Dlaczego sól nam szkodzi?

Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi?

Fot.123RF

Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują, że nieświadomie spożywamy znacznie więcej soli niż nakazywałyby to wszelkiego rodzaju tabele żywieniowe. Czy mamy powody do niepokoju?

Ile soli możemy zjeść?

W zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia możemy znaleźć informację, że powinniśmy zjadać nie więcej niż 5 gramów soli dziennie. Jest to mniej więcej tyle, ile mieści się na łyżeczce do herbaty. Warto wziąć pod uwagę, iż liczba ta obejmuje nie tylko sól, którą samodzielnie dodajemy do potraw. Składa się na nią również ta, dodawana do naszego jedzenia przez producentów żywności. Badania wskazują, że przeciętny Polak zjada nawet 2-3 razy więcej soli niż wynosi zalecana dawka, a liczba ta może jeszcze wzrosnąć, jeśli mamy zamiłowanie np. do słonych przekąsek lub chipsów.

Jak szkodzi nam sól?

Gdy wprowadzamy do naszego organizmu zbyt dużo soli, znacząco wzrasta ryzyko wystąpienia szeregu chorób. Najczęstszym przypadkiem jest nadciśnienie tętnicze, spowodowane zatrzymaniem wody w organizmie. Z tego samego powodu mogą wystąpić różnego rodzaju obrzęki oraz zaburzenia w pracy systemu wydalniczego. Niestety, na tym nie kończy się lista negatywnych skutków jedzenia zbyt dużej ilości soli. Poza nadciśnieniem, znajdziemy na niej również udary mózgu, zawały serca, miażdżycę, osteoporozę i raka żołądka. Zdaniem niektórych naukowców nadmiar soli w diecie może odpowiadać również za występowanie cukrzycy typu II, chorób nerek oraz niekontrolowany wzrost wagi.

Czy niedobór soli jest groźny?

Niestety, okazuje się, że niedobór soli jest równie groźny co jej nadmiar. Chociaż dieta bezsolna zyskała wielu zwolenników, to popadanie ze skrajności w skrajność nie jest dobrym rozwiązaniem. Sól jest niezbędna do zachowania równowagi elektrolitowej oraz poprawnego przebiegu różnych procesów chemicznych w naszym organizmie. Ponadto, dzięki niej, nasz układ nerwowy i mięśniowy może sprawniej działać. Co ciekawe, niedobór soli w organizmie, podobnie jak jej nadmiar, może powodować problemy z ciśnieniem tętniczym. Niedobór soli zaburza również przemianę materii w komórkach i błonie komórkowej, przez co nasz organizm staje się bardzo zanieczyszczony.

Gdzie znajdziemy najwięcej soli?

Jeżeli chcecie mieć pewność, że w waszej codziennej diecie znajdzie się bezpieczna ilość soli, koniecznie zwracajcie uwagę na informacje zawarte na etykietach kupowanych produktów. Waszą czujność powinny wzbudzić przede wszystkim różnego rodzaju szybkie przekąski, takie jak krakersy, prażynki, paluszki czy też chipsy. Ponadto uważajcie, kupując wszelkiego typu mieszanki przypraw, gotowe sosy do makaronów i sałatek, zupki instant lub kostki rosołowe - często zdarza się, że ich producenci dodają do nich sól bardzo lekką ręką.

Chociaż nie każdy zdaje sobie z tego sprawę bardzo dużo soli możemy znaleźć także wędlinach i serach - w niektórych przypadkach w 100 gramach produktu znajdziemy nawet 4 gramy soli. Zwracajcie też uwagę na etykiety w piekarni - sól znajdziemy nie tylko w chlebie, ale również w słodkich wypiekach, takich jak pączki, czy też drożdżówki.

 

Zobacz też: Jak chleb wpływa na nasze zdrowie?

Jak chleb wpływa na nasze zdrowie? Kliknij!
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Bananowiec

Świetne ciasto bez pieczenia. Przepis pochodzi z książki którą dostałam kilka...

Odsłon: 9617

30 min
28
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

0
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26