Ciasta na Boże Narodzenie

Stary barek ze skrzypiącymi drzwiczkami, zamykany na klucz, a w środku karafka z grubego szkła i zestaw malutkich kieliszeczków. Charakterystyczny brzęk szkła i rozchodzący się aromat, zwiastuje nadejście leniwego popołudnia. Spędzonego w gronie najbliższych przy kieliszku domowej nalewki.

Fot. 123RF/Picsel

W czym tkwi sekret takich magicznych chwil? W umiejętności nieśpiesznego smakowania wolnego czasu, prowadzenia leniwej rozmowy i powolnego popijania doskonałego trunku. Bo nalewka nie lubi pośpiechu. Zarówno w konsumpcji, jak i produkcji. Dlaczego ma w sobie taką, nie tylko alkoholową, moc?


Nalewka to esencja smaku i aromatu owoców lub ziół. W trakcie maceracji, czyli zalania wkładu i odstawienia, wysokoprocentowy alkohol wyciąga nuty aromatyczne i smakowe (w podobny sposób przyrządza się perfumy). I mimo że maceracja wygląda na tajemny proces alchemiczny, to nie ma w niej nic trudnego.


Bo tak naprawdę przygotowanie domowej nalewki nie jest niczym trudnym. Owszem, przygotowanie wybitnych nalewek jest sztuką, której opanowanie wymaga nauki, serca, talentu i szczęścia, ale przecież jeśli nie spróbujemy, to nigdy się nie przekonamy, czy potrafimy zrobić domową nalewkę.


Niemal każda nalewka ma swoją recepturę, a każdy nalewkarz swoją technikę. Zaczynając przygodę z domowym wytwórstwem nalewkowym warto zaopatrzyć się w sprawdzone poradniki, takie jak „Zachęta do sztuki nalewek" Andrzeja Fiedoruka, Hanny Szymanderskiej, Hieronima Błażejaka, czy „Wielką księgę nalewek" Jana Rogali. Warto też pamiętać o kilku podstawowych zasadach.


Smak nalewki zależy przede wszystkim od wkładu. Czyli jeśli zaopatrzymy się w świeże, dojrzałe, aromatyczne i słodkie owoce - to mamy szansę na sporządzenie dobrego trunku. Idealnie byłoby zerwać owoce z własnego sadu, jednak jeśli nie mamy takiej możliwości, wybierzmy się skoro świt na targ, aby dostać najlepsze owoce. Z ziołami jest nieco łatwiej - możemy udać się na łąkę, czy do lasu i wybrać najlepsze okazy.


Najpopularniejszą polską nalewką jest wiśniówka, i nie ma w tym nic dziwnego, bo jest pyszna i dość prosta w przygotowaniu. Przy okazji warto wspomnieć o kolejnej zasadzie dotyczącej drylowania - mało która nalewka powstaje na owocach z pestkami, pestki bowiem pod wpływem alkoholu wydzielają kwas pruski - i choć taka nalewka może być smaczniejsza, to jest bardzo niezdrowa.


Podczas powstawania nalewki nasza rola nie kończy się na wybraniu słoja lub gąsiorka i uzupełnienia go składnikami. W trakcie namaczania musimy macerat mieszać, degustować, wystawiać na słońce, chronić w nocy przed chłodem - musimy być cały czas obecni.


Po maceracji filtrujemy owoce, uzupełniamy bazę alkoholem lub rozcieńczamy, doprawiamy i...odstawiamy. Zakorkowane butelki potrzebują przynajmniej dwóch, trzech miesięcy, by oddać to, co najlepsze. Są i nalewki, które wymagają lat, by dojrzeć i zeszlachetnieć. Nic dziwnego, że w polskich obyczajach ludowych znajdujemy nalewkę, zwaną chrzcinówką - nastawianą na chrzciny dziecka, a otwieraną na jego weselu. Owszem istnieją ekspresowe nalewki, jak i sposoby postarzania nalewek, ale pozbawiają one domowe trunki magii oczekiwania oraz uczą nas niecierpliwości. A przecież nalewka nie lubi pośpiechu...

 

Dokładne przepisy na ponad 20 nalewek w książce kucharskiej. Kliknij!

Czy wiesz jak dobierać wino do potraw? Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik sezamowo-czekoladowy

Sernik z sezamkami, czekoladą, herbatą matchą i ciasteczkami amaretti. To poł...

Odsłon: 295

15 min
7
30 min
386
Desery Ciasto krówka z żurawiną

Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...

Odsłon: 381

30 min
4
>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

4
Informacje Święta z twistem – vege specjały, które przekonają nawet mięsożerców

W polskiej tradycji na stole wigilijnym z mięs pojawia się wyłącznie ryba. A gdyby tak przygotować święta całkowicie wegańskie? Nie tylko bez ryb,...

2
Informacje Świąteczna odyseja wśród pierogowych smaków

Choć pierogi to wigilijna klasyka, nikt nie powiedział, że nie można wprowadzić do nich odrobiny nowoczesności. Nic nie stoi więc na przeszkodzie,...

0
Informacje Magia świątecznych przypraw zmieni każde danie

Wigilijny stół, na którym znajdziemy barszcz, pierogi czy karpia, to symbol świąt. Nie chcemy rezygnować z tych klasycznych dań, ponieważ są one cz...

7