Dania jednogarnkowe

Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać?

Fot. 123RF/Picsel

Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?

 

Czas wykonania
Ciasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko około pół godziny, wraz z oczekiwaniem aż wyrośnie.

 

Nakład pracy
Ciasto drożdżowe wymaga zrobienia zaczynu. Zalewamy drożdże ciepłą woda, dodajemy do mąki, zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto francuskie? Wyrabiamy ciasto z mąki, wody i szczypty soli. Wałkujemy i schładzamy 2 godziny. Przekładamy masłem, składamy na trzy i wałkujemy. Schładzamy kolejne 2 godziny, ponownie składamy na trzy i wałkujemy, schładzamy tym razem godzinę, znów przekładamy i znów schładzamy... i tak 6 razy. W końcowej fazie schładzamy, a następnie wypiekamy.

 

Koszta
Porównywalne jeśli chodzi o mąkę, jednak do ciasta drożdżowego trafia 2/3 kostki masła, a do francuskiego aż dwie, pełne kostki.

 

Trudność
Także porównywalna. Owszem w przypadku ciasta francuskiego musimy się nawałkować i naprzekładać, jednak jest to czynność nie tyle skomplikowana, co żmudna.


Efekt
Ciasto drożdżowe pięknie wyrasta, jest puszyste, miękkie i aromatyczne, jednak to ciasto francuskie jest bardziej efektowne. Podczas pieczenia woda zawarta w cieście zaczyna parować i ta para zostaje zatrzymana przez tłuszcz, czyli masło. To sprawia że ciasto się rozwarstwia na cienkie listki. Ciasto francuskie jest kruche, delikatne i... tłuste.

 

Kalorie
Porcja ciasta drożdżowego z kruszonką - czyli 100 gram - to 375 kcal, porcja ciasta francuskiego to 407 kcal. Nie ma więc większej różnicy.


Co zatem wybrać? Prostsze i szybsze jest ciasto drożdżowe. Istnieje jednak ryzyko, że może nie wyrosnąć. Przy cieście francuskim trzeba się napracować, ale warto - choć raz pokazać sobie i kuchennemu światu, że potrafimy je zrobić.

 

Poznaj przepisy na ciasto drożdzowe oraz francuskie!


Drożdżowa książka kucharska. Kliknij!

 

Francuska książka kucharska. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 392

15 min
11
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1667

30 min
17
Desery Babeczki pierniczkowe

Babeczki pierniczkowe są świetnym dopełnieniem świątecznej atmosfery na wigil...

Odsłon: 106

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

1
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1