Dlaczego warto jeść karczochy?

Te pochodzące z rejonu Morza Śródziemnego warzywa, nie są jeszcze zbyt popularne nad Wisłą, jednak coraz łatwiej dostać je w naszych sklepach. Warto włączyć je do diety, gdyż mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Fot. 123RF

Karczochy były doskonale znane już starożytnym Grekom i Rzymianom, którzy zalecali ich spożywanie zwłaszcza w przypadku niestrawności, a także różnego rodzaju chorób wątroby i nerek. Z czasem zaczęto je hodować w innych regionach Europy, jednak moda na ich spożywanie nigdy nie dotarła do naszego kraju. Jest czego żałować, gdyż wpływ tego warzywa na nasze zdrowie jest naprawdę zaskakujący. Naukowcy dokładnie przestudiowali jego właściwości, a efektem ich badań było odkrycie m.in. cynaryny - wyjątkowej substancji, odpowiedzialnej za lecznicze i odchudzające właściwości karczochów.

Karczochy dla odchudzających się

Na sklepowych półkach tego warzywa powinny poszukać przede wszystkim osoby, pragnące zrzucić zbędne kilogramy. Wspominana wcześniej cynaryna doskonale wspomaga proces odchudzania, przyśpieszając metabolizm oraz regulując pracę układu pokarmowego. Co więcej, w karczochach znajdziemy również cenną inulinę - substancja ta ma właściwości podobne do błonnika. Tak jak cynaryna, dobrze wpływa na nasz układ trawienny, regulując pracę jelit, stymulując wzrost korzystnej mikroflory bakteryjnej oraz zapobiegając zaparciom. Dzięki inulinie, w łatwy sposób zadbamy o odpowiedni poziom cukru we krwi, co m.in. zapobiega napadom wilczego głodu.

Jednak na tym nie kończą się dietetyczne właściwości karczochów. Zawarte w nim substancje zdecydowanie zmniejszają wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym, co zmusza nasz organizm do wykorzystywania wcześniej zgromadzonych zapasów tłuszczu. Nic więc dziwnego, że wiele popularnych (i bardzo drogich) środków odchudzających zawiera w sobie wyciąg z teego warzywa.

Warto również zwrócić uwagę na fakt, że karczochy zawierają w sobie bardzo mało kalorii. W stu gramach znajdziemy zaledwie 47 kcal, co czyni je lekką i zdrową przekąską, którą możemy jeść bez wyrzutów sumienia.


Zobacz też: Sekret skutecznego odchudzania, czyli co łączy wszystkie diety?

Sekret skutecznego odchudzania, czyli co łączy wszystkie diety?

 

Pomocne w przypadku poważnych schorzeń

Pojawienie się karczochów w jadłospisie wspomoże nie tylko odchudzanie, ale również oczyszczanie organizmu. Zawarte w nich substancje przyśpieszają usuwanie toksyn, spowalniają proces starzenia się komórek oraz hamują produkcję komórek nowotworowych. Regularne jedzenie karczochów, dostarczy nam potężnej dawki antyoksydantów, mających działanie ochronne i przeciwzapalne. Badania wykazały również, że karczochy mogą wyjątkowo wspomóc profilaktykę i leczenie nowotworów piersi.

Warzywo to może również wyjątkowo przysłużyć się osobom chorym na cukrzycę. Zawarta w nich inulina reguluje poziom cukru we krwi, a kwas chlorogenowy obniża ich wchłanianie. Warto też wiedzieć, że karczochy stanowią doskonałe źródło wielu substancji odżywczych, w tym witaminy C, B, A i E. Ponadto, znajdziemy w nich również cenny kwas foliowy, sód, potas, fosfor oraz magnez - pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ze względu na zawartość cynaryny, włączenie karczochów do diety zaleca się osobom mającym problemy ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Naukowcy są zdania, że dzięki niej poziom złego cholesterolu może zostać obniżony nawet o 60%.

Jak się okazuje, karczochy nie tylko czynią nasz zdrowszymi, ale także piękniejszymi. Maseczkę z karczocha zaleca się w przypadku leczenia trądziku i różnego rodzaju wyprysków. Co więcej, ekstrakt z tej rośliny powinny wypróbować osoby mające problemy z łuszczycą oraz egzemą. Ze względu na bogactwo przeciwdziałających starzeniu antyoksydantów, wyciąg z karczocha bywa bardzo często wykorzystywany przez firmy kosmetyczne w tworzeniu kremów pielęgnacyjnych i odmładzających. Tymczasem prostą maseczkę o podobnych właściwościach możemy samodzielnie przygotować w zaciszu własnej kuchni, miksując ze sobą serce karczocha, ogórka i łyżeczkę jogurtu naturalnego.

 

Brakuje ci pomysłów na dania z karczochami? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników! Aby zobaczyć przepis, kliknij w wybrane zdjęcie.

Karczochy z dipemKarczochy z sosem holenderskimPierś z kurczaka z karczochami

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 132

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 192

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 159

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326