Uczta Smaków - Tradycyjne dania kuchni polskiej

Drożdżowe czy francuskie?

Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać?

Fot. 123RF/Picsel

Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?

 

Czas wykonania
Ciasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko około pół godziny, wraz z oczekiwaniem aż wyrośnie.

 

Nakład pracy
Ciasto drożdżowe wymaga zrobienia zaczynu. Zalewamy drożdże ciepłą woda, dodajemy do mąki, zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto francuskie? Wyrabiamy ciasto z mąki, wody i szczypty soli. Wałkujemy i schładzamy 2 godziny. Przekładamy masłem, składamy na trzy i wałkujemy. Schładzamy kolejne 2 godziny, ponownie składamy na trzy i wałkujemy, schładzamy tym razem godzinę, znów przekładamy i znów schładzamy... i tak 6 razy. W końcowej fazie schładzamy, a następnie wypiekamy.

 

Koszta
Porównywalne jeśli chodzi o mąkę, jednak do ciasta drożdżowego trafia 2/3 kostki masła, a do francuskiego aż dwie, pełne kostki.

 

Trudność
Także porównywalna. Owszem w przypadku ciasta francuskiego musimy się nawałkować i naprzekładać, jednak jest to czynność nie tyle skomplikowana, co żmudna.


Efekt
Ciasto drożdżowe pięknie wyrasta, jest puszyste, miękkie i aromatyczne, jednak to ciasto francuskie jest bardziej efektowne. Podczas pieczenia woda zawarta w cieście zaczyna parować i ta para zostaje zatrzymana przez tłuszcz, czyli masło. To sprawia że ciasto się rozwarstwia na cienkie listki. Ciasto francuskie jest kruche, delikatne i... tłuste.

 

Kalorie
Porcja ciasta drożdżowego z kruszonką - czyli 100 gram - to 375 kcal, porcja ciasta francuskiego to 407 kcal. Nie ma więc większej różnicy.


Co zatem wybrać? Prostsze i szybsze jest ciasto drożdżowe. Istnieje jednak ryzyko, że może nie wyrosnąć. Przy cieście francuskim trzeba się napracować, ale warto - choć raz pokazać sobie i kuchennemu światu, że potrafimy je zrobić.

 

Poznaj przepisy na ciasto drożdzowe oraz francuskie!


Drożdżowa książka kucharska. Kliknij!

 

Francuska książka kucharska. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik staropolski

Czym różni się sernik staropolski od pieczonych współcześnie? Przepis na to t...

Odsłon: 93

>60 min
0
Dania główne Schab pieczony faszerowany suszonymi owocami

Pieczony schab, faszerowany czy też nie, to bardzo smaczne mięso, które można...

Odsłon: 83

30 min
2
Wędliny Pieczeń rzymska z pieczarkami (grzybami)

Polecam. Pieczeń nie dość że jest prosta w wykonaniu to jeszcze bardzo smaczn...

Odsłon: 264

>60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Czy warto gotować z Michelem? Recenzja internetowego kursu kulinarnego

Michel Moran zaprasza kucharzy do zapoznania się z jego autorskim kursem kulinarnym, będącym podsumowaniem 40-letniego doświadczenia w gotowaniu. P...

0
Informacje Jak przygotować święta i nie wydać fortuny? Praktyczny poradnik dla każdego

Czy można przyrządzić przysmaki na święta Bożego Narodzenia, nie wydając fortuny, szczególnie w dzisiejszych czasach szalejącej inflacji? Okazuje s...

0
Informacje Tak chudnie Michniewicz, Lewandowska i Kardashian. Strategia liczy się też w kuchni

Trener polskiej reprezentacji w piłce nożnej - Czesław Michniewicz - przechodzi metamorfozę na oczach widzów. Wielu fanów obserwuje, że selekcjoner...

4
Informacje Tajemnica figury Alicji Majewskiej. Od lat waga ani drgnie!

74-letnia piosenkarka Alicja Majewska znana jest nie tylko ze swojej twórczości i obecności w programach telewizyjnych, ale również obłędnej figury...

11