Fot. 123RF/Picsel
Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Wśród nich szczególną popularnością cieszą się faszerowane jajka, które idealnie sprawdzą się w roli świątecznej przekąski. Co bardzo ważne, ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a wymyślenie przynajmniej kilku wariantów smakowych nie powinno stanowić większego problemu nawet dla kuchennego nowicjusza.
Na wielkanocnym stole prym wiedzie chrzan, który stanowi jeden z najpopularniejszych farszy do jaj. Do masy można dodać także szczypiorek lub drobno posiekaną natkę pietruszki.
Warto jednak spróbować nieco bardziej odważnych połączeń. Do przygotowania farszu możemy wykorzystać również ryby. Z jajkami świetnie będzie komponował się łosoś, tuńczyk, a także drobno pokrojony matias. Jaja w towarzystwie łososia koniecznie dopraw świeżym koperkiem (rybę możemy zmiksować z żółtkiem lub owinąć białka świeżymi, cienko pokrojonymi plastrami). Do tuńczyka dodaj cebulę lub suszone pomidory. Warto uzupełnić taką mieszankę szczyptą słodkiej papryki. Matiasy najlepiej będą współgrały w zestawie z sosem, przyrządzonym na bazie zmiksowanego żółtka i musztardy. Całość wystarczy doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Z czego jeszcze można przygotować farsz? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy, którzy każdego roku zaskakują nas kolejnymi przepisami na wielkanocne jajka. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Chrzan i jajka to doskonały duet, który sprawdzi się nie tylko w czasie świąt wielkanocnych. Wasi goście z pewnością oszaleją na ich punkcie.
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Tak przygotowane jajka będą nie tylko smaczną przekąską, ale również fantastyczną ozdobą świątecznego stołu. Zdziwicie się, jak łatwo je przygotować.
3. Jajka faszerowane pieczarkami
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
O tej porze roku pieczarki są jednymi z najłatwiej dostępnych grzybów. Możecie wykorzystać zarówno te świeże, jak i marynowane. Jeśli w waszej spiżarni znajdziecie inne rodzaje grzybów, koniecznie spróbujcie przygotować podobny farsz z ich wykorzystaniem.
Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Tak przygotowane jajka to fantastyczny sposób na wykorzystanie niedocenianych w naszym kraju anchois. Ten smak z pewnością przypadnie wam do gustu.
5. Jajka faszerowane sardynkami
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Sardynki raczej rzadko goszczą na naszych stołach. Warto jednak włączyć je do naszego jadłospisu, gdyż są zdrowe i bardzo smaczne. Połączenie tej ryby z jajkami daje niesamowite efekty.
6. Jajka z suszonymi pomidorami i żurawiną
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Mogłoby się wydawać, że pomidory, jajka i żurawina to niezbyt dobrany tercet. Tymczasem okazuje się, że ich smaki harmonijnie się ze sobą łączą.
7. Jajka faszerowane na indyjską nutę
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Jajka podane w towarzystwie aromatycznych przypraw z pewnością zrobią furorę wśród waszych bliskich. Koniecznie przygotujcie ich więcej, ponieważ znikają w mgnieniu oka, a goście na pewno poproszą o dokładkę.
8. Jajka faszerowane buraczkami
Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Brokuły są cennym źródłem substancji odżywczych, a dodatkowo sprawią, że wasze danie będzie rewelacyjnie smakować oraz pięknie wyglądać. Po prostu nie da się im oprzeć.
Fot. Futka na Smaker.pl /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Awokado, podobnie jak buraki, nadaje farszom przepiękny kolor. Intensywna zieleń z przywodzi na myśl nadchodzącą wiosnę i sprawia, że nasza przekąska prezentuje się wyjątkowo apetycznie.
10. Jajka faszerowane z kiełbasą
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Nic nie smakuje tak dobrze jak wielkanocna kiełbasa. Zwłaszcza, gdy uwędzi się ją domowym sposobem. Będzie stanowić doskonały dodatek do kanapek oraz faszerowanych jaj.