Droga od xocolatl do czekolady

Historia czekolady to starożytne ludy, ludzkie tragedie czy początkowe wzgardzanie tym smakołykiem przez Europejczyków. Uwielbiana przez wszystkie dzieci czekolada znana jest od prawie 2 tysięcy lat, ale tak naprawdę powszechnie dostępna dopiero od niedawna.

Fot. 123RF/Picsel

Cenny napój

Historia czekolady sięga czasów starożytnych. Jako pierwsi, kakaowce zaczęli uprawiać Olmecy, lud zamieszkujący tereny obecnego Meksyku. Pierwsi docenili smak kakao robionego z owoców kakaowca. Około III w. n.e po upadku Olmeków ich tereny zajęli Majowie i to ich uznaje się za twórców czekolady. Stworzyli specjalny napój zwany xocolatl podawany głównie arystokracji i królom.

 

Jego składnikiem było fermentowane kakao, które prażono i mielono, następnie dodawano wodę, mąkę kukurydzianą, miód i chili. Jednak tak naprawdę dopiero inny południowoamerykański lud - Aztekowie - rozpowszechnili zwyczaj spożywania czekolady. Oni wzbogacali swój napój o dodatki takie jak wanilia, czy suszone płatki kwiatów. Ziarno kakaowe stanowiło dla nich bardzo ważny surowiec, do tego stopnia, że było stosowane jako środek płatniczy.

Droga do Europy

Do Europy czekolada trafiła całkiem przypadkowo. W 1502 roku Krzysztof Kolumb w pobliżu Hondurasu, przejął łódź Majów wypełnioną ziarnami kakaowca. Początkowo w Europie ziarno to nie wzbudzało praktycznie żadnego zainteresowania. Dopiero Ferdynand Cortez zwrócił uwagę na jego właściwości. Po zmieszaniu zmielonych ziaren kakaowca z cukrem i innymi dodatkami np. wanilią powstał napój, który szybko zaczął być modny i Hiszpanie wręcz oszaleli na jego punkcie.

W 1580 roku Hiszpanie otworzyli pierwszą fabrykę czekolady. Od tego czasu zaczęły pojawiać się kolejne wytwórnie i plantacje na terenie całej Europy. Powstały czekoladowe szlaki handlowe. W połowie XVII wieku kakao zaczęto uprawiać na Filipinach i Nowej Gwinei. We Francji pierwsze pralinki pojawiły się za czasów Ludwika XIV. Do Szwajcarii czekolada dotarła w 1750 roku.

Kolejna rewolucja nastąpiła w 1828 roku za sprawą duńskiego chemika Konrada Jana van Houten'a, który wynalazł metodę oddzielania masła kakaowego od reszty masy. Następnym przełomem było stworzenie urządzenia do konszowania i mieszania mleka z kakao, dzięki czemu można było uzyskać mleczną czekoladę. We Włoszech zaczęto dodawać do czekolady takie dodatki jak orzechy, rodzynki i migdały. Pierwszą tabliczkę czekolady stworzyła firma Cadbury.

Czekolada krok po kroku

Proces tworzenia czekolady jest niezwykle skomplikowany i wymaga wykorzystania wielu maszyn. Zapewne każdy chciałby, aby produkcja tego przysmaku wyglądała jak w filmach, żeby szalony Willy Wonka, przy pomocy swoich niezwykłych pomocników tworzył prawdziwe słodkie arcydzieła, a cała fabryka wyglądała tak, jak kraina z dziecięcych marzeń. Rzeczywistość wygląda jednak zupełnie inaczej.

Ziarno kakaowca zanim stanie się właściwym składnikiem czekolady musi przejść długą drogę. Po zbadaniu jego jakości, waży się je, a następnie czyści. W razie konieczności zostaje uszlachetnione poprzez płukanie i suszenie. Przechodzi także przez proces chłodzenia, prażenia oraz złuszczenia, dzięki któremu oddzielone zostają jądra ziarna kakaowego. Po tych zabiegach następuje rozcieranie, którego celem jest uzyskanie miazgi kakaowej. Po jej utwardzeniu uzyskujemy gorzką czekoladę.

 

Następnie do miazgi dodawany jest cukier, mleko oraz tłuszcz kakaowy. Kolejnym etapem jest walcowanie, gdzie masa zostaje przepuszczona przez walce (każdy kolejny porusza się szybciej niż poprzedni). Potem następuje mieszanie płynnej czekolady przez 7 dni, co nadaje jej delikatniejszą konsystencję i poprawia smak, proces ten zwany jest konszowaniem. Następny etap to temperowanie, które polega na uzyskaniu przez masę czekoladową odpowiedniej temperatury, która sprawia, że łatwiej się ją formuje.

 

Gotowa masa rozlewana jest automatycznie do form, w postaci tabliczek (powstałe pęcherzyki powietrza są eliminowane, przy pomocy wibracji specjalnego urządzenia). Masa w tabliczkach zostaje schłodzona, etap ten zwany jest formowaniem. Po wykonaniu tych wszystkich zabiegów, gotowe tabliczki trafiają na taśmociąg, gdzie są pakowane w folie, sreberka oraz inne opakowania. Stąd już prosta droga przez sklep do naszego żołądka.

O rodzajach czekolady przeczytasz w kolejnym artykule. Kliknij!

Opracowała: Justyna Kwiecień

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Torcik dyniowy

Skromny torcik z dodatkiem dyni hokkaido w sam raz do jesiennej kawy. Przepys...

Odsłon: 1602

60 min
18
Przetwory Kompot z jabłek na zimę

Babciny przepis na kompot z jabłek do słoików, który funkcjonuje w naszej rod...

Odsłon: 101

60 min
1
Przekąski Placuszki drobiowe z cukinią

Niesamowicie smaczne placuszki przygotowane z filetu z kurczaka oraz cukinii....

Odsłon: 379

15 min
8
15 min
9
Sałatki Smaczna kolacja

Apetyczne i aromatyczne tortellini , świeże warzywa, z dodatkiem oliwy z oliw...

Odsłon: 279

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje "Ewa gotuje" wraca po wakacjach. Przepisy na śródziemnomorski i indyjskie specjały

Ruszył kolejny sezon kulinarnego programu "Ewa gotuje". W najnowszym odcinku prowadząca przygotowała dania inspirowane kuchniami świata. Nie zabrak...

2
Informacje 7 przepisów na ciasta i desery ze składników, które każdy ma w domu

Masz ochotę na coś słodkiego, ale półki w spiżarni świecą pustkami? Przygotowaliśmy dla ciebie 7 przepisów na pyszne ciasta i desery, które z łatwo...

6
Informacje Kobiety piją go, żeby zmniejszyć obrzęki. Wycisza bardziej niż melisa, rozkurcza lepiej niż mięta

Nagietek lekarski to piękna roślina ozdobna, ale też składnik, którego warto używać w kuchni. Wspaniale podkręca wartości odżywcze przyrządzanych d...

1
2