz to trening z ciężarkami lub obciążeniem własnego ciała, czy zestaw ćwiczeń wzmacniająco-rozciągających typu pilates o dostosowanym do własnych możliwości stopniu zaawansowania możemy wykonać np. w domu. Przykłady treningów znajdziesz np. w magazynach o zdrowym stylu życia oraz w internecie. Aktywność fizyczna sprzyja lepszemu funkcjonowaniu organizmu i pozwoli odpocząć od nowoczesnych technologii, dlatego warto wybrać taką, która sprawi nam przyjemność i włączyć ją do codziennego harmonogramu.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
7
Zupy Wigilijny barszcz z uszkami

Na miesiąc przed Wigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Boże...

Odsłon: 5670

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

2
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

7