Dania jednogarnkowe

Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia ponieważ jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w liczne witaminy i minerały.

Fot. 123RF/Picsel

Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową, która staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Warto jednak wiedzieć, że dynia służyć nam powinna nie tylko jako ozdoba, ale przede wszystkim jako składnik najróżniejszych dań.

To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i mikroelementy.

Kolor miąższu świadczy o bogactwie prowitaminy A (beta-karotenu), który pozwala przedłużyć efekt opalenizny i wygładzić zmarszczki. Działa on nie tylko na naszą urodę, ale przede wszystkim na zdrowie. Beta karoten bowiem zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, a podczas wystąpienia tej choroby wspomaga leczenie. Warto wspomnieć, że dynia zawiera również bardzo dużo witamin z grupy B, PP i C, które uszczelniają naczynia wieńcowe oraz są wykorzystywane w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.

 

Pobierz e-booka Przepisy Matki Natury w formacie pdf. Kliknij!

Pobierz e-booka Przepisy Matki Natury w formacie epub. Kliknij!

 

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

 

Dla każdego coś dobrego...

Warzywo to, bogate jest w żelazo, potas, fosfor oraz wapń, działa zatem krwiotwórczo. Jej spożywanie wskazane jest osobom, które są narażone na intensywny wysiłek fizyczny (pomaga przywrócić odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie). Co ważne, dzięki dużej zawartości witaminy A wpływa zbawiennie na nasze przemęczone oczy i zapobiega „kurzej ślepocie". Dodatkowo utrzymuje włosy, paznokcie i skórę w bardzo dobrej kondycji, a u dzieci zapobiega krzywicy.

Zawarta w dyni witamina E wspaniale wpływa na naszą cerę i utrzymuje prawidłową wilgotność skóry. Co bardzo istotne dynia nie tuczy i bogata jest w białko!

Zawartość dużej ilości celulozy pomaga w odchudzaniu, przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm bez problemu pozbywa się nagromadzonych tłuszczy. Dynia zawiera także pektyny i kwasy organiczne.

Co interesujące pieczona i gotowana wzmacnia odporność układu oddechowego, jest więc idealna dla dzieci. Można podawać ją bez obaw już od ósmego miesiąca życia w formie zupy lub papki. Leczy biegunkę zatem powinno stosować się ją przy zakażeniu rota wirusem.

Na skołatane nerwy tylko dynia!

Dynia w swoim miąższu zawiera tryptofan, niestety nasz organizm nie jest w stanie sam go wytworzyć, w związku z tym musimy w naszej diecie uwzględnić produkty, które nam go dostarczą.

Tryptofan jest odpowiedziany przede wszystkim za produkcję serotoniny, potocznie nazywanej hormonem szczęścia. Dodatkowo jest pomocny w produkcji melatoniny, która odpowiada za spokojny sen, łagodząc stany zdenerwowania.

Na skróty

Jak zostało wspominane obieranie dyni nie należy do najprzyjemniejszych i najłatwiejszych czynności. Dlatego do zup, sosów czy makaronów możemy śmiało sięgnąć po mrożoną, pokrojoną w kostkę wersję tego warzywa. Do placków najlepiej wykorzystać różnego rodzaju gotowe musy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka owsiane korzenne

Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...

Odsłon: 475

30 min
7

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 9210

60 min
23
Zupy Zupa z mięsem mielonym

Ta zupa z mielonym mięsem to prawdziwy hit dla całej rodziny – sycąca, aromat...

Odsłon: 1087

30 min
1
30 min
27
Ciasta Noc w Paryżu

Szukasz wyjątkowego deseru, który zachwyci twoich gości? Mamy dla Ciebie prze...

Odsłon: 16239

60 min
22
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

0
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0