Ewa Gotuje

Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać?

Fot. 123RF/Picsel

Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?

 

Czas wykonania
Ciasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko około pół godziny, wraz z oczekiwaniem aż wyrośnie.

 

Nakład pracy
Ciasto drożdżowe wymaga zrobienia zaczynu. Zalewamy drożdże ciepłą woda, dodajemy do mąki, zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto francuskie? Wyrabiamy ciasto z mąki, wody i szczypty soli. Wałkujemy i schładzamy 2 godziny. Przekładamy masłem, składamy na trzy i wałkujemy. Schładzamy kolejne 2 godziny, ponownie składamy na trzy i wałkujemy, schładzamy tym razem godzinę, znów przekładamy i znów schładzamy... i tak 6 razy. W końcowej fazie schładzamy, a następnie wypiekamy.

 

Koszta
Porównywalne jeśli chodzi o mąkę, jednak do ciasta drożdżowego trafia 2/3 kostki masła, a do francuskiego aż dwie, pełne kostki.

 

Trudność
Także porównywalna. Owszem w przypadku ciasta francuskiego musimy się nawałkować i naprzekładać, jednak jest to czynność nie tyle skomplikowana, co żmudna.


Efekt
Ciasto drożdżowe pięknie wyrasta, jest puszyste, miękkie i aromatyczne, jednak to ciasto francuskie jest bardziej efektowne. Podczas pieczenia woda zawarta w cieście zaczyna parować i ta para zostaje zatrzymana przez tłuszcz, czyli masło. To sprawia że ciasto się rozwarstwia na cienkie listki. Ciasto francuskie jest kruche, delikatne i... tłuste.

 

Kalorie
Porcja ciasta drożdżowego z kruszonką - czyli 100 gram - to 375 kcal, porcja ciasta francuskiego to 407 kcal. Nie ma więc większej różnicy.


Co zatem wybrać? Prostsze i szybsze jest ciasto drożdżowe. Istnieje jednak ryzyko, że może nie wyrosnąć. Przy cieście francuskim trzeba się napracować, ale warto - choć raz pokazać sobie i kuchennemu światu, że potrafimy je zrobić.

 

Poznaj przepisy na ciasto drożdzowe oraz francuskie!


Drożdżowa książka kucharska. Kliknij!

 

Francuska książka kucharska. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Odsłon: 67938

30 min
85
Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

Odsłon: 11603

60 min
18
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 4005

30 min
26
Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 415715

60 min
1129
Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

Odsłon: 3206

60 min
6
Dania główne Wigilijna kapusta z łazankami

Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....

Odsłon: 2665

30 min
15