Fot. 123RF
Kierowanie się sezonowością jest w kuchni najważniejsze. Tylko wówczas możemy być pewni, że dania przez nas przygotowywane będą tak smaczne, jak to tylko możliwe. Każdy wie, że najlepsze pomidory zjemy latem, za to brukselka najlepsza będzie dopiero po pierwszych przymrozkach. A jak wygląda ta sprawa w przypadku gruszek? Mamy dobrą wiadomość dla ich wielbicieli - sezon na te owoce trwa w najlepsze, dlatego powinniście maksymalnie go wykorzystać.
Co do tego, że gruszki są smaczne raczej nikt nie ma wątpliwości, ale czy są zdrowe? Na szczęście odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Owoce te zawierają w sobie witaminę C, A, E oraz K, a do tego wapń, żelazo, potas, magnez oraz fosfor. Naukowcy są zdania, że jedzenie gruszek może zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu, nadciśnienia oraz chorób układu krążenia. Zawarty w gruszkach potas udrażnia żyły i zapobiega powstawaniu skrzepów. Poleca się je również osobom zmagającymi się z zaparciami i biegunką. Bez większych wyrzutów sumienia mogą zjadać je nawet osoby będące na diecie. Te owoce, chociaż słodkie, zawierają w sobie niewiele kalorii i w żaden sposób nie zagrażają naszej sylwetce.
W jaki sposób najlepiej wykorzystać gruszki? Oto sprawdzone pomysły naszych użytkowników!
Fot. Amidalla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Słoiczek tych pyszności powinien znaleźć się w każdej spiżarce. Sprawdzą się rewelacyjnie w chłodne, zimowe wieczory, gdy będziemy chcieli przenieść się w pamięci do nieco cieplejszych dni.
2. Grzanki z pieczonym burakiem i gruszką
Fot. Pannamadzia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli do tej pory nie próbowaliście gruszek w wytrawnej wersji, musicie koniecznie zmienić ten stan rzeczy. Takie śniadanie da wam mnóstwo energii na cały dzień.
3. Risotto z kozim serem i gruszką
Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gruszki to owoce, które doskonale komponują się z serami. W tym wypadku, połączenie słodkich, lekko skarmelizowanych owoców ze słonym serem, to prawdziwy strzał w dziesiątkę.
4. Racuchy z karmelizowaną gruszką
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chyba nie ma nikogo, kto nie przepadałby za racuchami? Ponoć najlepiej smakują te przygotowane przez babcię, jednak warto spróbować jej dorównać, piekąc je według przepisu naszego użytkownika.
5. Tartaletki z karmelizowaną gruszką
Fot. Beeata na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Możemy wam zagwarantować, że takie oryginalne tartaletki będą hitem na każdym przyjęciu, a goście będę błagać was, abyście zdradzili im przepis.
Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W dni, kiedy za oknem pada deszcz, dobry humor zagwarantuje wam ta niezwykle smaczna, rozgrzewająca i sycąca zupa. Co najlepsze, jej przygotowanie zajmie wam tylko kilka chwil.
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
To zestawienie nie mogłoby się obyć bez klasycznego ciasta z gruszkami. Jego przygotowanie jest wyjątkowo szybkie i nie wymaga niemal żadnego wysiłku. Możecie je upiec nawet po powrocie z pracy.
8. Sałatka z bulguru i gruszki
Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gruszki warto również zabrać ze sobą do pracy. Taka sałatka będzie wręcz idealną propozycją na zdrowy lunch, który zachwyci was smakiem i da energię na dzień pełen wyzwań.
Fot. SePichce na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gruszki nie tylko doskonale komponują się ze słonymi serami, ale są także fantastycznym dodatkiem do mięs. Zapiekane owoce z szynką z pewnością zasmakują nawet najbardziej wybrednym gościom.
Wypróbuj nową wersję aplikacji mobilnej Smaker.pl. Kliknij i pobierz za darmo!
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl