Z tego artykułu dowiesz się:
- Czy warto kupować gotowe mieszanki przypraw?
- Jak zrobić domowe przyprawy do mięs?
- Jak przygotować domowe przyprawy do warzyw?
- Jak zrobić domową wegetę?
- Jak zrobić domowe mieszanki przypraw?
- Jakie domowe przyprawy zrobić? (przepisy)
Dzisiaj podpowiemy ci, jak zrobić domowe mieszanki przypraw. Może nawet pomyślałeś o ich przygotowaniu w zaciszu własnej kuchni, ale stwierdziłeś, że to za dużo zachodu? A przecież w ferworze dnia codziennego trudno wygospodarować czas na tego typu prace.
Tymczasem domowa przyprawa do mięsa czy warzyw wcale nie musi oznaczać ogromu pracy. Sprawdź poniższy artykuł i sam stwierdź, czy jest to zadanie dla ciebie. Zapewniamy cię, że tak!
Gotowe mieszanki przypraw ze sklepów - tak czy nie?
Najłatwiej byłoby sięgnąć po gotowe mieszanki przypraw ze sklepów. Półki w marketach wręcz uginają się od tego typu produktów. Te niestety często wcale nie są smaczne i co najważniejsze - zawierają masę szkodliwych substancji - nadmiar soli czy glutaminianu sodu. Dodaje się do nich także olej, karmel, cukier czy mąkę.
Zastanawiasz się po co? Po to, by wzmocnić ich smak. Zresztą sprawdźmy przykładowy skład gotowej mieszanki przypraw: glutaminian monosodowy, mąka pszenna, sól, papryka, cukier, cebula, olej palmowy, ekstrakty warzywne (cebula, papryka), zioła prowansalskie, tymianek, barwnik: karmel amoniakalny, majeranek, papryka ostra, papryka słodka, koncentrat pomidorowy, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz czarny, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu. Sporo tutaj naturalnych substancji, ale niestety mnóstwo też sztucznych, kompletnie niepotrzebnych i szkodliwych dla naszego organizmu.
Mamy nadzieję, że to przekonało cię do wykonania domowej mieszanki ziół samodzielnie.
Zobacz: Gulasz z kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym
Domowa przyprawa do mięsa - jak zrobić?
Często przygotowujesz potrawy z mięsem? Zacznij więc od domowych mieszanek właśnie do tego typu dań.
Domowa przyprawa do kurczaka
Składniki:
- 6 łyżeczek soli morskiej,
- 6 łyżeczek papryki czerwonej słodkiej,
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2 łyżeczki tymianku,
- 2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie).
Sprawdź także: Domowa przyprawa do kurczaka: Przepis, jak zrobić - Smaker.pl
Domowa przyprawa do wołowiny
Składniki:
- 6 łyżeczek soli morskiej,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 4 łyżeczki rozmarynu,
- 6 łyżeczek cebulki prażonej,
- 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu czarnego,
- 2 łyżeczki tymianku.
Domowa przyprawa do jagnięciny
Składniki:
- 6 łyżeczek soli morskiej,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 4 łyżeczki rozmarynu,
- 2 łyżeczki suszonej mięty,
- skórka starta z 1 cytryny,
- skórka starta z 1 limonki,
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego.
Domowa przyprawa do wieprzowiny
Składniki:
- 6 łyżeczek soli morskiej,
- 6 łyżeczek majeranku,
- 2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego,
- 4 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki,
- 2 łyżeczki ziela angielskiego.
Domowa przyprawa do warzyw - przepis idealny
Suszona, warzywna baza do różnego rodzaju dań to podstawa - dosłownie i w przenośni. Lubisz pieczone warzywa? A może szukasz czegoś do wege (lub niewege) rosołu? Postaw na warzywną mieszankę. Do jej przygotowania potrzebujesz następujących składników:
- 1 pietruszki,
- 2 marchewek,
- połówkę cebuli,
- kilka suszonych pomidorów,
- kurkumę,
- 2 listki laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- sól,
- oliwę.
Seler, marchew i pietruszkę zmiksuj lub bardzo drobno pokrój. Cebulę tylko drobno posiekaj. Wrzuć te składniki do miski i dodaj przyprawy. Załóż jednorazowe rękawiczki i nacieraj warzywa. Rozłóż je płasko na brytfance najlepiej wyłożonej pergaminem.
Wcześniej piekarnik nastaw na 110 stopni. Włóż brytfankę do nagrzanego pieca i susz, co jakiś czas mieszając. Wszystkie warzywa muszą się równo podsuszyć. Na koniec dodaj pokrojone, suszone pomidory. Poczekaj, aż wszystko dokładnie wystygnie i przełóż do szklanego, zamykanego pojemnika.
Sprawdź także: Gdzie najlepiej przechowywać przyprawy?
Domowa "wegeta" do warzyw i nie tylko
Inna domowa przyprawa do warzyw wymaga w procesie przygotowania suszenia warzyw w dehydratorze lub suszarce do grzybów. Mimo jej pracochłonności przygotowanie jest stosunkowo proste.
Składniki:
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 1 średni por,
- Pół pęczka koperku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 5 liści selera korzeniowego,
- 5 dużych liści lubczyku,
- 2 ostre papryczki,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
- 3 łyżeczki soli morskiej.
Wszystkie warzywa dokładnie umyj oraz oczyść. Pokrój je na drobne kawałki, np. marchewkę w plastry, por w półkrążki czy paprykę na drobne elementy. Po kolei wrzucaj je na sitka suszarki spożywczej. Podczas suszenia, co jakiś czas je mieszaj i rozdzielaj. Warto również zamieniać sitka miejscami.
Susz należy podzielić na trzy części. Każdą zmiksować na drobne kawałki z łyżeczką soli. Warto blendować do uzyskania proszku. Tak uzyskaną domową "wegetę" przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku. To świetna warzywna baza m.in. do zup.
Inne mieszanki przypraw - sprawdź ciekawe przepisy
Jak zrobić domowe mieszanki przypraw, inne niż standardowe mixy do warzyw czy mięs? To nie będzie wcale problematyczne! Sprawdź np. przepis na domowy pieprz ziołowy.
Domowy pieprz ziołowy
Składniki:
- 3 łyżki gorczycy
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 3 łyżki ziaren kolendry
- 2 łyżki kminku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Gorczycę, kminek i kolendrę zmiel w blenderze. Dodaj resztę składników i bardzo dokładnie wymieszaj. Pyszny, ziołowy pieprz gotowy!
Domowa przyprawa gyros
Lubisz gyros? Sprawdź tę domową przyprawę. Warto pomyśleć o jej przygotowaniu, gdyż gotowe mieszanki tego typu zawierają szczególnie dużo sztucznych i niezdrowych składników.
Składniki:
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- pół łyżeczki mielonej cebuli,
- pół łyżeczki tymianku,
- pół łyżeczki oregano,
- łyżeczka mielonego chili,
- łyżeczka mielonej kolendry,
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki utartego rozmarynu,
- 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy,
- 3/4 łyżeczki mielonej kozieradki,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, zmielonego,
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Mieszankę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.
Curry własnej roboty
Składniki:
- 2 łyżeczki kurkumy,
- łyżeczka kolendry,
- łyżeczka wędzonej papryki słodkiej,
- łyżeczka ostrej papryki,
- pół łyżeczki imbiru,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka kminu rzymskiego,
- łyżeczka gorczycy białej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- odrobina czosnku granulowanego,
- odrobina czarnuszki.
Wszystkie składniki zmiel, np. w blenderze albo młynku. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Curry własnej roboty, pyszne i aromatyczne, gotowe!
Cukier aromatyczny domowej roboty
Cukier aromatyczny domowej roboty pachnie i smakuje zdecydowanie lepiej niż ten sklepowy. Z tego powodu warto go przygotować.
Składniki:
- 200 g białego cukru,
- laska wanilii.
Z wanilii wyskrob ziarenka i wymieszaj je z cukrem. Dodaj do mieszanki pokrojone kawałki laski wanilii. Zamknij całość szczelnie w słoiczku i odstaw na dwa tygodnie. W międzyczasie wstrząśnij słoikiem.
Sprawdź także: Domowa przyprawa korzenna do piernika - przepis ze Smaker.pl
1. Domowa przyprawa gyros
Zobacz przepisDomowa przyprawa gyros /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Domowa przyprawa typu Vegeta
Zobacz przepisDomowa przyprawa typu Vegeta /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Domowa przyprawa do kurczaka
Zobacz przepisDomowa przyprawa do kurczaka /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Przyprawa bulionowa z grzybami
Zobacz przepisPrzyprawa bulionowa z grzybami /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Domowa przyprawa do sernika
Zobacz przepisDomowa przyprawa do sernika /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jak jeść więcej warzyw i owoców zimą? Spróbuj tych sposobów »
Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? »
Ten jeden składnik sprawi, że pierogi będą rozpływać się w ustach »